Storytelappen

Storytel eller Mofibo – en jämförelse

Det är säkert fler än jag som lyssnar på ljudböcker. Ett populärt sätt att göra det på är att lyssna från appar i mobilen. Det finns flera prenumerationstjänster tillgängliga, varav den kanske mest populära (?) är Storytel. Jag använde Storytel under flera år (länge var det i alla fall) fram till 2015, då jag gick över till Mofibo. Sedan en månad tillbaka är jag dock tillbaka hos Storytel eftersom jag fick ett erbjudande om 3 fria månader via min mobiloperatör. Eftersom jag därför har båda tjänsterna i färskt minne, så att säga, så tänkte jag passa på att jämföra dem. Det här är alltså inte reklam eller ett sponsrat inlägg, utan jag tänkte helt enkelt att det kanske hjälper någon annan som eventuellt är sugen på att testa ljudböcker i mobilen och inte vet vilken tjänst som är ”bäst”. Det går förmodligen inte att ge något rakt svar på vilken tjänst som är bäst, men några faktorer som jag själv tycker är viktiga är utbud, användarvänlighet/funktioner och pris.

Arvet efter dig av Jojo Moyes
Arvet efter dig i Storytel-appen

Utbud

Såväl Storytel som Mofibo erbjuder e-böcker och ljudböcker som kan läsas via deras respektive appar till iOS och Android. Böckerna kan läsas strömmande, vilket alltså kräver någon form av uppkoppling, eller offline (nedladdade böcker). Hos Storytel går det också att lyssna/läsa via webben (deras hemsida). Båda har böcker på svenska och engelska. Jag kan inte hitta några siffror på hur många böcker som de har i sina respektive kataloger, men enligt ett gammalt pressutskick (från 2014) säger sig Mofibo ha över 20 000 e-böcker i sitt utbud och enligt några ännu äldre pressutskick har de förlaget Simon & Schuster (engelskspråkigt) och ”de 10 största svenska bokförlagen” i sin katalog. Storytel stoltserar med att de ”har avtal med nästan alla förlag i Sverige och kan därför erbjuda sina kunder i princip varenda titel som ges ut som ljudbok, så fort de kommer ut i handeln. Som komplement ger Storytel ut egna böcker under namnet Storyside.”.

Färjan
Färjan i Mofibo-appen

Min personliga uppfattning är att Storytel har ett betydligt bättre utbud av nya böcker och av ljudböcker generellt. Mofibo är dock odiskutabelt vassast när det gäller utbudet av e-böcker. Det här är ju min personliga uppfattning. För att göra någon slags jämförelse så slumpade jag fram 10 böcker som jag läste förra året (blandade utgivningsår och böcker som jag själv har läst i blandade format).

[table]Titel,Ljudbok hos Mofibo,E-bok hos Mofibo,Ljudbok hos Storytel,E-bok hos Storytel
Dirigenten från Sankt Petersburg, Svenska, Svenska, Svenska, Svenska
Min kamp, Svenska, Svenska, Svenska, Saknas
Steglitsan, Saknas, Saknas, Saknas, Saknas
Tillbaka till henne, Saknas, Svenska, Saknas, Svenska
Berättelsen om Pi, Svenska, Svenska, Svenska och engelska, Saknas
Falleri fallera falleralla, Svenska, Svenska, Svenska, Saknas
Kvinnan på tåget, Svenska och engelska, Saknas, Svenska och engelska, Svenska
Hon som älskade honom, Saknas, Svenska, Svenska, Svenska
Fyren mellan haven, Engelska, Svenska, Svenska och engelska, Svenska
Skymningslandet, Svenska, Svenska, Svenska, Saknas[/table]

Så vem vinner? Min uppfattning är fortfarande att Storytel vinner kampen när det gäller ljudböcker, men att Mofibo är vinnare när det gäller e-böcker. Dock är det rätt lika resultat i just den här jämförelsen med 10 slumpade böcker.

