För ett tag sedan så skrev jag ett inlägg där jag jämförde Storytel och Mofibo – två tjänster för att lyssna på ljudböcker och att läsa e-böcker på sin mobil eller surfplatta. Där har jag också skrivit lite allmänt om att läsa/lyssna på mobil/surfplatta. Nu har jag haft en gratis provmånad med konkurrenten Bookbeat och tänkte följa upp med mina intryck!
I min tidigare jämförelse jämförde jag utbud, användarvänlighet & funktioner samt pris.
Bookbeat är Bonnierägt och Bonnier har ju nära en monopolställning inom förlagsbranschen, så utbudet är inte precis skralt. Jag kan inte hitta någon information om exakt hur många titlar som de har i sin katalog. När jag jämförde Storytel och Mofibo så slumpade jag fram 10 böcker som jag hade läst under året och kollade upp vilka som fanns hos respektive tjänst för att göra mig någon slags bild av utbudet. Finns de här 10 böckerna även hos Bookbeat? Kolla in mitt äldre inlägg för att jämföra med Mofibo och Storytel.
Mitt intryck att ”det mesta” finns hos Bookbeat, så länge man är ute efter svenska böcker. Jag hittade faktiskt ingen bok på engelska nu när jag sökte. Mitt intryck är också att utbudet av e-böcker är lite skralare än vad jag t.ex. upplever att Mofibo kan erbjuda. Utbudet av ljudböcker tycker jag däremot är likvärdigt mellan Bookbeat och Storytel. Det är mitt intryck och jag har bara testat Bookbeat en månad, så det kanske blir lite skevt att jämföra. Tabellen säger ju i alla fall en del.
Användarvänligheten då? Jo, jag tycker att Bookbeat fungerar smidigt. När man startar appen så hamnar man på en startsida där man enkelt kan klicka för att fortsätta att läsa/lyssna på den bok man läste/lyssnade på senast. Direkt under den senast öppnade boken finns också ”Mina böcker” där ens övriga böcker finns samlade. Vad som fungerar imponerande bra är synkningen mellan olika enheter. Jag upplevde ofta att synkningen fungerade lite sådär i Storytel. Hade jag läst några sidor på min platta så var det inte alls säkert att jag hamnade på rätt sida när jag sedan öppnade boken på min mobil. I allt väsentligt är annars Bookbeat, Storytel och Mofibo jämförbara vad gäller användarvänligheten, tycker jag. De har alla e-bokläsare där man kan ställa in teckenstorlek, bakgrundsfärg och sådant. Det finns timer på ljudboksuppspelaren och det är enkelt att spola bakåt eller framåt. Bookbeat gör det också enkelt för användaren att hitta nya böcker eftersom det finns flera menyer med teman, topplistor, utvalda böcker och så vidare. Bookbeat är med andra ord väldigt likt både Storytel och Mofibo. Precis som de andra två tjänsterna så är det också en förutsättning att man lyssnar/läser via appen, så det går inte att läsa på t.ex. en läsplatta.
En grej som jag verkligen inte får kläm på är dock hur många böcker som man kan ha offline och hur många böcker som man kan ha igång samtidigt hos Bookbeat. Hos Mofibo gäller att man bara kan läsa 3 böcker i taget (och ha dem i offlineläge) och hos Storytel är det max 5 offlineböcker i taget som gäller.Uppdatering: Hos Mofibo är det möjligt att ha 10 böcker offline samtidigt och Storytel erbjuder 5 offlineböcker i taget. Hos Bookbeat har jag, trots detektivarbete, inte kunnat lista ut vilken begränsning som gäller. De kanske inte ens har någon..? Upplys mig gärna, så att jag kan komplettera med info! 🙂
Hur mycket kostar det då? BookBeat är lite åt det mer kostsamma hållet, får man väl säga. Precis som Storytel kostar det 169 kr/mån, jämfört med t.ex. Mofibo då, som tar 129 kr/mån.Uppdatering: Mofibo har höjt priserna för nya användare från och med den 7:e juli 2016 och nu kostar både Mofibo, Storytel och Bookbeat lika mycket, d.v.s. 169 kr i månaden.
