Den lilla tröskeln

Förra lördagen skrev DN om e-böcker och varför formatet inte har fått så stor genomslagskraft. Rimliga förklaringar som den stora momskillnaden mellan ”vanliga” böcker och e-böcker (6 % respektive 25 %) lyftes fram, men det talades också om ”tekniktröskeln” – att de ”traditionella läsarna”, d.v.s. kvinnorna, inte vill läsa på platta. Argumentet fördes fram av strategi- och utvecklingdirektören för KF, som nyligt har lanserat e-bokbutiken och appen dito.se. Billingska bokhandeln var av annan åsikt och det är jag med. Varför skulle just kvinnor vara tröga när det kommer till teknik? Jag känner inte alls igen att det skulle vara så, kanske för att jag själv är bokbloggare och nästan alla bokbloggare är just kvinnor. Läsplattor diskuteras friskt i bloggosfären och det är många som är nyfikna och funderar på att köpa en. Andra har haft läsplattor länge. Från min synvinkel och om jag ska generalisera, så är det just kvinnor som rör sig i på bloggar, i sociala medier och som således är mest pigga på att skaffa smarta telefoner och läs-och surfplattor. Jag känner till fler kvinnor som läser böcker på platta än vad jag känner män som brukar läsa skönlitteratur i vanlig bokform över huvud taget.

I DN:s artikel berättar Billingska bokhandeln faktiskt att 75 % av deras läsplattor säljs till just kvinnor och att det för många äldre kvinnor är väldigt praktiskt med just e-böcker eftersom man kan ställa in teckenstorleken själv. Det finns många fördelar med att läsa e-böcker och jag tror absolut att de kommer att slå igenom om utbudet blir bättre och det blir lättare att köpa läsplattor (surfplattor är i och för sig enkla att hitta nu). Jag tror också att fler skulle vilja läsa på läsplatta om de visste att möjligheten fanns.

Snart är e-böcker ett sätt att läsa, precis som att ljudböcker också är ett komplement till vanliga pappersböcker. En gång i tiden var ljudböcker reserverat för personer med sådana funktionshinder som gör det svårt att läsa en vanlig bok, men idag kan vem som helst köpa ljudböcker på mackar. Snart kommer var och varannan att läsa en bok i mobilen i väntan på bussen, istället för att spela spel. Hoppas jag! Varför skulle det inte bli så, egentligen?

Den konstiga uppfattningen att bokläsare är traditionella och bara vill läsa pappersböcker tror jag dock att man måste skrota. Det kan inte vara så!

Några bokbloggare som läser e-böcker: boktok73, Bokbabbel, Böcker, böcker, böckerBokstävlarna, enligt O, bokmania, Boklusens bokblogg. Det finns garanterat många fler. Det här var de som ploppade upp på de första sidorna när jag googlade.


Kommentarer

4 svar till ”Den lilla tröskeln”

  1. Bra inlägg!

    Anledningen till att jag själv inte läser e-böcker är för att jag gillar att hålla i en fysisk bok, jag är inte något som gillar att läsa längre texter på en dator, de får jag ont i huvudet av och om dom ändå är lika dyra eller dyrare än en vanlig pocketbok så känns det bara heeeelt fel för mig som är tokig på att samla på böcker, älskar att se dem i min bokhylla och är tokig i att hitta böcker med fina omslag.

    Har inget med teknik att göra..

    1. Jag förstår absolut att man vill läsa vanliga böcker. Det är ju en annan känsla att läsa en ”riktig” bok, såklart, men jag tror att om fler vågar prova så kommer de att upptäcka fördelarna med elektroniska böcker. Själv läser jag på platta med e-inkteknik, så det är som att läsa en vanlig bok och inte alls sådär jobbigt som det är att läsa på en ljusstark skärm. Jag lånar också det mesta jag läser på bibblan och det gäller även e-böcker, så det höga priset har jag inte störts av än. =)

  2. Men, vad dumt! Jag tror inte alls att det har med kön att göra. Jag är själv kvinna och skulle mer än gärna vilja ha en läsplatta. Anledningarna till att jag fortfarande tvekar är att de renodlade läsplattorna är ganska dyra, att e-böckerna är nästan lika dyra som vanliga böcker plus att e-boksutbudet fortfarande är ganska litet. Men jag väntar med spänning på vad framtiden bär med sig!

    1. Ja, visst är det spännande att se vad som kommer i framtiden! Jag förstår att du tvekar för att köpa en. Det är helt sant att de kostar en rejäl slant. Tyvärr kommer väl kanske inte de renodlade plattorna att minska i pris heller, för det är en så smal produkt. Det blir nog mer prisras på surfplattor i sådant fall.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.