Augustpriset: jag gissar nomineringar 2020

Augustgalan närmar sig – redan på måndag tillkännages alla nomineringar. Det här märkliga året har jag blivit så van vid att allt är inställt att jag närapå hade glömt bort Augustpriset (och alla andra litteraturrelaterade händelser), men det går ju inte an! Jag tycker att det är det roligaste litteraturpriset och jag brukar också passa på att gissa nomineringar till skönlitteraturpriset. Jag brukar inte lyckas pricka in speciellt många rätt (om ens några :o), men ändå. Här är några kritikerfavoriter och personliga favoriter jag tror på i år!

Lydia Sandgrens sensationella debut Samlade verk blev så unisont hyllad i pressen att det till slut urartade till någon slags kulturdebatt i sig. Även jag blev väldigt fängslad av Sandgrens tegelsten om vänskap och familjehemligheter. Boken hör faktiskt till en av mina favoriter från årets läsning och jag hoppas att den inte bara blir nominerad utan att den också vinner Augustpriset!

Samlade verk av Lydia Sandgren
Samlade verk av Lydia Sandgren

En novellsamling bör definitivt höra hemma bland de nominerade till årets svenska skönlitterära bok! En av de mest självklara valen är i sådant fall Annika Norlins Jag ser allt du gör, som är en både rolig, vemodig och vass samling, berättad med Norlins alldeles speciella röst. Jag blev väldigt förtjust i Jag ser allt du gör och de flesta kritiker har hyllat den.

Jag ser allt du gör av Annika Norlin
Jag ser allt du gör av Annika Norlin

Patrik Lundberg fick mycket uppmärksamhet för sitt sommarprat, som han ägnade åt att diskutera klass, klyftor och åt att berätta om sin mammas liv, ett liv som slutade i förtid. Lundbergs bok, Fjärilsvägen, utvecklar samma berättelse och är en rak och brännande redogörelse över de djupa märken och ärr som fattigdom kan skapa. Det här är verkligen en av de senaste årens mest tankeväckande böcker, väl värd en nominering, tycker jag. Hoppas att juryn tycker detsamma!

Fjärilsvägen av Patrik Lundberg
Fjärilsvägen av Patrik Lundberg

De här tre böckerna är alltså de böcker jag tror på mest från de böcker jag själv läst från senaste årets svenska utgivning. Dock är det meningen att sex titlar ska nomineras i varje kategori, så jag tänkte även dra till med tre galna gissningar. Av de kritikerrosade böcker som kommit den senaste tiden så tror jag mest på Renegater av Klas Östergren, Dubbelporträtt av Agneta Pleijel och Här brusar strömmen förbi av Stina Ekblad. Baserat på vad? Ingenting egentligen. 🙂

Har du några gissningar inför måndagens nomineringsevent? Eller några böcker du hoppas på kanske?


Kommentarer

4 svar till ”Augustpriset: jag gissar nomineringar 2020”

 1. Profilbild för Lisa Jansson
  Lisa Jansson

  Jag tycker att Annika Norlins bok är väldigt bra. Däremot hade jag svårt för Samlade verk, den känns för lång och komplicerad.

  1. Samlade verk är lång och komplicerad. Vet inte varför jag gillade den. Haha.

   Norlins noveller var riktigt bra tycker jag. Hoppas hon skriver mer skönlitteratur framöver!

 2. Vad roligt, jag hade förberett ett inlägg med mina gissningar för publicering i morgon men nu när du hade gjort det här inlägget så publicerade jag mitt också!
  Blir spännande att se vilka böcker det blir, jag hade tänkt läsa en bok ur vardera kategori. 🙂

  1. Vad kul att kolla in dina gissningar! Det ska bli jättespännande att se nomineringarna. Jag tycker Augustpristagare brukar vara hyfsat lättillgängliga och läsvärda, så vinnarna vill jag alltid läsa! Men vi får förstås vänta lite till på prisutdelningen. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.