Antal lästa titlar 2016: 72!

Min läsning 2016: en summering

Nyår! Jag hoppas att ni har ett trevligt fortsatt nyårsfirande framför för er. 🙂 Jag tänkte avsluta det här årets bloggande genom att blicka tillbaka på min läsning 2016. Imorgon återkommer jag med mina favoriter från året och idag blir det siffror & figurer, precis som mina traditioner bjuder. 😉

Under 2016 har jag läst sjukt många böcker! Det här beror förstås på vem man jämför med, men jag jämför givetvis med min läsning under tidigare år. 72 titlar är fantastiskt många i rent antal (2015 läste jag 59 böcker, som exempel). Fast samtidigt som jag skriver det så får jag kanske poängtera att det inte rör sig om 72 tjocka romaner precis.

Antal lästa titlar 2016: 72!
Antal lästa titlar 2016: 72!

Sommarens projekt handlade rätt mycket om poesi. Jag plöjde Bodil Malmstens samlade dikter och bloggade om varje titel i den för sig. Jag har även läst en del noveller och kortare romaner (långa noveller?!). Sidantalet har alltså sett ut såhär:

Sidantalet hos böckerna 2016
Sidantalet hos böckerna 2016

Som vanligt har jag läst en stor andel böcker skrivna av svenska författare (45 böcker av 72 är svenska böcker…), men jag har lyckats pricka in rätt många andra världsdelar också, trots att jag inte direkt aktivt har försökt att läsa böcker från olika håll i världen. Mest exotiskt för min del var nog Hönan som drömde om att flyga av den sydkoreanske författaren Sun-Mi Hwang. Det är ett nytt litteraturland för mig.

Ursprungsland för böckerna 2016
Ursprungsland för böckerna 2016

Det har nog inte varit ett enda år då jag har läst fler böcker skrivna av manliga författare än av kvinnliga, men i år har snedfördelningen dragit iväg. 78 % kvinnor… Inte heller detta är utslaget av något slags aktivt beslut. Det råkade bara bli såhär, kanske för att jag gärna läser berättelser som jag kan relatera till och de verkar med fördel beskrivas av kvinnor som jag.

Könsfördelning hos lästa författare
Könsfördelning hos lästa författare

Betygsmässigt har det blivit spridda skurar: några inte speciellt bra böcker och några fantastiska.

Betygsfördelning för årets utlästa böcker
Betygsfördelning för årets utlästa böcker

Bilden över hur utgivningsåren fördelar sig ser inte direkt ut som den brukar. Jag brukar absolut inte läsa såhär mycket nyutkommet. Jag tror att jag har lyckats pricka in väldigt mycket nytt tack vare att jag har läst & lyssnat rätt mycket i mobilen i år och det har gjort att de nyare böckerna har funnits nära till hands, så att säga.

Utgivningsår för lästa böcker 2016
Utgivningsår för lästa böcker 2016

Vad har jag läst om då? Ja, ska man göra ett ordmoln så blir det ungefär såhär:

Ja, det var 2016 det!


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.