Apropå filmframsidor…

Jag nämnde för ett tag sedan att jag inte gillar när böcker får framsidor med motiv från filmatiseringar. Det känns som ett tråkigt och billigt trick för att sälja något som borde kunna stå på egna ben och inte behöva draghjälp från en film. Nu såg jag också att Boktjuven har fått en ny framsida med filmatiseringsmotiv… Så tråkigt! Ja, jag tycker verkligen det! Särskilt eftersom filmen är ganska kass. Den är extremt sentimental och så springer alla skådespelare omkring och pratar engelska med tysk brytning(?!) av någon obegriplig anledning… Filmen gör inte alls boken rättvisa, tycker jag.

Och, som sagt, jag vet vilken framsida jag föredrar… 😉 Vilken tycker du är bäst?

Boktjuven - Markus ZuzakBoktjuven - Markus Zuzak


Kommentarer

6 svar till ”Apropå filmframsidor…”

 1. Jag tycker faktiskt att filmframsidan är riktigt snygg. Men jag håller fullständigt med, filmen var så mycket sämre än boken och usch för det engelska talet med tysk brytning.

  1. Faktiskt så är det här en ovanligt lyckad filmframsida, tycker jag! Kanske för att den är så retuscherad så att den ser ritad ut och därmed liknar en ”vanlig” framsida. 😉

 2. Jag håller helt med dig! Gillar inte alls när böcker får filmomslag. Ofta blir omslagen att se billiga ut och jag tycker att bokomslag många gånger blir mer ogenomtänkta när det blir en bild ur filmen på framsidan. Det är ju inte den kända skådisen som är det viktiga med boken, det är berättelsen i sig. Den enda bok jag tycker vann på att få bild ur filmen på omslaget är Förr eller senare exploderar jag, men så var det också ett förfärligt omslag i första utgivningen.

  1. Håller med! Det är fantasilöst och ser billigt ut.. Det kan också kännas totalfel med filmframsidor ifall man har gjort sig en annan bild av t.ex. hur personerna ser ut. Ibland vill man faktiskt få använda sin egen fantasi..

   De bästa framsidorna tycker jag är de som man ”förstår” när man har läst boken. Alltså, snygga framsidor med detaljer som man inte direkt förstår på vilket sätt de kopplar till berättelsen. Jag tycker om att få ”upptäcka” framsidor själv, snarare än att få en filmsekvens upptryckt i ansiktet.

 3. Självklart den till höger. Själv har jag inte sett filmen, ska jag skippa?

  1. Jag tycker inte att den var sevärd i alla fall.. Men smaken är som baken..

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.