Abonnera på e-böcker

Jag läste i Ny Teknik förra veckan att det nu finns prenumerationstjänster där man kan abonnera på e-böcker, ungefär som Spotify fast för böcker. E2GO (som jag själv inte har testat) har precis börjat med detta och Storytel är på gång att lansera en sådan tjänst. Först tyckte jag att det lät kanonbra och jättekul, men sedan kom jag på att det säkert innebär att man läser uppkopplad via sin telefon eller surfplatta. Själv läser jag ju helst på läsplatta, vilket är mycket mer bekvämt för ögonen och så länge man gör det så är man nog fortfarande tvungen att köpa sina böcker eller låna på biblioteket. Jag är också lite tveksam till om det här kommer att slå igenom med tanke på att det fungerar så smidigt med just bibliotekslån!

Men ja, så länge det är krångligt att handla e-böcker hos de stora giganterna bland nätbokhandlarna, så kanske sådana prenumerationstjänster har en chans… Jag har ju skrivit om min dåliga upplevelse av e-boksköp för inte så länge sedan. Jag fick  för övrigt en del kommentarer till det inlägget, bl.a. av Endast e-böcker som satte ihop en liten guide till nätbokhandlar som säljer e-böcker. Bra initiativ!

Fågeln som vrider upp världen och En man som heter Ove


Kommentarer

4 svar till ”Abonnera på e-böcker”

 1. Profilbild för Marvin
  Marvin

  Hej Linnea,

  jag är från Tyskland och älskar att läsa böcker på svenska. Jag läser mycket och det blir ganska dyrt om man köper allt man vill läsa från nätbokhandlar som säljer e-böcker. Jag skulle gärna ville låna e-böcker från biblioteket man jag kan inte skaffa bibliotekskort utan personnummer…
  Har du ett tips om hur jag kan låna svenska e-böcker?

  Många hälsningar
  Marvin

  1. Det går nog inte att låna på bibliotek utan svenskt personnummer tyvärr!

   Men om du vågar dig på klassiker så kan du ladda ned en del gratis från Litteraturbanken. Där finns massor av äldre litteratur.

   Och om du läser väldigt mycket så kan jag tipsa om Storytel, Bookbeat, Nextory och Mofibo. Det är prenumerationstjänster för ljudböcker och e-böcker och med de kan du läsa ett obegränsat antal böcker på mobil eller surfplatta för ca 169 SEK/mån. Det är ju inte heller så billigt kanske, men läser du fler än 2-3 e-böcker/mån så kanske det ändå är värt det.

   1. Profilbild för Marvin
    Marvin

    Hej

    Tack för ditt svar. Jag känner redan till Storytel & Co. men där kan man inte ladda ned e-böcker till läsplatta och jag vill inte läsa på mobil för det är inte bra för ögonen.
    Jag skrev till Stockholms stadsbibliothek igår och fick prompt svar att de är så vänlig att ge mig tillgång till deras e-böcker!

    1. Jag föredrar också att läsa på läsplatta (med e-bläck) och det är såklart tråkigt att det inte går att läsa från Storytel/BookBeat/Mofibo/Nextory på läsplattor..

     Men tur att det löste sig på annat sätt för dig! 🙂
     Jag kan tänka mig att olika kommuner har lite olika regler för vilka som kan få bibliotekskort.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.