Några filmatiseringar (och böcker)

Jag ser mycket film, helst på bio, men skriver sällan om det på bloggen. Det är ju trots allt en bokblogg. 😉 Väldigt ofta upptäcker jag dock att filmer faktiskt är filmatiseringar av böcker.

När jag såg Den store Gatsby här om veckan så förstod jag såklart att det är en filmatisering, för det är ju en sann klassiker (som jag inte har läst). Jag gillade filmen, trots att den fått så blandat kritik (min kille, som är lärare = utarbetad, somnade dock ;)). Jag har förstått att mycket av de negativa omdömena handlar om att den kritik som författaren riktar mot den ytliga överklassen och deras cynism, inte når fram i filmen, där festerna och överflödet mest är kitschigt och coolt. När jag sett filmen så blev jag sugen på att läsa boken, faktiskt, för att få ut lite mer av berättelsen, så jag kommer nog göra det snart. Nåväl. Filmen är sjukt snygg och gör sig ovanligt bra i 3D. Jag tycker annars att det mest är animerade filmer som är sevärda i 3D. Och det finns också en del tokigt roliga och bra scener; inte minst den när Gatsby har arrangerat en träff med sin forna kärlek… Oförglömligt roligt och bra. Det spelar väl in att det är just Leonardo DiCaprio som spelar Gatsby, för han är ju en oerhört skicklig skådespelare.

En film jag såg för några månader sedan är Precious, som handlar om maskrosbarnet Precious, som väntar sitt andra barn; ett resultat av övergrepp från Precious egen pappa. Hon blir avstängd från sin skola, men får chansen att börja i en ny, där hon börjar skriva om sitt liv:

”Jag fick gå om en klass när jag va tolv för jag fick barn med farsan. Det va 1983. Jag va inte i skolan på ett år. Det här kommer va mitt andra barn. Min dotter har Downs Syndor. Hon är eftebliven.”

Det hon lär sig i skolan ger henne självförtroende och en trygghet som gör att hon vågar blicka framåt och att hon börjar se en framtid. Jättefin film! Här om dagen såg jag att den är en filmatisering och att den nu är pocketaktuell. Jag tror inte att jag kommer att läsa boken, men berättelsen är verkligen gripande, så har du inte tagit del av den som film eller bok tidigare, så har du chansen nu.. 🙂

Precious - Sapphire


Kommentarer

6 svar till ”Några filmatiseringar (och böcker)”

 1. Jag har sett filmen Precious och tyckte jätte mycket om den, har dock inte läst boken även om jag tror den hade kunnat vara intressant att läsa 🙂

  1. Samma som här då. 🙂 När jag såg filmen hade jag ingen aning om att den också är bok. 🙂

 2. Jag är sugen på att både se och läsa The Great Gatsby 🙂

  1. Gör det! 🙂
   Jag tror boken är ganska tunn, så den kanske inte är alltför svår att klämma in bland allt annat man vill läsa.

 3. Jag läste boken för något år sedan och såg därefter filmen. Bokens bild av Precious uppväxt och liv är mycket mörkare och jag är nästan glad över att filmen ”censurerade” en del av textavsnitten. En bok och en berättelse som berör.

  1. Oj, jag som tyckte filmen var nog så hemsk!
   Men det är väl så med böcker.. Svårt att svepa över jobbiga scener på samma sätt som man kan göra i en film.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.