En tidigare bokrea

Bokrea 2023: Mina bokreatips del 1

Den 22:a februari startar årets bokrea och jag, som ärligt talat inte är någon flitig bokhandelsbesökare annars, kommer garanterat att köpa några böcker. Här är några av de titlar jag tycker är mest intressanta i årets utbud. Det fanns så fantastiskt många, så jag tänkte spara barnböckerna till ett eget inlägg.

 • Flera av Sara Asks och Lisa Bjärbos tidigare vegokokböcker råkar vara mina mest använda och nedspillda kokböcker, så när jag fick ett presentkort på böcker för ett tag sedan var det just en till vegokokbok som letade sig hem till mig: Kaosvego. Jag borde ha väntat till rean. 😉
 • Löpa varg av Kerstin Ekman. En av förra årets bästa böcker för min del. En fin och koncentrerad berättelse om livet, åldrande och det avtryck vi lämnar efter oss på jorden.
 • Flera titlar av förra årets nobelpristagare i litteratur, Annie Ernaux, finns på rean. Här hemma hos mig väntar En flickas memoarer på att bli läst. Den som vill reafynda kan hitta Åren, Omständigheter och Min far & kvinnan.
 • Detaljerna av Ia Genberg belönades med förra årets Augustpris. Välförtjänt tycker jag, som läste den i bokcirkeln förra året och blev väldigt förtjust om Genbergs berättelse om livet, skildrat genom fyra relationer huvudpersonen återvänder till i minnet under en feber.
 • Även tidigare nobelpristagare finns på rean. Hör du till de som missat Abdulrazak Gurnah innan han belönades 2021 kan du passa på att reafynda Den sista gåvan och Efterliv.
 • Marie Hermanson skriver så härliga och spännande böcker, nästan alltid med en viss dos övernaturligt och en hel del klaustrofobi. Pestön skulle kunna ha båda två, men är mest av allt en riktigt bra och spännande historisk roman som utspelar sig i Göteborgs skärgård. En av förra årets favoriter för min del!
 • Kazuo Ishiguro belönades med Nobelpriset 2017 och råkar dessutom vara en av mina favoritförfattare. Never let me go och Återstoden av dagen finns på rean båda två och är böcker jag utan tvekan gett högsta betyg. Själv är jag mest sugen på Klara och solen, en kritikerrosad roman jag faktiskt inte har läst ännu.
 • Det bästa jag läste 2021 var Mats Jonssons självbiografiska serieroman Min kamp. Den har naturligtvis väckt lusten att läsa mer. Det jag lockas av mest på rean är således När vi var samer, där Mats Jonsson upptäcker sitt samiska ursprung. Den kan ju inte vara annat än bra!
 • Marit Kapla belönades med Augustpriset 2019 för sin diktsamling Osebol, som skildrar livet i byn Osebol. Jag kan förstå om folk avskräcks av faktumet att det är lyrik och att boken är på över 800 sidor. Men nej! Missa inte det här! Den är fantastisk.
 • Det är så många, oberoende av varandra, som har tipsat om Agota Kristofs Den stora skrivboken, så när den nu finns på rea borde jag kanske slå till… Har du läst?
 • Är man inte alltid lite sugen på att läsa något nytt av Håkan Nesser? Hans finurliga språk. Hans, ärligt talat, ganska mysiga deckarhistorier. Japp. Jag känner mig alltid lite lockad att läsa mer. Det räcker med att höra titlar i stil med Schack under vulkanen så blir jag lässugen.
 • Det kan vara så att vår hylla med konst- och fotoböcker är full, men skulle vi göra plats för något mer skulle den prisbelönte fotografen Lennart Nilsson definitivt kunna göra anspråk på den platsen! På rean finns Hans livs bilder.
 • Ingen gör så vass och rolig satir som Liv Strömquist! Jag kanske inte håller hennes senaste, Liv Strömquists astrologi, för hennes bästa, men rolig är den definitivt.
 • Okej, en sista nobelpristagare på den här listan! Olga Tokarczuk belönades 2018. Jag tycker du kan skippa hennes tegelsten Jakobsböckerna, men vill du läsa någon av hennes andra romaner kan jag tipsa om Styr din plog över de dödas ben, en väldigt speciell bok om när djuren tar hämnd…
 • Babetta, av Nina Wähä, är en bok om vänskap och den brutala verkligheten inom filmbranschen: en bransch där kvinnor kan peak:a i 19-årsåldern och sedan har en karriär som pekar nedåt i takt med att kroppen åldras.

Planerar du att shoppa något på bokrean?


Kommentarer

4 svar till ”Bokrea 2023: Mina bokreatips del 1”

 1. Profilbild för Lisa Jansson
  Lisa Jansson

  Så många tips! Jag har läst Löpa varg, Osebol och Babetta. Faktiskt mina favoriter. Få se om jag köper någon bok, jag lyssnar mest.

  1. Vad roligt att du också gillade dem. 🙂 Jag har svårt att hinna med ljudböcker nu för tiden.. Så här blir det mest e-böcker och pappersböcker. 🙂

 2. många bra tips.lånat många på biblioteket.

  1. Kul! Jag brukar också läsa böcker från bibblan. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.