Stop pretending av Sonya Sones

5 (till) oväntat bra böcker

För ett tag sedan bloggade jag om några oväntat bra böcker – böcker som jag inte hade några särskilda förväntningar på eller som jag kanske rent av hade ganska låga förväntningar på, men som faktiskt var riktigt läsvärda. Vad jag snabbt insåg var att jag hade fler sådana böcker på lager och att alla inte fick plats i inlägget. Så här kommer fem till!

Häxringarna är en Kerstin Ekman-bok som jag hittade i min mammas bokhylla och som jag lånade när jag var där och hälsade på en semestervecka för ett par år sedan. Jag gillar Kerstin Ekman, men hade faktiskt inga speciella förväntningar alls på just den här boken, som jag vid den tidpunkten inte ens hade hört talas om förut. Mammas exemplar råkade för övrigt vara en inbunden utgåva med borttappat omslagspapper, så den såg ju inte så superspännande ut heller. Om den var bra? Om den var! Boken är den första delen i en serie där Ekman skriver om hur det påhittade samhället Vallmsta växer fram (Katrineholm lär vara den verkliga förlagan). Boken följer några kvinnor och deras situation. Det är så rörande och upplysande och insiktsfullt och fint att jag blir helt stum. En mycket bra bok! Jag måste läsa fortsättningen.

Häxringarna av Kerstin Ekman
Häxringarna av Kerstin Ekman

Om du vågar är en ungdomsbok som jag läste här om året. Jag läser normalt sett bara böcker som jag har läst om innan. Jag är faktiskt inte så peppad på att chansa och läsa böcker som är helt okända för mig, utan jag vill helst läsa någon recension eller några positiva ord på en blogg innan jag satsar tid på en bok. Om du vågar klickade jag dock hem till min telefon via min app för ljud- och e-böcker. Det var en ren impuls och jag hade ingen aning om vad det skulle vara för bok. Det visade sig vara en av det årets bästa böcker för min del. Det är en helt gastkramande bok som följer ett gäng cheerleadertjejer och det speciella universum de formar runt sig. I deras värld tränar man hårt, kräks upp det man äter och man är med varandra och släpper inte in någon utifrån. När en ny ledare kommer till gruppen så raseras allt och det får katastrofala konsekvenser. Jag tyckte att den här boken var sjukt spännande på sitt sätt. Och bra var den!

Om du vågar av Megan Abbott
Om du vågar av Megan Abbott

För en hemsk massa år sedan så köpte jag en bok när jag var i London med min mamma. Boken som fick följa med var Stop pretending av Sonya Sones. När jag köpte den så hade jag inte någon speciellt bra koll på vad det var för typ av bok, men det är alltså en lång dikt som handlar om vad som händer när bokens berättarrösts syster blir psykiskt sjuk. Min tanke när jag köpte boken var nog bara att skaffa mig en random bok för att öva engelskan, men vad jag fick var på många sätt en läsupplevelse. För det första var formatet något nytt för mig (poesi alltså) – och det gick verkligen hem den gången. Dessutom är det en oerhört stark läsning och en verkligt berörande berättelse. Jag tycker hemskt mycket om den här boken!

Stop pretending av Sonya Sones
Stop pretending av Sonya Sones

Systerland är en bok som jag läste trots att jag inte ens blev speciellt förtjust i Presidentens hustru av samma författare..! Men jo, Systerland var verkligen en riktig bladvändare för mig! Boken handlar om två klärvoajanta systrar och hur de växer upp och försöker att förhålla sig till sina specialförmågor. Den ena försöker att glömma allt vad ”det sjätte sinnet” heter och den andra börjar försörja sig som medium. Fast mest handlar boken om systerskap och moderskap. Det visar sig att det inte går att kombinera klärvoajans med den ständiga oro moderskapet för med sig för en av systrarna när hon får barn. Det är så ömt och fint berättat tycker jag. En riktigt bra bok!

Systerland av Curtis Sittenfeld
Systerland av Curtis Sittenfeld

Nu kommer jag kanske förskräcka en och annan, men i det här inlägget tänkte jag också lyfta fram Harry Potter. Alltså. Jag tyckte faktiskt att den första boken om den lilla trollkarlen var ganska mesig och ointressant. Det kändes som att boken var en fluga som inte riktigt kunde leva upp till alla lovord som strösslades överallt. Fast sedan växte verkligen berättelsen! Jag kan inte peka ut någon särskild bok i serien som fick det att definitivt vända, men ju längre in jag kom i serien, desto mer fängslad blev jag. Harry Potter växer ju också upp i böckerna och med åldern kommer också mognad och insikt om det mörker som lurar. Det gör också böckerna mer och mer spännande (och oförutsägbara och lite råa). Idag skulle jag definitivt räkna in Harry Potter-böckerna bland mina favoriter. Skrämmande att det hade kunnat sluta med att jag bara läste Harry Potter och De vises sten!

Harry Potter och dödsrelikerna av J.K. Rowling
Harry Potter och dödsrelikerna av J.K. Rowling

Kommentarer

Ett svar till ”5 (till) oväntat bra böcker”

  1. […] och ibland är böcker oväntat bra. Jag har redan bloggat om en del sådana titlar (inlägg 1 och 2), men det var något år sedan senast, så jag tänkte följa upp med 5 nya: 5 oväntat bra […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.