Storytel, Mofibo, Bookbeat, Nextory… Samma pris, samma sak..?

Jag har ju skrivit några inlägg om olika tjänster för att lyssna på ljudböcker i sin telefon eller surfplatta. Det började med en jämförelse av Storytel och Mofibo och sedan utökade jag med några inlägg om Bookbeat och Nextory (tidigare: E2go). Det visade sig dock att de här inläggen snabbt blev inaktuella. Men det är ju så det är. Utvecklingen går framåt och tjänsterna förändras åt olika håll. Jag tänkte uppdatera inläggen när jag får tid/lust, men en grej kan jag ju diskutera redan nu: priset.

Storytelappen
Växla mellan läsa och lyssna i Storytelappen

Storytel är den ljudbokstjänst som verkligen slog igenom i Sverige och där sattes också ribban för vad det kostar att använda sig av de här apparna. Storytel tar 169 kr/mån för sitt abonnemang. Mofibo dök sedan upp som ett billigare alternativ. De hade till en början endast e-böcker i sin katalog och de har fortfarande inte lyckats bygga upp riktigt samma utbud som de stora konkurrenterna, tycker jag, men för 99 kr/mån kändes Mofibo ändå som ett bra alternativ väldigt länge. Sedan höjdes kostnaden plötsligt till 129 kr/mån. Och nu drar de till med nästa höjning: 169 kr/mån får man betala nu. Priset har alltså gått upp med drygt 40 % på mindre än ett år. De körde säkert med lockpris till en början för att få kunder, men nu börjar det kännas lite väl utjämnat att alla företag ska ta samma pris för sina tjänster. Bookbeat, som dök upp som en Bonnierägd konkurrent tidigare i år tar också 169 kr/mån. Den enda som sticker ut lite när det gäller prissättningen är Nextory, som tar 199 kr/mån för sitt standardabonnemang och blygsamma 99 kr/mån för ett abonnemang som endast ger tillgång till ett mindre ”basutbud”.

Källan i Mofibo-appen
Källan i Mofibo-appen

I mitt äldre inlägg där jag jämförde Storytel och Mofibo så berättade en läsare att Mofibo är uppköpt av Storytel. Jag har inte hört så mycket om det, men det kan ju förklara ett och annat. Tydligen ska båda tjänsterna finnas kvar i Sverige ”tills vidare”. Men vad ger det egentligen? Om pris (och förhoppningsvis utbud) är detsamma i de båda? Mofibo verkar gå mot mer socialt innehåll, d.v.s. att man kan följa användare. Storytel har lite egna finesser, t.ex. att man kan växla snabbt mellan att läsa och lyssna. De satsar också en del på eget material, vad jag förstår, och har t.ex. en podcast. Men det känns inte som några gigantiska skillnader apparna emellan. Inga som betyder speciellt mycket för mig i alla fall. Tidigare har utbud och pris varit två faktorer som faktiskt har varierat.

Den femte sanningen i Nextory-appen
Den femte sanningen i Nextory-appen

Nu har det tydligen cementerats att 169 kr/mån är vad man får betala för att lyssna på ljudböcker i mobilen. Och ja, det är uppenbarligen ett vettigt pris eftersom många betalar det. Själv tycker jag faktiskt att det är lite saftigt. Jag bryr mig inte om t.ex. ”socialt innehåll”, podcasts och annat lullull. Jag vill lyssna på ljudböcker till ett vettigt pris. Jag tror jag ska utforska Nextory mer.

Startsidan hos BookBeat
Startsidan hos BookBeat

Vilken ljudboksapp föredrar du?


Kommentarer

5 svar till ”Storytel, Mofibo, Bookbeat, Nextory… Samma pris, samma sak..?”

 1. […] Mix förlag). Antal sidor: 282. ISBN: 9789186845162, 9789186845452. Andras röster: Bokhora, Bokomaten, En bok om dagen håller doktorn borta. Köp hos t.ex. Adlibris eller […]

 2. Satt precis och googlade det här med olika ljudbokstjänster då jag tycker det är svårt att se innehållet innan man signar upp. Visst, man kan ta prövotid innan men jag vill ju gärna se vad de har i biblioteket innan jag drar ner appen och gör en profil.

  Just nu föredrar jag Nextory men det kan bero på att jag snabbt betade igenom Storytels utbud. Tycker att de överlag satsar för mycket på toppliste-trams för att jag ska fastna, så jag blev glad att se att Nextory hade en hel del klassker

  1. Jag skriver verkligen under på att det är trist med allt toppliste-trams! Man måste verkligen aktivt söka för att hitta något annat. Och ja, det är svårt att få en bra bild av utbudet när alla främst visar upp samma bestsellers! Själv har jag Mofibo och där finns också en del klassiker (om man letar). Har bland annat Brott och straff och Jane Eyre på gång.

   Jag är sugen på att utforska Nextory mer. Deras basabonnemang är ju billigt faktiskt. Och jag vill hur som helst inte läsa en massa topplista..

 3. I min familj diskuteras just nu ljudboksappar, men ingen av oss har så bra koll. Därför var detta inlägget var perfekt för mig. Nu ska jag kolla in inläggen du länkade till också! 😀

  1. Kul att inlägget kom till nytta! 😀 Tyvärr känns mina gamla inlägg inte helt uppdaterade, som sagt, men det finns en del att läsa i alla fall och det finns en del bra kommentarer i kommentarsfältet också. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.