The Secret Garden

The Secret Garden - Frances Hodgson BurnettMary Lennox har bott i Indien i hela sitt liv. Där har hon inte fått mycket kärlek, vilket har gjort henne till en mycket bortskämd, sur och märkvärdig flicka. Ingen av hennes föräldrar har brytt sig om henne speciellt mycket och hon har istället haft en Ayah, som har berättat historier för henne och gjort allt hon har bett henne om. Varken hennes Ayah eller någon annan tycker dock om Mary.

Så sprider sig en epidemi i trakterna där Mary och henns familj bor och båda hennes föräldrar avlider. Kvar blir Mary, övergiven, och efter detta blir det dags att flytta till England, där en farbror till Mary bor. Hon har aldrig träffat sin farbror tidigare och kommer heller inte att se mycket av honom sedan hon har flyttat till honom.

Farbrodern är sällan hemma och han är inte mycket intresserad av lilla Mary. Dessutom sörjer han fortfarande sin fru, som dog för tio år sedan. Hans fru hade en gång i tiden en trädgård, som hon älskade mycket, men nu är trädgården stängd och låst med en nyckel som ligger gömd någonstans. Mary tycker att trädgården känns spännande. Ingen har varit inne i den på tio år, men kanske är det dags att försöka få ordning på den igen?

I boken får man följa Marys förändring från att ha varit ett väldigt olyckligt, sjukligt och argsint barn till att bli glad och livlig. Det är en fin berättelse om en flicka som har haft ett totalt kärlekslöst liv. Boken är bra, men jag tycker att den stundvis var ganska seg.