5 oväntat bra böcker

Det är inte alla gånger jag har skyhöga förväntningar på en bok. Jag försöker verkligen att inte ha så mycket förutfattade meningar och förväntningar åt något håll, för jag tycker att det oftast bara leder till att man blir besviken. Men det är verkligen svårt att börja läsa en bok med ett helt öppet sinne. Ofta har jag för höga förväntningar och blir besviken. Ibland händer det motsatta: jag har rätt låga förväntningar och blir positivt överraskad. Idag tänkte jag lista några oväntat bra böcker.

Stora små lögner är en positiv överraskning från året. Boken är skriven av Liane Moriarty, som också har skrivit feelgoodberättelsen och bestsellern Öppnas i händelse av min död. Visst gillade jag Öppnas i händelse av min död, men jag blev inte direkt golvad. Därför blev jag överraskad att Stora små lögner var så bra och att den är så mörk och sorglig mitt i all feelgood och kärlek och vänskap. I den här boken ryms både mobbing och kvinna som blir misshandlad av sin man.

Stora små lögner av Liane Moriarty
Stora små lögner av Liane Moriarty

Att komma hem ska vara en schlager läste jag för en massa år sedan. Jag kände inte till något speciellt om vare sig boken eller författaren, Per Hagman. När jag började läsa hade jag svårt att komma in i den. Det kändes som poesi och först tyckte jag att det kändes lite sökt och tillgjort. Sedan lossnade det och ut vecklade sig en oerhört gripande och fin berättelse om att försöka hitta ett sammanhang att kalla för ett hem. Åh, vilken ensamhet och ångest som ryms inom de här pärmarna! Jag tycker att det är en helt otrolig bok. Och jag älskar språket.

Att komma hem ska vara en schlager av Per Hagman
Att komma hem ska vara en schlager av Per Hagman

Det är något som inte stämmer är en av mina favoriter från förra året. Jag älskar Martina Haags humoristiska böcker och krönikesamlingar, men jag kände mig faktiskt lite orolig inför läsningen av hennes ”skilsmässobok”. Skulle hon lyckas skriva om något så ångestfylld som en smärtsam separation? Ja. Haags bok är briljant i all sin enkelhet. Boken är både välskriven och läsvärd. Och berörande.

Det är något som inte stämmer av Martina Haag
Det är något som inte stämmer av Martina Haag

Överraskningar kommer ofta genom bokcirkeln, för det är där jag oftast kommer i kontakt med böcker som jag inte vet så mycket om på förhand. Kalmars jägarinnor är en av de finaste guldkornen. Det är en helt otroligt fin och poetisk bok om ett tjejgäng på 90-talet och deras utanförskap som blir deras gemenskap. Och om Kalmar, som är alldeles för litet för dem.

Kalmars jägarinnor av Tove Folkesson
Kalmars jägarinnor av Tove Folkesson

Slutligen måste jag säga att Magikerna var en positiv överraskning. Boken är första delen i en fantasyserie som ibland beskrivs som en ”vuxen Harry Potter”. I serien skojar författaren med andra, mer kända fantasyverk och strösslar friskt med referenser till till exempel Harry Potter och Narnia. Jag har nästan inte läst någon positiv recension om Magikerna, utan de allra flesta har som bäst tyckt att den är ”okej”, men knappast mer än så. Men jag gillade verkligen Magikerna! Jag tyckte även att den var sjukt rolig och jag skrattade typ högt emellanåt. På riktigt!

Magikerna av Lev Grossman
Magikerna av Lev Grossman

Ja, det var 5 positiva överraskningar. Jag inser nu när jag skriver det här inlägget att jag har många, många fler exempel på sådana här böcker, så jag får nog följa upp med fler inlägg på samma tema!


Kommentarer

2 svar till ”5 oväntat bra böcker”

  1. […] säger och ibland är böcker oväntat bra. Jag har redan bloggat om en del sådana titlar (inlägg 1 och 2), men det var något år sedan senast, så jag tänkte följa upp med 5 nya: 5 oväntat bra […]

  2. […] ett tag sedan bloggade jag om några oväntat bra böcker – böcker som jag inte hade några särskilda förväntningar på eller som jag kanske rent […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.