Den femte sanningen i Nextory-appen

Test av Nextory (och jämförelse med Storytel, Bookbeat och Mofibo)

Nu har jag testat mig igenom ungefär alla tjänster för att lyssna/läsa böcker på mobilen och surfplattan. Det började med en jämförelse av Storytel och Mofibo och sedan följde jag upp med en test av Bookbeat. Nu har jag även haft ett par provveckor med Nextory (som tidigare hette E2GO om jag inte minns fel). Hur bra är Nextory?

En bra grej med Nextory är att det är den enda tjänsten som faktiskt erbjuder olika typer av abonnemang. Med abonnemanget ”bas” ges tillgång till ett slags grundutbud och med abonnemanget ”standard” ingår även de ”senaste nyheterna”. Fast riktigt så är det faktiskt inte, upptäckte jag. Jag ville till exempel lyssna på Doris Lessings Den femte sanningen som kom som ljudbok 2008 eller något ditåt och den fanns inte i basutbudet. Det verkar alltså vara lite mer godtyckligt vad som tillhör basutbudet och vad som inte gör det. Trots detta så tycker jag faktiskt att det är bra att erbjuda lite alternativ. Om man inte är så kinkig med att ha det senaste eller att ha ett gigantiskt utbud så kanske basutbudet är nog så bra. Nextory har också ett abonnemang som de kallar för ”premium”. Med ”premium” fås även tillgång till ”affärslitteratur” (vad nu det är?).

Den femte sanningen i Nextory-appen
Den femte sanningen i Nextory-appen

Böckerna går att lyssna på eller läsa från Nextory-appen. Det går alltså inte att läsa på sin e-bokläsare eller liknande. På så sätt liknar Nextory både Storytel, Mofibo och Bookbeat. Över huvud taget är apparna väldigt lika tjänsterna emellan. Gränssnittet är rätt likt det som Mofibo kör med. Det vill säga, man möts av en startsida med de påbörjade böckerna. Det finns möjlighet att ställa in teckenstorlek, teckensnitt och att ställa en timer när man lyssnar. Läser man på flera enheter så synkas böckerna, d.v.s. om jag läser en bok på min surfplatta och sedan öppnar samma bok på min mobil så hamnar jag automatiskt på rätt ställe i boken. Tyvärr har jag upplevt att synkningen funkar lite sådär. Om appen råkar stänga ned av en eller annan anledning är det inte så säkert att den har synkat. Någon gång har min telefon fått slut på batteri och då kan man plötsligt hamna väldigt långt bak i boken när man öppnar den på nytt…

Med Nextory så har man tillgång till ett obegränsat antal böcker, men liksom hos Mofibo kan man man kan bara läsa 3 böcker i taget. Uppdatering: Mofibo erbjuder 10 offlineböcker sedan den 7/7 2016.

De påbörjade böckerna kan man också ha i offline-läge, så att de finns nedladdade på telefonen/plattan. Vill man öppna en 4:e bok får man stänga ned en av de tidigare böckerna. Man kan också spara böcker i en bokhylla, så att man kan öppna dem senare. När man är på jakt efter nya böcker så är de kategoriserade och det finns också topplistor som kan vara till hjälp och inspiration.

Exakt hur många böcker som finns hos Nextory är inte så lätt att ta reda på. De tidigare tjänsterna har jag testat genom att söka efter 10 slumpvis valda böcker som jag läste förra året. Här nedan finns en sammanställning över vilka böcker som finns hos Nextory. I mina tidigare jämförelseinlägg (Storytel & Mofibo, Bookbeat) finns motsvarande tabeller för de andra tjänsterna.

[table]Titel,Ljudbok hos Nextory,E-bok hos Nextory
Dirigenten från Sankt Petersburg, Standard, Standard
Min kamp, Bas, Saknas
Steglitsan, Saknas, Bas
Tillbaka till henne, Saknas, Bas
Berättelsen om Pi, Standard, Standard
Falleri fallera falleralla, Standard, Bas
Kvinnan på tåget, Saknas, Standard
Hon som älskade honom, Bas, Bas
Fyren mellan haven, Saknas, Standard
Skymningslandet, Standard, Bas[/table]

Nextory tycks helt sakna böcker på engelska (?); Ingen av de böcker som jag sökte efter finns på något annat språk än svenska i alla fall. I övrigt är utbudet bra, åtminstone med Standard-abonnemanget – samtliga böcker finns faktiskt som antingen e-bok eller ljudbok hos Nextory.

Priset då? Nextory har som sagt 3 olika abonnemang och basutbudet kostar bara 99 kr/mån. Det är billigare än såväl Mofibo som Storytel och Bookbeat. Det är dock ganska uppenbart att utbudet är lite mer begränsat med bas-abonnemanget. Om man vill ha standard-utbudet, som enligt min bedömning matchar ungefär den som Storytel och Bookbeat (och i viss mån Mofibo) kan konkurrera med så får man betala 199 kr/mån, vilket jag personligen tycker är i saftigaste laget. Storytel och Bookbeat tar bara 169 kr för sina abonnemang. Nextorys Premium-abonnemang kostar 249 kr/mån.

