Ingen Eld, ingen Nyckeln

Jag läste i DN att det troligen inte blir någon fortsatt filmatisering av Engelsforstrilogin. Den första delen, Cirkeln, hade ju premiär för några veckor sedan och jag såg den under premiärhelgen och tyckte den var riktigt bra: kanske inte det bästa jag sett (och då ska ni vet att jag ser betydligt fler filmer än jag läser böcker… 😉 ), men absolut en kvalitativ film och en film som verkligen gör boken rättvisa!

Man hade hoppats på omkring 400 000 sålda biljetter, men hittills har det bara gått runt 80 000 och då går det liksom inte att fortsätta…

Tråkigt tycker jag! Jag hade gärna sett en fortsättning. Böckerna är ju underbara skildringar av tonårslivet och också väldigt bra fantasyböcker. Jag älskar greppet att förlägga handlingen till en bruksort. Den typen av miljöer och den vinkeln finns inte någon annanstans, vad jag vet. Annars är ju bioduken full av dyrbara filmsatsningar med en massa specialeffekter och ointressanta dussinstorys. Det är trist att något som är lite nytt har så svårt att nå ut och det är djupt tragiskt att svenska filmer har så dålig status. För jo, jag tror faktiskt att faktumet att boken och filmen är svensk gör att många väljer bort den direkt.

Andra filmatiseringar går desto bättre. Jag ryser lite av tanken på att folk vallfärdar för att se Femtio nyanser, som ju också går på bio just nu…


Kommentarer

5 svar till ”Ingen Eld, ingen Nyckeln”

 1. Jag hade inte läst böckerna (jag är ju lite överårig i det här sammanhanget), men gick och såg filmen i alla fall. Jag blev positivt överraskad. Jag tyckte den var riktigt bra! Så, det är synd om det inte blir någon film av fortsättningen …

  1. Ja, det känns onekligen lite snopet att inte få se resten av berättelsen på vita duken.. 🙁
   Kan verkligen rekommendera böckerna i alla fall! De är fantastiskt bra alla tre!

 2. […] Linnea om Ingen Eld, ingen Nyckeln […]

 3. Ibland är det nyttigt att få sådana här siffror presenterade. Av mitt twitterflöda att döma har ”alla” sett Cirkeln, men siffrorna säger ju något helt annat. Svensk film har ju en del att jobba på så det ryktet kan nog vara en bidragande faktor. Att SF nu textar all svensk film kan möjligen också spela in. Jag läst och tyckte om Cirkeln, men känner inget behov av att se filmen. Kanske är jag inte ensam om den känslan? Där jag bor visades filmen dessutom under en mycket kort period. Om det är så i fler städer är det klart att även det påverkar antalet sålda biljetter.

  1. Jag håller med om att det har varit mycket om Cirkeln i diverse flöden, men det gäller nog främst flöden där det finns många (unga) bokbloggare. 😉 Intresset för Cirkeln har faktiskt varit svalt bland folk jag känner. Det var till exempel ingen som kunde/ville se den när jag försökte få med mig min bokcirkel. :p Och då har de ändå läst böckerna (tror jag). Intresset för att se Cirkeln hos folk som inte läst böckerna är säkert ännu lägre!

   Synd att filmen inte gick så länge i din stad. Här i Umeå har den gått en stund. Jag vet inte hur de bestämmer det där med antalet visningar, men ibland har jag fått för mig att de helt enkelt slutar visa om intresset är för svagt?

   Jag tycker i alla fall att det är trist att Cirkeln gått så dåligt. Böckerna är alldeles för bra för att filmatiseringen ska behöva bli jordens flopp. Dessutom tycker jag, helt ärligt, att filmen är alldeles för bra för att förtjäna ett fiasko. 😮

   Och så är det märkligt att det inte går att göra en svensk film ens av en riktigt bra bok. Då är verkligen filmbranschen i kris, känns det som.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.