Montecore #tbt

Throwback thursday! För åtta år sedan läste jag Montecore av Jonas Hassen Khemiri och idag tänkte jag att det kunde passa att plocka fram den här fantastiska boken igen. Khemiri har ju fått stor uppmärksamhet, minst sagt, i år när han har belönats med Augustpriset och allt. Det är förmodligen många som har läst hans senaste roman, Allt jag inte minns, men en del har kanske inte kommit i kontakt med hans tidigare romaner. Då är det ett hett tips att upptäcka dem.

Khemiri är en fantastisk författare och två anledningar till att jag tycker detta är 1) han skriver kunnigt, intressant och insiktsfullt om viktiga ämnen, t.ex. rasism, 2) han är tekniskt fulländad när det gäller att komponera ihop en berättelse och att använda språket som en viktig motor för att driva berättelsen framåt. I Allt jag inte minns består hela berättelsen av minnesfragment. I Montecore har han ett annat grepp: boken består av en brevväxling.

Kan verkligen rekommendera Montecore! Om du har missat den.

Här hittar du mitt inlägg från 2007.

”Bokens huvudperson heter Jonas Hassen Khemiri och har precis gett ut sin debutroman, som han anser har blivit missförstådd, när han får ett mejl från en barndomskamrat till hans sedan länge försvunna far. Barndomskamraten heter Kadir och han har fått en idé om att tillsammans med Jonas ge ut en roman om den fantastiska fadern, Abbas kallad. I Kadirs ögon är Abbas en fantastisk man, men Jonas sanning är en annan och innehåller svek och känslor av att inte räcka till och att ha valt fel liv att leva. [Läs mer…]”

Montecore - Jonas Hassen Khemiri


Kommentarer

8 svar till ”Montecore #tbt”

 1. Vid Augustpriset live frågade jag Jonas Hassen Khemiri vilken som han själv tyckte var hans bästa bok och då svarade han just Montecore!

  1. Vad kul att höra! Jag hade ingen aning om det faktiskt. Och vilken grej att få intervjua Khemiri! Jag hade blivit så star struck att jag inte hade fått fram ett ord. 🙂

   1. Jag svimmade nästan och intervju ska vi inte kalla det 🙂 Det var mer lite småprat medan han signerade böcker åt mig. Oförglömligt hur som helst!

    1. Jag är superimpad i alla fall. Vilken grej! 🙂 🙂

 2. Min dotter har både denna och Ett öga rött stående. Har länge funderat på att läsa dem, och nu efter att jag har börjat läsa hans novellsamling Invasion!: Pjäser noveller texter, så är jag ännu mer sugen.

  1. Ja, åh, läs! Khemiri är min favoritförfattare. Han är verkligen helt briljant och alla hans böcker och noveller är extremt läsvärda.

 3. Profilbild för Lisa Jansson
  Lisa Jansson

  Lite sugen att läsa den. Jag gillade ju hans sista bok.

  1. Ja, då borde du testa den. Jag tycker iofs att Allt jag inte minns är snäppet bättre, men Montecore är riktigt bra alltså!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.