Ett förtydligande om deckaren

På förekommen anledning vill jag bara förtydliga mitt inlägg om deckaren med att jag:

1) inte främst syftar på stavfel när jag skriver att många deckare känns oredigerade. Det finns en konstnärlig aspekt i texter och det krävs att en text blir ordentligt genomarbetad för att den ska bli bra. I hafsverk så sitter inte all text som den ska och det gäller alla hafsverk, dit många deckare kvalar in enligt min åsikt.

2) inte ser ”kärleksromanen” som ett exempel på felfri litteratur eller som en motpol till deckaren, utan nämnde kärlek som ett tema bland andra som det har vridits och vänts på genom århundradena så mycket att det är imponerande att det fortfarande finns något nytt att säga inom området.

3)  inte tror att enbart deckare har något slags ram att förhålla sig till. I mitt inlägg syftade jag inte på prosans ramar, utan om den mall som allt för många deckare har fastnat i. Episoder, karaktärer och upplägg är allt för ofta varianter av varandra i deckare.

4) inte tycker att alla deckare är usla. Det finns massor av exempel på bra deckare.

5) inte tycker att ”alla andra böcker” är felfria, litterära mästerverk.

Själva poängen med mitt inlägg var inte att berätta om hur mycket jag hatar deckargenren, utan att berätta att jag gillar deckargenren och tycker att den behöver en uppryckning. Det finns ingen anledning till att just deckare ska vara dåligt skrivna och fyllda med klyschor. I min värld finns det absolut ingen motsägelse mellan att en bok ”lättsam”/”underhållande” och att den är bra skriven. Det är liksom inte så att jag önskar mig fler ”finkulturella” och ”svårtillgängliga” deckare. Men lite fräscha och nyskapande sådana? Skrivna med språklig elegans? Sådana deckare finns! Men de är för få… När vann en deckare Augustpriset senast liksom? 1993? Det är för fan 21 år sedan!

Om någon undrar varför jag ens skriver det här inlägget så har jag alltså råkat se att min blogg figurerar i samband med veckans fråga, som den här gången handlar om deckare och korrekturläsning, på bloggen Alkb. Jag har varken blivit meddelad om detta, än mindre tycker jag innerst inne att det är ok att posta ett inlägg som får hänga helt oemotsagt med en kommentar som är tagen ur sitt sammanhang och där det framgår åsikter som inte ens finns att läsa i mitt inlägg.


Kommentarer

16 svar till ”Ett förtydligande om deckaren”

 1. Jag håller helt med dig och det var så jag läste ditt första inlägg också. Jag tycker inte heller att det är att såga en hel genre att peka ut att det finns en hel del slafs i just den genren. Bra att du förtydligar, och vilken intressant debatt det ändå bitvis blev i bokbloggosfären!

  1. Tack! Ja, jag gillar också debatten. Många verkar hålla med mig, åtminstone delvis. En del verkar dock tycka att det hör till att de är lite mer slarvigt skrivna.. Kul att se allas åsikter!

 2. Jag försökte kommentera ditt inlägg i går men lyckades inte. Gör nytt försök i dag. Jag tycker resonemanget är intressant och välkomnar en ”debatt” eller vad man nu ska kalla det. Bra också att du förtydligar. I ditt första inlägg skrev du att du var less på deckare och det tolkade jag som om du tröttnat på genren beroende på att så många höll dålig kvalitet (och nej, jag trodde inte du menade korrläsning). Det är ju bra om du tycker genren förtjänar en uppryckning, men det kanske är just det som får oss som läser och gillar dessa deckare att återigen känna oss lite förpassade till ”fulrummet”.
  Jag tycker personligen att romance, fantasy och en massa andra genrer upprepar samma mönster, och även i rena ”dramaböcker” (eller vad man nu ska kalla dem) så tycker jag att jag känner igen historien ibland. Det är nog det främst som gör mig fundersam – är detta verkligen så mycket mer förekommande i deckargenren?
  Nåja, jag vill i alla fall tacka dig för att du skriver om det här!

  1. Ditt inlägg hamnade i spamfiltret igår, tyvärr. Jag håller med dig om att fler genrer än deckaren innehåller upprepningar. Jag kanske är mer medveten om det när det gäller deckare eftersom jag inte läser så mkt romance tex. Kan också hålla med dig om att det är lite trist att böcker har olika status. Vad som är bra är upp till var och en, såklart. Men samtidigt tycker jag att utbudet är rätt viktat mot ”mallade” och ”oredigerade” deckare och det tycker jag är synd. Om man gillar deckare, varför måste man då i stor utsträckning hålla till godo med just den typen av deckare? Om man får kalla det typ..

 3. Jag trodde du hade blivit tillfrågad! Usch, det här var inte kul men jag gillade dina inlägg, dom var genomtänkta.

  1. Tack! Nej, jag visste ingenting. Tycker inte att man måste fråga innan länkning, men kände mig i det här fallet missförstådd och tyckte det var synd att hon direkt la ner diskussionen på min blogg och tog med sig kommentaren till sin egen istället.

