Tematrio: Film

Filmtema på veckans Tematrio!

Berätta om tre filmer där du även läst boken/böckerna. Vilken var bäst, boken eller filmen?

Det finns ju faktiskt en hel uppsjö av filmatiserade böcker, men det är inte så ofta jag kollar på dem. För det första har jag ett ganska svalt intresse för film och för det andra brukar jag inte läsa boken om jag har sett filmen och vice versa. Men det finns ändå en hel del film jag har sett och som också finns som bok.

Parfymen tycker jag är en riktigt bra bok. Där tycker jag att man faktiskt har lyckats väl med att förmedla det som till synes är omöjligt att skildra i en film: parfymer och hela vetenskapen runt dofter. Dock är boken mycket bättre. Framför allt tycker jag det eftersom de har roat sig med att lägga in en kärlekshistoria i filmatiseringen, något som jag inte ser i boken och inte tycker passar i berättelsen.

En bok och film som faktiskt är ungefär lika bra är Tillsammans är man mindre ensam. Boken är en riktig tegelsten och visst har man bantat bort mycket i filmen, men den är ändå en varm och härlig feel good-berättelse, som är väl värd att se och/eller läsa! För den som suktar efter mer Gavalda kom Jag älskade honom ganska nyligt som film, men den har jag inte sett. Den som skulle vilja se Lyckan är en sällsam fågel får dock vänta förgäves, för Gavalda har avslöjat att hon inte vill att den filmatiseras eftersom hon anser det vara omöjligt att hitta de miljöer hon målar upp i boken. Det kanske är klokt. Vad kan väl inte en film förstöra när man har läst en tjock bok med rika beskrivningar av fantastiska och speciella miljöer, som aldrig ens går att återfinna i verkligheten?

En tredje bok som är filmatiserad är Möss och människor. Den är boken så trogen att det är svårt att bestämma sig för vilken som är bäst, men jag vill nog ändå säga att boken är den bästa, för det är en av mina favoritböcker och den är en riktig klassiker, som är väl värd att läsas fortfarande.

En filmatisering som jag skulle vilja se är för övrigt Revolutionary road efter all strålande kritik. Och en bok som jag skulle vilja läsa efter att ha sett en filmatisering är The Importance of being Earnest (det kommer att ske snart, för den är inköpt och står i bokhyllan och väntar!).

Har ni några mer tips?


Kommentarer

4 svar till ”Tematrio: Film”

  1. Lilla O: Jag tycker den var bra i alla fall! 🙂 Men så är jag hemskt förtjust i Audrey Tautou också!

  2. Kanske ska våga mig på att se Tillsammans är man mindre ensam, var lite orolig att den inte var bra.

  3. Peter: Tack för allt beröm och tack för länktipset. 🙂 Det är alltid kul att hitta till nya bloggar!

  4. Tja Blomman! Skriver en rad på din fina och intressanta blogg av en anledning till än de två som jag just nämnde. Du ligger och harvar på bloggtoppen precis snäppet under mig och din pil pekar nedåt, så ska det väl inte vara skriver därför en rad för attöka på statestiken. Min Fru har också en bokblogg
    http://www.pockethexorna.blogspot.com ska tipsa henne i morgon när hon vaknar om din blogg!
    Kram ifrån en som heter Peter Olofsson!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.