Så, vad är mitt intryck av Nextory och hur står sig Nextory jämfört med Bookbeat, Storytel eller Mofibo? Jag tycker att samtliga appar är jämförbara och användarvänliga. Det finns lite skillnader i hur många böcker man kan ha igång samtidigt och hur smidigt det är att växla mellan påbörjade böcker. För den som vill läsa fler än 3 böcker i taget är Nextory (eller Mofibo) inget bra val. I övrigt tycker jag att apparna är ”samma lika”. De viktigaste skillnaderna ligger istället i min mening i utbudet av böcker och i priset. För den som vill läsa böcker på engelska så verkar inte Nextory vara något att ha – jag har inte hittat en enda bok på något annat språk än svenska. I övrigt tycker jag att utbudet är helt jämförbart med de övriga tjänsternas. Utbudet hos Nextory framstår faktiskt som snäppet bättre med standardutbudet. Basutbudet är dock mer begränsat. Priset då? Ja, med basutbudet så är Nextory, som sagt, billigast på marknaden, medan standardutbudet, å andra sidan, kostar mer än alla de tre andra aktörernas abonnemang. Jag skulle inte vilja lägga 199 kr/mån för att läsa böcker på min mobil, faktiskt, så för mig är nog inte Nextory toppvalet, trots allt. Jag kan dock tänka mig att köra ett tag med Nextorys basabonnemang ett tag. Jag har bara provat Nextory under en kort tid och det kan ju hända att jag i praktiken tycker att basutbudet är helt okej. Jag har lite svårt att göra mig en bild av det just nu.


Kommentarer

11 svar till ”Test av Nextory (och jämförelse med Storytel, Bookbeat och Mofibo)”

 1. […] vs. Storytel och Mofibo och Test av Nextory (och jämförelse med Storytel, Bookbeat och Mofibo). Jag har en serie riktigt gamla, och nu för tiden inaktuella, inlägg om ljudboksappar. I år har […]

 2. Profilbild för Fredrik
  Fredrik

  LoL

  199:- per månad är ett skämt. Detta är digitaliserad konsumtion och även med utrymme för infrastruktur, nät & upphovsrätt är allt över 19-49:- per månad löjligt. Blir till att fortsätta konsumera gratis till dess litteraturvärlden hinner ikapp spel & musikvärlden.

  1. Jag tycker också att 199 kr/mån är för mycket. Fast jag tror nog inte att 19-49 kr/mån är speciellt realistiskt heller. Det är ju heller inte vad exempelvis Spotify eller Netflix kostar. Runt en hundring tycker jag vore ett vettigt pris.

 3. Har gått från Mofibo till Storytel o tillbaka till Mofibo igen. Som läsare på platta o i telefon var Storytel en besvikelse när inte texten synades mellan enheterna. Man tvingades själv att lägga bokmärken. (Framfört till kundtjänst som bekräftar bristen o beklagar) Därför gick jag tillbaka till Mofibo. Något jag dock saknar från Storytel är möjligheten att växla mellan lyssna/läsa men man kan ju inte få allt.

  1. Men! Synkar den inte? Jag läser också på både surfplatta och telefon och jag upplevde inte det här som ett problem? Hur gjorde jag egentligen? 😮

 4. 199 känns som ett rån.

  1. Ja, det är lite väl att lägga typ 2400 per år kan jag personligen tycka. Jag spenderar även pengar på t.ex. Spotify. Det blir rätt mycket när man räknar ihop vad all underhållning går loss på per år.

   Å andra sidan så lägger jag hellre pengar på typ nöjen och mat än prylar. 😉

 5. Profilbild för Lisa Jansson
  Lisa Jansson

  Bra information! Jag har bara använt Storytel, och är nöjd med den. Men det här tål att fundera över.

  1. Jag gillar också Storytel! 🙂 Och det är ju bra att man kan ha Storytel via Telia.
   Jag tycker att Storytel är rätt överlägset när det gäller utbudet av nya böcker – man får vad man betalar för..

 6. Jag använder Storytel och är väl nöjd, men skulle kanske kunna tänka mig att testa någon av de andra tjänsterna. För mig som inte läser eller lyssnar på engelska kan ju Nextory var ett vettigt alternativ.

  1. Storytel är bra! Har man hittat en app man gillar så finns det väl egentligen få anledningar att byta, men det skulle väl vara priset då.. Fast är man van vid Storytels utbud så blir man förmodligen lite besviken över Nextorys bas-abonnemang.. Eller vad vet jag. 🙂 Man kan alltid testa.. Man får testa gratis i 14 dagar.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.