Kristin Lavransdotter
Kristin Lavransdotter i Mofibo-appen

Användarvänlighet och funktioner

Som jag redan har nämnt så erbjuder Storytel möjligheten att lyssna via datorn/webben, vilket en del kanske tycker är användbart. I övrigt är det appar som gäller för såväl Mofibo som Storytel. Ingen av tjänsterna erbjuder möjligheten att läsa e-böcker utanför apparna, t.ex. i en läsplatta/e-bokläsare.

Mofibo har en app där man omedelbart möts av en startsida med ens pågående böcker (upp till 3 stycken). Vad jag kan förstå så kan en och samma användare vara inloggad på ett obegränsat antal enheter, men det är enbart möjligt att ha 3 pågående böcker igång samtidigt. Vill man öppna en 4:e bok så måste man stänga ner någon av de man redan har uppe. Uppdatering: Mofibo erbjuder från och med den 7/7 2016 10 pågående böcker.

Det går även att spara böcker i en bokhylla så att man kan öppna dem senare. De påbörjade böckerna kan läggas i offlineläge om man så önskar. Via menyer kan man söka efter nya böcker och klicka sig omkring bland boktips/olika kategorier. För den som har idétorka så finns det någorlunda smarta kategorier i stil med ”Eftersom du läste…” med tips på liknande böcker. Det går också att läsa andras betyg eller recensioner. Spelaren för ljudböcker har de vanliga funktionerna som man kan tänkas vilja ha, som t.ex. backa framåt/bakåt, timer och sådant. E-bokläsaren är basic. Det går inte att bokmärka eller göra anteckningar (om de funktionerna finns så har jag inte hittat åt dem i alla fall). Däremot synkas det hela tiden var någonstans i boken man slutade senast, så det är inget problem att det saknas bokmärken (tycker jag). Det går att ställa teckenstorlek och växla mellan ljus/mörk bakgrund för att få bättre ergonomi.

Källan i Mofibo-appen
Källan i Mofibo-appen

Hos Storytel hamnar man direkt i den bok som man läste i senast. Har man varit inne och lyssnat i en annan enhet sedan senast så kommer det upp en meny som frågar om man vill hoppa till det nya ställe som man har hamnat i på sin andra enhet. Via menyval kan man söka efter böcker och bläddra bland kategorier. Betyg och recensioner från andra användare kan vara en hjälp för den som ska välja en ny bok. Det finns inga personliga boktips av något slag. Inte vad jag har sett i alla fall. Alla böcker som man är intresserad av kan sparas till en bokhylla där ett obegränsat antal böcker kan sparas. Vad jag kan förstå så kan man också ha ett obegränsat antal påbörjade böcker. Jag förstår det också som att det saknas begränsning för hur många enheter man kan vara inloggad på. Den enda begränsningen ligger istället i hur många offlineböcker man kan ha samtidigt: 5 st. Om du har en och samma ljudbok offline på två enheter räknas det alltså som 2 offlineböcker. Uppspelaren har allt som uppspelare brukar ha: det går att ställa timer och hoppa fram/bak i uppspelningen. I de fall då boken finns som både e-bok och ljudbok så går det snabbt att växla mellan formaten genom att klicka. Texten i e-böckerna blir gulmarkerad om man rör med fingret i texten och klickar man igen så hoppar man in i uppspelningen på just det textavsnittet. För många är nog det här en mycket fiffig funktion och det känns verkligen nytänkande och smart, men personligen ser jag det mest som ett irritationsmoment. Mer än ett awkward moment har inträffat när jag har råkat dra igång uppspelning av ljudbok på allmän plats när jag egentligen bara vill läsa lite e-bok. Min känsla är att e-bokläsaren är en bonus till Storytels ljudbokstjänst och att det inte riktigt är tänkt att man ska använda Storytel för enbart e-böcker. Min känsla är i alla fall att det är klumpigt att läsa e-böcker. Läser man någon annan bok och vill hoppa tillbaka till sin påbörjade e-bok så minns inte Storytel att det är så man läser boken utan varje gång man vill öppna den på nytt så måste man aktivt klicka att man vill läsa och inte lyssna på den. Precis som i Mofibo-appen kan man ställa teckenstorlek och bakgrundsfärg. Hos Storytel går det också att lägga bokmärken.