Så: vem vinner? Storytel, Mofibo eller Bookbeat? Precis som senast när jag ställde mig den frågan så vet jag inte riktigt vad jag ska svara! Jag gillar alla tre tjänster, på sitt sätt. Jag tycker att tjänsterna i mångt och mycket är lika bra och med det sagt så låter jag priset väga tungt och måste nog säga att jag gärna går tillbaka till Mofibo nu efter min provmånad med Bookbeat. Men! Utbudet av böcker upplever jag som bättre hos Bookbeat, så om man är kräsen och vill läsa mycket nytt så kanske Bookbeat ändå är ett bättre val. Bookbeat och Storytel tycker jag är mycket lika varandra. Jag kan inte kora någon vinnare mellan dem två. :). I och med att alla tre tjänsterna kostar lika mycket så skulle jag säga att Mofibo kanske är snäppet vassare för den som främst är ute efter e-böcker medan Bookbeat eller Storytel är toppvalet för den som är mest ute efter ljudböckerna. Jag kan personligen inte kora någon vinnare mellan Bookbeat och Storytel eftersom jag tycker att de är lika bra!
[…] annan tjänst men en av mina favoritbloggar, Bokblomma, har gjort det vid ett antal tillfällen. Läs en gedigen genomgång här! Det finns också flera fina sätt att få ljudböcker och andra berättelser till sig utan att […]
[…] de mest lästa inläggen hittar vi alltså min serie inlägg (rätt inaktuella nu!) som handlar om Bookbeat, Nextory, Storytel och Mofibo. Två böcker finns också i sökordstoppen. Den ena är gissningsvis […]
[…] om ljudboksappar har varit populära! Många har velat läsa mina inlägg om BookBeat, Storytel & Mofibo och Nextory. Det är också några av årets mest kommenterade […]
Mäh! Vilken försämring de har fått till i sådant fall!! När jag hade Storytel så brukade jag lyssna på ljudböcker i min mobil och läsa e-böcker på min ipad.
Försökte söka mig till vilka regler som gäller nu, men hittade inte på deras hemsida.. Trist att du har fått betala dubbelt i alla fall!
Verkar konstigt. Använder Storytel konstant på två enheter och det kostar inget mer, även ibland på en tredje. Huvudsaken att du loggar in med samma lösenuppgifter på alla enheter. Det måste ha blivit något fel. Har du kontaktat Storytel angående det?
Jag tycker också att det låter lite konstigt, för jag använde alltid Storytel på flera enheter på den tiden jag hade Storytel.. Jag hoppas att det har blivit något fel och att de har rett ut det. 🙂 Det låter annars väldigt snålt om man måste betala dubbelt för att man t.ex. använder Storytel både på sin mobil och surfplatta.
Använder Storytel på tre enheter och via Sonos och det fungerar bra. Tidigare problem med synkning tycks ha minskat. Funderat Bookbeat och Mofibo med Sonos?
Vad bra att de har kommit till rätta med synkningsproblemen! Det verkar som att de kontinuerligt uppdaterar apparna så att det funkar mer och mer friktionsfritt, faktiskt. 🙂
Det verkar inte som att vare sig BookBeat eller Mofibo finns till Sonos genom appen. Jag gissar dock att det går att streama på något sätt, via t.ex. Airplay? Jag har inget Sonossytem själv, så jag vet inte riktigt!
[…] Det började med en jämförelse av Storytel och Mofibo och sedan utökade jag med några inlägg om Bookbeat och Nextory (tidigare: E2go). Det visade sig dock att de här inläggen snabbt blev inaktuella. Men […]
Tack för de här inläggen. Nyttiga! Genom de har jag upptäckte Bookbeat och Storytel, vilket jag inte hade hört om förr. Jag är ny till sånt här. Skulle ha varit fantastiskt om de lät en läsa medan man lyssnade. Jag håller på att lära mig svenska och det är ett väldigt bra sätt att förbättra mig, tycker jag. (Att lyssna och läsa samtidigt.) Måste finnas en workaround. Men hursomhelst, tack.
