Sagan om de två tornen

Sagan om de två tornen - JRR TolkienDet här är del två i trilogin om härskarringen. Boken handlar om ett litet följe med varelser som har beslutat sig för att ta sig till det onda landet Mordor för att förgöra en ring. Denna ring har en enorm kraft och den kan vara mycket farlig om den hamnar i fel händer. Den onda trollkarlen Sauron är ute efter ringen och han rustar samtidigt till ett krig. Förrädaren Saruman är också på jakt efter denna ring.

Det lilla följet blir under den här resan splittrade. De så kallade orcherna kommer och tar de två hoberna Pippin och Merry tillfånga. De dödar också krigaren Boromir. Frodo och hans eviga följeslagare, Sam, ger sig av med ringen innan orcherna hinner komma, medan resten av deras lilla sällskap ger sig iväg för att rädda Merry och Pippin och för att utkämpa kriget. Nu får Frodo och Sam en mycket svår uppgift framför sig. Hur ska de klara av att förgöra ringen alldeles ensamma? Och kommer de andra i sällskapet att vinna kriget? Svaret på de frågorna ges egentligen inte i denna bok utan i den tredje och avslutande delen.

Boken är visserligen spännande och innehållsrik, men den faller mig ändå inte i smaken. Den största anledningen till detta är att boken är tungläst och jobbig. Kapitlen är långa och det kan gå åt många, många sidor, fyllda av miljöbeskrivningar, bara för att beskriva att de går uppför ett berg. Hade jag inte bestämt mig för att läsa dessa klassiker hade jag aldrig tagit mig igenom den, men det största felet ligger nog hos mig, som inte gillar fantasy.