Storytelappen
Växla mellan läsa och lyssna i Storytelappen

 

Mest användarvänlig? I allt väsentligt så tycker jag att uppspelarna och bokväljaren/kategoriindelningen är likvärdig. Storytel erbjuder möjlighet att snabbt växla mellan e-böcker och ljudböcker om ljudboken är igång, men det är nog en smakfråga om det verkligen är något positivt. Mofibo är mer lättanvänt för den som har flera böcker igång samtidigt eftersom det inte krävs så många menyval för att växla bok. För den som vill ha väldigt många böcker igång samtidigt vinner dock Storytel, som i princip inte har någon begräsning när det gäller påbörjade böcker. Storytel vinner också i antal offlineböcker (5, jämfört med 3) för den som enbart lyssnar på en enhet. Mofibo räknar dock inte en offlinebok två gånger om du har samma bok på två enheter.

Pris

Mofibo är en vinnare här. För 129 kr/mån får du tillgång till hela utbudet och alla funktioner. Priset har de höjt helt nyligen. Fram till nyss var de ett riktigt billigt alternativ: 99 kr/månaden. Storytel tar 169 kr/mån, vilket jag tycker är i saftigaste laget. Uppdatering: Från den 7/7 2016 kostar både Mofibo och Storytel 169 kr/mån. Rimligen väger dock utbud högre än pris (det finns knappast någon mening med att ha en billig tjänst som man inte använder…). För den som vill skapa sig en bild av utbudet erbjuder både Storytel och Mofibo gratis prova-på-abonnemang i 14 dagar.

Min personliga favorit

Om Storytel och Mofibo hade kostat lika mycket så hade jag haft svårt att välja, men jag tror att jag hade kört på Storytel tack vare det stora utbudet av ljudböcker. För mig är det en kul bonus att det också finns e-böcker, men innan Storytel lanserade e-böcker och innan Mofibo kom till Sverige så kunde jag ändå läsa e-böcker på mobilen på ett smidigt sätt: det är ju himla enkelt att klicka hem lån från biblioteket t.ex. För mig personligen väger dock priset tungt. Jag har ingen lust att lägga 169 kr/mån på ännu en prenumerationstjänst för strömmad underhållning. Jag sitter redan med ett Spotifykonto och i hushållet har vi Netflix och Viaplay till och från… Det blir ju en del till slut! Det något sämre utbudet i Mofibo är inte sämre än att jag hela tiden hittar böcker jag gärna vill läsa/lyssna på – och det räcker för mig. När mina 3 gratis månader är förbi så kommer jag att avsluta Storytel och gå tillbaka till Mofibo.

Jag tycker faktiskt lika mycket om båda, på sitt sätt. Min personliga uppfattning är att Mofibo är något bättre på e-böcker medan Storytel är odiskutabelt vassare på nya ljudböcker. Eftersom jag främst är ute efter ljudböckerna så tycker jag därför att Storytel är snäppet bättre nu när priset för de två tjänsterna är detsamma. E-böcker läser jag ofta på andra sätt, t.ex. genom bibliotekslån, så jag tycker inte att jag vill betala en massa pengar varje månad för en abonnemang som fokuserar på e-böcker.


Kommentarer

20 svar till ”Storytel eller Mofibo – en jämförelse”

 1. […] om ljudboksappar har varit populära! Många har velat läsa mina inlägg om BookBeat, Storytel & Mofibo och Nextory. Det är också några av årets mest kommenterade […]

 2. […] många kanske vet har jag testat BookBeat förut och jag har även använt såväl Storytel som Mofibo och Nextory. Jag är alltså en inbiten ljudbokskonsument och från att tidigare ha lyssnat på […]

 3. […] angående ljudböcker. Jag har skrivit några inlägg där jag jämför ljudboksappar (1, 2, 3) och det är rätt många som googlar sig till dem faktiskt. Det märks att många är sugna […]

 4. […] om olika tjänster för att lyssna på ljudböcker i sin telefon eller surfplatta. Det började med en jämförelse av Storytel och Mofibo och sedan utökade jag med några inlägg om Bookbeat och Nextory (tidigare: E2go). Det visade sig […]

