Jag vill veta var stockrosorna kommer ifrån

OmslagTredjeFyran.indd

Jag vill veta var stockrosorna kommer ifrån är en novell som utspelar sig vid Sveriges sydspets. Det är sommar och två unga människor träffas. Den ena är i Smygehuk för att ta avsked från en döende mormor. Den andra är på semester. När de möts har den ena av dem en stark längtan efter närhet och den andra låter sig svepas med.

På 25 sidor lyckas Svensson fånga precis den där vemodiga och samtidigt darrande och förhoppningsfulla känslan som jag tänker mig att många i ca åldern 15-17 år drabbas av på sommaren. Känslan av att det är en sommar framför en, en sommar där allt ska hända, allt ska vända, allt ska bli annorlunda till den hägrande hösten. Det är en liten novell, full av bultande tonårslängtan och tonårsångest, en bländande fint formulerad berättelse om sökande efter närhet och att kasta sig mellan olika känslor.

Jag tycker den här novellen var riktigt bra och jag är väldigt sugen på att läsa mer av Amanda Svensson. Tur för mig att jag har en av hennes romaner väntandes i läsplattan!

Du kan hitta boken hos t.ex. Adlibris eller Bokus. Några andra som skrivit om den är Café de la nouvelle och Livet med andra ord.


Kommentarer

6 svar till ”Jag vill veta var stockrosorna kommer ifrån”

  1. Tack för länken! Hey Dolly är minst lika bra som den här novellen och jag rekommenderar också att lyssna på Amanda Svensson om du får möjlighet.

    1. Tack för tipset om Hey Dolly. 🙂 Hoppas att Amanda Svensson håller något seminarium här i Umeå någonting. Nu när du säger det så minns jag verkligen hennes sommarprat för några år sedan. Det var riktigt bra!

  2. Jag har läst Hey Dolly av Svensson och tyckte det var en alldeles lysande och klart annorlunda bok. Novellen har jag inte läst, men den verkar bra.

    1. Åh, jag vill verkligen läsa Hey Dolly. Jag känner redan av den här novellen att det här är en författare jag vill läsa mer av. 🙂

  3. Jag glömmer alltid bort att hitta novellixer när jag är på biblioteket. Den här har jag velat läsa så himlans länge. Det känns bra att du tyckte om den!

    1. Jag är också lite dålig på att läsa Novellixer och noveller över lag.. Vilket är synd, för jag tycker oftast om dem! 🙂 Det är verkligen ett trevligt format. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.