Svårgissat och jättespännande

Nobelprisspekulationerna snurrar för fullt just nu, men själv är jag inte så kunnig om sådan litteratur som kan komma till fråga för detta pris, så för min del sitter det långt inne med gissningar. Jag har dock Nobelprisgissat hos Nobelprisprojektet, som just nu kör en massa gissningar inför morgondagens tillkännagivande från Börshuset.

Även veckans Tematrio handlar om att gissa årets Nobelpristagare, men jag tror jag avstår från att gissa. Jag skulle kunna önska tre pristagare, men det är ju en annan sak… 🙂 Om man ändå ska säga någonting om årets pristagare så kan jag ju dock börja i den ändan att det inte blir någon svensk, för den kvoten är överfull. Man kan också fundera över ifall Svenska Akademin har gjort sin läxa och kör ”varannan damernas”. Det har varit tre gubbar i rad nu, så det blir säkert en tjej som belönas denna gång. Eller?

Jag kan erkänna att jag är extremt förväntansfull, trots att jag inte är den som brukar ha läst Nobelpristagarna innan tillkännagivandet. I år fanns det en viss risk att jag skulle behöva jobba från Villeneuve d’Ascq, av alla ställen mitt, under tillkännagivandet (eventuellt utan uppkoppling), men som tur var så är inte tillkännagivandet torsdagen den 17:e, utan imorgon, den 10:e, och då är jag i Umeå. Kl 13 kommer jag ta en paus i mitt arbete och stirra på livesändningen. Jag har tittat på alla veckans livesändningar, faktiskt. Även tisdagens, som var en hel timme försenad (fick de inte tag på Higgs? Velade de in i det sista?). Hoppas att Peter Englund håller tiden… 😛

Och blir det Oates, som på något sätt verkar förhandstippad, så kommer jag att gråta för att hon är så bra att jag saknar ord. Jag har inte vågat gissa Oates… Alltså. Det är onekligen lite orealistiskt att någon så folklig och produktiv författare kan komma på fråga. Tyvärr!

Joyce Carol OatesJoyce Carol Oates. Foto från Sarahana.


Kommentarer

2 svar till ”Svårgissat och jättespännande”

  1. Många hoppas på Oates. Jag har bara läst ett par av hennes böcker, men skulle hon få det är det i alla fall en författare jag läst! Kunde ju vara kul! Det vanliga är annars att jag säger ”Vem???” eller i bästa fall har hört namnet.

    1. Jag brukar reagera på samma sätt som du.. Men jag rycks ändå med såhär års och tycker att det är jättespännande! 😉

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.