 5. Profilbild för
  Anonym

  Tack för redogörelsen! Jag har också använt både Mofibo och Storytel och kommit fram till ungefär samma slutsats som du. Jag bytte till Mofibo för att de var billigare men upptäckte att de hade betydligt färre nya ljudböcker. Nu när de har samma pris som Storytel tänker jag byta tillbaks igen. Jag lyssnar bara på ljudböcker via mobilen. Storytel har också stort utbud för barn och ungdomar, vilket inte Mofibo hade. Mina barn lyssnar ibland via mitt abonnemang. Vid bilresor kan hela familjen lyssna ibland! Suneböckerna är en familjefavorit med hög igenkänningsfaktor ?
  Mvh Annika

  1. Kul att du gillade mitt inlägg! Det har dock redan blivit inaktuellt eftersom Mofibo höjer priset och också gör om en del i appen. Jag har t.ex. sett att de har lagt till någon slags social funktion..!

   Jag kommer nog också att byta bort Mofibo eftersom jag inte tycker att utbudet av ljudböcker är tillräckligt vasst. Jag tycker att det mest verkar vara fokus på deckare, vilket inte intresserar mig så mycket. Apropå barnböcker så lyssnar jag på Katitzi just nu och har precis lyssnat på en Muminbok. 🙂 Men i övrigt är säkert barnboksutbudet skralt; jag har inte så bra koll själv eftersom jag främst lyssnar på romaner för vuxna.
   Sune är verkligen modern klassiker! 😀 Läste själv böckerna som barn. Kul att de finns som bra ljudböcker. 🙂

   Det blir nog Bookbeat eller Storytel framöver. Fast jag överväger faktiskt lite att köpa ljudböcker istället. Det är inte alla månader som jag lyssnar på mängder av ljudböcker och de månaderna skulle jag i princip tjäna på att köpa böcker istället för att ha ett abonnemang. Är det kampanjpris eller rea av något slag så behöver inte mp3-ljudböcker vara så himla dyra.

   Få se hur jag gör…

 6. Profilbild för Ilse

  Vilket jättejobb du gjorde! Tack! Nu säger jag upp mofibo för jag kände att de smyghöjer månadskostnaden från 129kr till 169kr!

  1. Kul att du hade nytta av inlägget. 🙂 Jag fick mejl från Mofibo om prishöjningen idag och för oss som redan är kunder så gäller 129 kr/mån ytterligare en månad. Så man fick i alla fall lite tid på sig att ta ställning till om man vill fortsätta med abonnemanget.. Jag tror att jag kommer att byta till Bookbeat eller Storytel.. Har inte riktigt bestämt mig ännu. Jag förstår att man måste ta betalt för sådana här tjänster, men det känns lite mysko att alla har samma pris..

 7. […] ungefär alla tjänster för att lyssna/läsa böcker på mobilen och surfplattan. Det började med en jämförelse av Storytel och Mofibo och sedan följde jag upp med en test av Bookbeat. Nu har jag även haft ett par provveckor med […]

 8. […] ett tag sedan så skrev jag ett inlägg där jag jämförde Storytel och Mofibo – två tjänster för att lyssna på ljudböcker och läsa e-böcker på sin mobil eller […]

 9. Profilbild för Anna

  Tack för jämförelsen! Får nog bli ett mofibokonto 🙂 verkar mest prisvärt!

  1. Kul att jämförelsen var till hjälp! Jag gillade Mofibo. Vill man komma ännu billigare undan så finns det säkert andra aktörer att kolla upp också. Nexstory tror jag fortfarande kostar så lite som 99 i månaden t.ex. Sedan har ju de flesta också några gratis prova på-veckor som kan vara klart värt att utnyttja. 🙂

 10. Åh, gud så bra förklarat!
  Jag har inte gett mig in på det där för jag har inte förstått hur det fungerar eller vad som är skillnaden. Nu blev det genast mycket klarare.

