Nostalgitorsdag: Att bli med e-bokläsare

I dagens Nostalgitorsdag har jag klickat mig bakåt i arkivet och hittat ett inlägg där jag berättar att jag köpt en e-bokläsare. Den kom hem till mig i slutet av juni 2011 och jag har den kvar ännu. Ärligt talat har jag inte läst på den sedan i somras, men det beror inte på att jag har lessnat på e-böcker, utan på att jag har haft en lässvacka och inte läst så mycket över huvud taget. Det jag har läst har varit bokcirkelböcker och sådant som jag kanske inte riktigt har valt själv och som råkar vara enklast att läsa som pappersbok, av olika orsaker.

När jag köpte plattan var jag precis på väg att påbörja forskarutbildningen i en annan stad än den jag bor i. Jag hade många resor framför mig och såg fram emot att slippa släpa på en massa böcker fram och tillbaka. Läsplattor är verkligen otroligt smidigt i just de situationerna, så jag är väldigt nöjd och glad över att jag spenderade pengar på den här prylen.

Idag tycks ingen nätbokhandlare låtsas som att läsplattorna existerar. Butiker som säljer e-böcker är designade för den som köper böcker en och en till sin surfplatta och läsplattorna är ingenting som det direkt skyltas med någonstans. Det är en ovanlig pryl. Kanske är den till och med på väg bort. Det tycker jag är synd! Läsergonomin är oslagbar! Det går inte att jämföra med att läsa på en ljusstark skärm. Det går bara inte… Läsplattan har en skärm som går att läsa som om det vore papper. Underbart bra!

Nu har jag haft den här plattan i snart fyra år och det är bara att inse: läsplattan slog aldrig igenom. Även om surfplattan naturligtvis har gjort det. Sjukt! Jag kallade till och med inlägget från 2011 för ”Den digitala framtiden”. Hehe. Men under de här åren har det inte hänt mer än att några kassa nätbutiker har slagit upp portarna och kränger e-böcker som är lika dyra som de alltid varit. Och inte en jävel har läsplatta. 😉

Här hittar du inlägget från 2011.

Notalgitorsdag - E-bokläsare


Kommentarer

4 svar till ”Nostalgitorsdag: Att bli med e-bokläsare”

  1. När jag skulle köpa valde jag faktiskt surfplatta och om man drar ner bakgrundsljuset så går det riktigt bra att läsa på den. Men jag funderar faktiskt på att köpa en ren läsplatta också för det är nog mer skonsamt för ögonen.

    1. Bra att det funkar att läsa på surfplatta. Jag känner många som gör det, faktiskt, men alla som sedan har testat läsplatta har tyckt bättre om det. 😉 Men många prylar blir det om man ska ha en pryl för varje grej.. 🙂 Surfplattor är nog så bra!

  2. Visst är det märkligt att läsplatta sällan nämns i samband med e-böcker, det är bara surfplatta som gäller. Själv kan jag inte för mitt liv fatta att någon frivilligt läser böcker på en platta med bakgrundsljus.

    1. Jag förstår inte heller! Jag tycker det är hemskt ansträngande att läsa på surfplatta. Tunga är de också.. (jämfört med läsplatta). Det är verkligen synd att de som säljer e-böcker inte är mer intresserade av läsplattor.. De verkar helt ha glömt bort att det finns andra sätt att läsa än via någon app på telefonen..

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.