10 djupa böcker, läsvärda eller inte läsvärda

Hittade en lista, ursprungligen från The Guardian, över de 10 böcker folk oftast ljuger om att de läst… Ganska tunga titlar återfinns i toppen:

1. 1984 av George Orwell (26%)
2. Krig och fred av Leo Tolstoj (19%)
3. Lysande utsikter av Charles Dickens (18%)
4. Räddaren i nöden av JD Salinger (15%)
5. En färd till Indien av EM Forster (12%)
6. Sagan om ringen av JRR Tolkien (11%)
7. Dödssynden av Harper Lee (10%)
8. Brott och straff av Fjodor Dostojevskij (8%)
9. Stolthet och fördom av Jane Austen (8%)
10. Jane Eyre av Charlotte Brontë (5%)

Jag har bara läst de länkade titlarna och av dessa är det bara Dödssynden som jag verkligen kan rekommendera andra att faktiskt läsa istället för att bara snacka om den. Hehe. Skulle gärna läsa 1984, Brott och straff, Stolthet och fördom och Jane Eyre. Faktiskt skulle jag gissa att titlar som hamnar på sådana här listor är ganska läsvärda allihop. Varför skulle folk annars vilja förknippas med dem?

Sedan kan jag väl också säga att det inte är en surprise att folk ljuger om att de läst Räddaren i nöden. Om fler läste den (idag) så tror jag inte att den skulle vara så hypad, för den är faktiskt inte särskilt bra… Att den alltid rosas och lyfts fram som en favoritbok måste vara lite av ett bevis på att folk faktiskt inte har läst… Sagan om ringen är också en bok med bättre rykte än vad den riktigt förtjänar och när man väl rotar i saken och frågar andra vad de verkligen tycker så brukar det komma fram att andra tycker att den är precis så seg och tråkig som jag också tycker att den är…

Räddaren i nöden - J.D. Salinger Sagan om ringen - JRR Tolkien Dödssynden - Harper Lee


Kommentarer

6 svar till ”10 djupa böcker, läsvärda eller inte läsvärda”

 1. Vilket underbart provocerande inlägg! Som klassikerkramare har jag läst nästan alla och gillat dem. Till och med Räddaren i nöden. Men Dödssynden har jag kvar, och det ska bli härligt att läsa den.

  1. Haha. Det var inte min mening att provocera. 🙂 Jag gillar också många klassiker, men jag tror att en del också har lite oförtjänt bra rykte, samtidigt som många böcker som borde vara odödliga försvinner alldeles för snabbt och aldrig ges ut på nytt.

   Dödssynden var bra! Men ärligt talat så tyckte jag minst lika bra om Niceville.. 😉

 2. Jane Eyre har jag läst och jag kände mig en aning stolt över att jag läst en klassiker som alla pratar om så jag förstår varför man vill förknippas med böckerna;). Nr 8 och 9 har jag i min hylla olästa, ska ta itu med dom snart.

  1. Vad tyckte du om Jane Eyre då? =)

 3. Ja det där var verkligen en tung lista. Jag har bara läst 1984, Sagan om Ringen-trilogin och Brott och straff. 1984 var det jättelänge sedan jag läste så jag skall ärligt säga att jag knappt kommer ihåg handlingen, men de andra har jag läst senare och tycker väldigt mycket om.

  1. Det var inte så bara! 🙂
   Jag tycker tyvärr att Sagan om ringen har alldeles för många ointressanta passager när det inte händer något. 🙁
   Men Brott och straff är jag som sagt sugen på att läsa.. 😉

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.