Kategorier
-

Vacker framsida till en fruktansvärd berättelse

Ni känner säkert till massakern i Jedwabne. 1941 förnedrades och avrättades ca 400 judar i den polska byn Jedwabne. Skulden lades på de tyska nazisterna, men sanningen var att det var bybor som stängde in sina egna grannar, som de levt med sida vid sida och vuxit upp med, och tände på. Först år 2000 kom sanningen fram. En fruktansvärd, vidrig och makalöst mörk berättelse.

Författaren, journalisten och psykologen Anna Bikont har skrivit en bok om händelsen. Den kom ut på svenska i höstas och har synts mycket i media. Jag vet egentligen inte om jag orkar läsa (för att det är för jobbigt att läsa om något som är så… vidrigt). Men jag tror samtidigt att det är en viktig bok att ta sig igenom.

Här om dagen såg jag bokens framsida för första gången. Otroligt vacker! Det känns ytligt att prata om framsidan till en sådan här bok… Men det är svårt att undvika.

Kanske läser jag ändå. Lite i taget.

Vi från Jedwabne - Anna Bikont

4 svar på ”Vacker framsida till en fruktansvärd berättelse”

Ljudbok kanske vore något. Får se om förlaget producerar en sådan. Fast själv föredrar jag nog pappersbok eller e-bok när det är en jobbig berättelse. Då kan man stänga boken om man behöver paus.

Svara

Det är verkligen fruktansvärt! Tror den har gått som teater rätt nyligt också, men jag har missat både teater och bok. Ska nog läsa så småningom. 🙂

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.