  Jag läser gärna engelska böcker och jag har funderat lite på utbudet där. Men med en test-period kan man ju se vad som finns och om det blir värt att ha ett abonnemang. Det vore ju underbart att kunna fortsätta ”läsa” när man tex går till jobbet på morgonen.

  E-böcker brukar jag låna eller köpa (via kindle), men ljudböcker lyssnar jag nästan aldrig på eftersom det är knepigt att få tag på. När jag lyssnar är det oftast klassiker som nu finns att få tag på via webben.

  1. Vad kul att du gillade inlägget!

   Jag lyssnar i princip aldrig på engelska böcker. Om man främst är ute efter böcker på engelska kanske det finns bättre appar än Storytel och Mofibo. Min sambos syster använder Audible, som är Amazons variant, om jag har förstått det rätt. Jag har ingen erfarenhet av Audible själv, men det kanske är värt att kolla upp. 🙂 De har bara ljudböcker tror jag, men du kanske inte var ute efter en app för både e-böcker och ljudböcker? 🙂

 11. Åh, tack för jämförelsen! Jag hade Storytel ett år för cirka ett år sen, men avslutade just på grund av att det är så dyrt. Det tråkiga var att jag tror det var en av anledningarna till att jag läste så lite böcker förra året, för jag lyssnar ju på *jättemycket* ljudböcker. Då tänkte jag inte ens på att Mofibo fanns, Storytel kändes som det enda alternativet. Jag fattar inte heller att det kan vara så dyrt, när Netflix och Spotify går loss på ungefär halva priset.
  Att låna på bibblan är inget alternativ för mig heller, precis som du säger så är inte de ljudboksspelare biblioteken har tillgång till särskilt utvecklade, som regel. Det går ju dock framåt på den fronten så kanske någon gång i framtiden 🙂 Min dealbreaker är att jag måste kunna ha boken i offlineläge.
  Jag ska kolla in Mofibos utbud!

  1. Kul att du gillade jämförelsen! Det finns flera alternativ till Storytel och Mofibo; det råkar bara vara de tjänster jag själv har provat. Nexstory (f.d. e2go) tänker jag förmodligen testa förr eller senare. Det verkar kosta 99, vilket känns lite mer överkomligt än Storytels 169 kr/mån. Samtidigt kan jag förstå att det kostar att erbjuda Storytel, särskilt eftersom de läser in en del böcker själva. De satsar på ett sätt som de andra aktörerna säkert inte gör och det är klart att det kostar. Men det innebär såklart inte att alla är beredd att betala för det.. Själv hör jag som sagt till de som blir lite snåla till slut.

   Jag har förstått att bibliotekets app för e-böcker funkar rätt bra nu för tiden, men för mig är den inget alternativ eftersom jag också behöver offlineböcker. Får se om de kan erbjuda något åt det hållet i framtiden. 🙂

 12. Alla dina inlägg är så välskrivna och grundligt genomförda att jag dånar av beundran. Nu är jag varken en e-boksläsare eller ljudbokslyssnare, men jag älskar när man jämför saker så här! Allt blir så tydligt då. Bra skrivet, Linnea.

  1. Åh, tack!! Vad glad jag blir. 🙂 🙂

 13. Åh, gud vad kul att du gjorde en jämförelse. Jag har storytel, kommer inte att gå över till Mofibo men kommer att avsluta mitt nuvarande konto. Det är ganska mycket pengar med tanke på hur lite jag lyssnar. När det gäller e-böcker så antingen lånar jag dem på biblioteket eller köper dem…

  1. Kul att du gillade jämförelsen! 🙂 Jag förstår absolut att du avslutar kontot om du inte använder det så mycket. 169 kr är mycket pengar för en app. Man kan liksom köpa ljudböcker varje månad för det priset, om man ska vara sådan. Själv lyssnar jag väldigt flitigt, så jag tycker dock att det är smidigt med sådana här tjänster. Tidigare lånade jag mina ljudböcker på biblioteket, men det var ett ganska stort meck att få in ljudböckerna i telefonen sedan.. E-böcker kan jag egentligen lika gärna låna eller köpa, men när de finns i Storytel- eller Mofiboappen så kan jag gärna läsa där. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.