Mazettis senaste utspelar sig i 70-talets Umeå – vill läsa!

Visst är det något speciellt med böcker som utspelar sig i miljöer som man känner igen? Jag tycker t.ex. att John Ajvide Lindqvists Människohamn, som utspelar sig i Roslagen, där jag själv vuxit upp, är förvånansvärt läskig. När man själv har vuxit upp i en stad vid havet så blir det faktiskt ganska obehagligt att läsa en bok som handlar om läskiga saker som försvunnit i havet och som nu kommer tillbaka.

Sedan tio år tillbaka bor jag i Umeå och jag måste erkänna att jag har läst väldigt få böcker som utspelar sig den här staden. Ärligt talat kan jag inte komma på en enda just nu. Därför är jag sugen på att läsa Katarina Mazettis senaste, som utspelar sig i ett kollektiv i 70-talets Umeå. Det låter ju tveklöst inte som en skräckis heller, så den passar nog för mig, som ärligt talat är rätt mörkrädd.

”Snö kan brinna handlar om fyra unga vänner som har gruppförlovat sig och bor tillsammans i ett kollektiv i 70-talets Umeå. De växer, mognar, odlar giftfritt och spelar folkmusik tillsammans. Demonstrationer, fester och kärleksproblem avlöser varandra, livet är en revolution och ingen anar att två av dem inte har mer än några år kvar i livet.

Huvudpersonerna beskrivs med stor ömhet och med massor av humor, musiken är den genomgående röda tråden och texten dansar fram.”

Snö kan brinna - Katarina Mazetti


Kommentarer

6 svar till ”Mazettis senaste utspelar sig i 70-talets Umeå – vill läsa!”

 1. Jag har själv aldrig bott i Norrland och jag kommer från motsatta del av landet (ja, skåning här!) men jag gillade verkligen denna boken. Mycket pga det samtidshistoriska. Min romantisering av 70-talet är enorm.

  1. Kul att du gillade boken! 🙂 Nu blir jag extra peppad på att läsa. 🙂

 2. Min barndomsstad är Ludvika, där utspelar sig aldrig böcker, förståeligt nog faktiskt. Jag har bott på en rad andra orter också som sällan eller aldrig figurerar i böcker, men nu bor jag i Skövde och här ska visst Kristina Appelqvists deckare utspela sig så nu har jag chans att läsa en bok eller två där miljöerna är bekanta. 🙂

  1. Det känns som att de flesta böckerna utspelar sig i typ Stockholm, så det är inte bara Ludvika som saknas, tänker jag. Men kul att du hittat en Skövde-författare! 🙂

 3. Det hade ju varit roligt att läsa en bok som utspelar sig i sin gamla barndomsstad Umeå. I Den man borde frukta av Ingrid Elfberg som jag läser just nu befinner sig vissa karaktärer i Borås, vilket är staden där jag bott i många år. Roligt det också 🙂

  1. Kul att du har bott i Umeå! 🙂
   Roligt att du har hittat en Boråsbok! Det är inte helt lätt att hitta böcker som utspelar sig utanför storstäderna..!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.