 4. Vill först säga att jag gillade ditt första inlägg och det här svaret var väldigt genomtänkt och välskrivet.
  Jag deltog i jerkan för att jag tyckte att frågan var intressant, men det kändes fel att ditt inlägg nämndes. Det var onödigt och gav mig en ”mobbingkänsla”. Skulle själv blivit väldigt ledsen om det skapades en jerka som en reaktion på något jag skrev.

  1. Tack! Jag tycker det är helt ok att länka till andra i sådana inlägg och jag har inget problem med att jag nämns. Men jag tycker det var trist att hon postade sitt eget inlägg, där jag inte tycker att mina åsikter kom fram.. Dessutom skrev jag ett svar till henne på min blogg, men fick inget svar. Hade gärna förklarat mig tydligare innan jag blev uthängd med åsikter jag inte har.

 5. Jag gillar deckare men nog finns det bättre och sämre. Kanske är jag naiv men om jag skulle ge ut en deckare skulle jag verkligen göra mitt bästa för att få den bra. Det hoppas jag alla känner och inte bara slänga ihop något för pengarnas skull.
  Mia

  1. Jag hoppas också att det är så, såklart! Samtidigt handlar det alltid om pengar och texter kan man slipa på för evigt så länge man har pengar för det.. Förr eller senare måste man bestämma sig för att boken är klar och för en del deckare så är det nog ”förr” som gäller..

 6. Det är tråkigt att du inte blev meddelad om att ditt inlägg skulle hamna på jerkan och uppfattas som negativ inom genren deckare. I mitt fall läste jag inte ens ditt inlägg först nu, utan svarade på frågan i jerkan som ställdes.

  Jag kan nog förstå varför det säljs många deckare som i grund och botten är ungefär likadan som många tidigare… Folk älskar deckare för att man slukas med i dem totalt. Allt annat runt omkring en spelar ingen roll. Om förlagen då tar till vara på detta och annonserar om sina nya deckare, så faller folk för det utan att kanske inse att nästan samma historia är skriven av en annan författare för tio år sedan. Men förlagen tjänar mer på att släppa en helt ny bok och göra reklam om den än att göra reklam om en äldre bok.

  Det jag stör mig främst på är att så många hyllar deckar-genren som helt fantastisk och utgår från dåliga böcker.

  Ett väldigt bra inlägg!

  1. Det är inte mitt meddelande som är där. Tycker mest det var tråkigt att hon inte svarade mig på bloggen utan tog med sig sin kommentar till sin egen blogg istället. På så sätt missade hon ju mitt svar.. Visst är det lätt att ryckas med i en deckare. Jag kan ha svårt att sluta läsa dåliga deckare till och med.. Men när det börjar bli riktigt tjatigt och upprepat tycker jag att man känner sig lurad faktiskt och förr eller senare så tror jag verkligen att folk kommer att tröttna! Tycker du folk hyllar fel böcker? Så kanske det är. Ibland undrar jag faktiskt varför vissa deckare är sådana snackisar..

 7. Läste ditt inlägg igår och tyckte du hade bra åsikter som jag i princip helt håller med om. Blev därför lite förvånad när jag såg frågan på bokbloggsjerkan idag… 🙂 Det har lett till en ganska intressant debatt! Personligen så tycker jag att alldeles för många deckare idag släpps för att dra in pengar till förlagen. Kassakor. Mer fokus på kvantitet än kvalitet. Det är dessa böcker som gör att jag blir mer och mer opeppad på att läsa deckare. Det är dessa böcker som får mig att rynka på näsan åt bokreautbudet i affärerna. Jag är less på dessa dussindeckare och väljer helt enkelt att inte läsa dem. Däremot älskar jag en deckare som är välskriven, genomtänkt och lite annorlunda.

  1. Tack! Jo, det är en intressant debatt, så det är kul att det är veckans jerka. Jag känner mig också opeppad på deckare just nu, tyvärr. Jag har som du fått intrycket att en del är kassakor.. Samtidigt: folk köper dem, så många uppskattar dem tydligen.. Ibland undrar jag varför..

 8. Det är väl så inom de flesta genres att det finns både bättre och sämre berättelser, deckargenren är inget undantag. När det gäller korrekturläsningen så är det något som i alla fall jag inte irriterar ihjäl mig på.

  1. Ja, det finns absolut både bra och dåliga deckare, men tyvärr blir jag oftare besviken när jag läser deckare än andra genres. Irriterar mig inte heller så mycket på korrläsning, men har det gått så långt att det finns stora grammatiska fel så tror jag nog att jag redan tappat intresset av andra orsaker. Dåligt språk brukar hänga ihop med att berättelsen inte är bra. :/

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.