Tack! Vad kul att du gillar mina inlägg. Tyvärr har väl informationen i dem redan hunnit bli lite inaktuell eftersom tjänsterna hela tiden utvecklas och priser höjs… Men jag får ta och uppdatera dem! 🙂
Kul att du har hittat till de här ljudboksapparna i alla fall. 🙂 I vissa fall tror jag faktiskt att man kan läsa & lyssna samtidigt i Storytel? Om boken finns både som e-bok och ljudbok brukar man kunna trycka på boken i spelaren och då visas texten istället för bokens framsida. Jag vet inte om det fungerar så smidigt som man kunde hoppas, men det kanske är värt att testa om du inte har gjort det än?
När vi jämförde utbudet av 100 slumpade ljudböcker så hade Storytel det bästa utbudet, följt av Nextory. Ska bli intressant att se hur BookBeat utvecklas. De är ju ganska nya på marknaden men ägs av Bonnier vilket ju är ett jättestort förlag som har många författare knutna till sig.
Här är jämförelsen av apparnas utbud: https://ljudboksappar.se/jamfor-utbud
Oj, vad spännande, jag har helt missat det uppköpet! I så fall lär väl hela Mofibotjänsten ryka vad det lider.. :/ Synd, tycker jag! Jag uppskattade ändå att det fanns ett billigare alternativ till tjänsterna med snäppet bättre utbud. Mitt inlägg har verkligen blivit inaktuellt känner jag..
Kul med er jämförelse! Jag tror att Bookbeat kommer att utvecklas. Med Bonnier i ryggen så lär utbudet inte kunna bli något annat än stort.
Nej, jag har inte jämfört med köpta ljudböcker. Det går att köpa ljudböcker hos en lång rad nätbokhandlare och välja att lyssna på dem i en mängd olika spelare och plattformar. Det går även att lyssna gratis via bibliotek. Så visst finns det många alternativ till att abonnera på en tjänst med e- och ljudböcker. 🙂
Tack för upplysningen! Det här inlägget har verkligen blivit inaktuellt! Måste nog göra en uppdaterad version!
Jag tycker också att 129 kr känns mer överkomligt. Så himla mycket mer än 100 kr/mån vill jag egentligen inte lägga på det här. 😮
Vet du möjligtvis om man på bookbeat kan lyssna från olika enheter samtidigt? Alltså om jag lyssnar på en bok från min iPhone och min syster lyssnar på en annan från sin iPad?
[…] surfplattan. Det började med en jämförelse av Storytel och Mofibo och sedan följde jag upp med en test av Bookbeat. Nu har jag även haft ett par provveckor med Nextory (som tidigare hette E2GO om jag inte minns […]
För att ge en bra upplevelse använder vi teknik som cookies för att lagra och/eller komma åt enhetsinformation. När du samtycker till dessa tekniker kan vi behandla data som surfbeteende eller unika ID:n på denna webbplats. Om du inte samtycker eller om du återkallar ditt samtycke kan detta påverka vissa funktioner negativt.
Funktionell
Alltid aktiv
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är absolut nödvändig för det legitima syftet att möjliggöra användningen av en specifik tjänst som uttryckligen begärts av abonnenten eller användaren, eller för det enda syftet att utföra överföring av en kommunikation över ett elektroniskt kommunikationsnät.
Alternativ
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är nödvändig för det legitima syftet att lagra inställningar som inte efterfrågas av abonnenten eller användaren.
Statistik
Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för statistiska ändamål.Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för anonyma statistiska ändamål. Utan en stämningsansökan, frivillig efterlevnad från din Internetleverantörs sida, eller ytterligare register från en tredje part, kan information som lagras eller hämtas endast för detta ändamål vanligtvis inte användas för att identifiera dig.
Marknadsföring
Den tekniska lagringen eller åtkomsten krävs för att skapa användarprofiler för att skicka reklam, eller för att spåra användaren på en webbplats eller över flera webbplatser för liknande marknadsföringsändamål.
Lämna ett svar