Tematrio: HBTQ

TematrioI dessa Sotji-tider (Stavas det Sotji? Jag har noll och inget intresse för sport) är det närmast en tävlan bland offentliga personer, föreningar och medier att visa så stor öppenhet som möjligt och att så mycket som möjligt uppmärksamma HBTQ-frågor… Vilket är bra, såklart, men jag hoppas att det inte bara är PR… Lyran har passande nog låtit HBTQ vara veckans tema i TematrioBerätta om tre läsvärda böcker med någon form av HBTQ-tema.

Jonas Gardell hör till de som länge har skrivit böcker där relationerna inte nödvändigtvis följer heteronormen. Passionsspelet är hans debut och en av hans bästa.

I Engelsforstrilogin görs det ingen stor sak av att en av kärleksberättelserna har två tjejer i huvudrollerna, även fast det råkar vara just så. Det är helt enkelt en klockren skildring av att vara (olyckligt) kär.

Som tredje bok väljer jag I väntan på liv, som också är en fantastiskt fin tonårsbok. Huvudpersonen känner sig ensam och sitter mest själv på sitt rum och drömmer sig bort. Sedan träffar hon Marta och upptäcker att hon är kär.


Kommentarer

8 svar till ”Tematrio: HBTQ”

 1. Jag håller med om Passionsspelet, den är fin!

  1. Ja, en av hans bästa, tycker jag. 🙂

 2. Har läst ett par böcker av Gardell. Tycker att han är en otroligt duktig författare så jag kommer säkert att läsa fler. I Engelfors-serien skall jag snart läsa den första.

  1. Ja, Gardell är bra! Vilka av hans böcker har du läst? 🙂

 3. Visst är det. Tänk att kunna glädja andra med böcker men själv inte vill ha eller vill att andra ska läsa. Tycker det är himla smart.

  För att svara på din fråga så på svenska så stavas det Sotji, tror det är engelska så stavas det Sochi och på ryska stavas det ????. 😉 (Är inte heller sportintresserad. Håller mig till böcker jag.)

  1. Ja, absolut! Det är lite av ett problem att böcker tar sådan plats.. Jag har rum för 0 fler böcker i mitt hem. Då är det ju bra om man kan glädja någon annan med dem man kan tänka sig att rensa ut..

   Skönt att jag inte är ensam om att vara helt lost när det gäller sport. 😉

 4. Jag har inte läst Passionsspelet, men har tänkt att jag ska göra det någon gång. Ska försöka arbeta mig igenom Jonas Gardells produktion 🙂

  1. Gör det! 🙂 Har du läst något av Gardell? =)

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.