En oktoberdag tog jag sista chansen att fota en björn med höstlöv. Nu går hösten över i vinter.

Böcker i november

November är här. Jag brukar tjuvstarta med julstöket och eftersom jag älskar julen brukar november bli en fin förlängning av jultiden. Jag ser fram emot att dricka glögg, baka pepparkakor, köpa julklappar och så småningom gå loss med julpyntet. I början av oktober skrev jag att jag hoppades på att oktober skulle bjuda på flera konserter och andra trevliga kulturella grejer. Så blev det också! Allra finast och mäktigast var Faust på Norrlandsoperan. Musik, skådespeleri, kostym, scen – allt! – var mäktigt. Faust seglade omedelbart upp i min topp 5 över bästa operor jag sett. Jag hann också med att se flera konstutställningar och så var jag på konsert med Mando Diao. Det blir lite musik även nu i november, för då väntar en konsert med Henrik Berggren. Annars har jag inte så mycket inplanerat förutom julmys.

En oktoberdag tog jag sista chansen att fota en björk med höstlöv. Nu går hösten över i vinter.
En oktoberdag tog jag sista chansen att fota en björk med höstlöv. Nu går hösten över i vinter.

Finns det något att se fram emot när det gäller böcker då?

Ärligt talat är det ingen av höstens mest efterlängtade böcker som kommer ut just i november. Jag tror att det är en lågsäsong för bokutgivning just den här månaden, som ligger så tätt inpå julen. Eller? Däremot är november en spännande månad, för då utses vinnarna av årets Augustpris, som jag har peppat så mycket för! 🙂 27:e november avslöjas vinnarna under Augustgalan. Redan i slutet av oktober tillkännagavs det vilka titlar som blivit nominerade. Om någon har undrat hur det gick med min tippning så kan jag alltså stoltsera med 2 rätt av 6 (i och för sig inte så bra, antar jag 🙂 ) och att jag har läst en av de nominerade (Just nu är jag här av Isabelle Ståhl). Det är en riktigt bra bok och det känns fint att en debutant har blivit nominerad! Men jag tror nog att Johannes Anyuru kammar hem priset i år. Hans bok, De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, är hyllad och känns rätt på något sätt. Jag måste ta och läsa den!

Här i Umeå är det nog många kulturtanter som ser fram emot att Richard Ford gör ett författarbesök på Väven den 9:e november. Han är en i stort sett helt obegriplig författare för mig :), så jag kommer inte att sitta i publiken. Om jag hade prickat in något författarbesök i mitt närområde i november så hade det troligare blivit Martina Haag, som besöker Oasen i Nordmaling redan den 6/11, men det kommer jag också att missa. Ja, ja.

Något jag troligast kommer att göra i november är dock att läsa böcker (surprise!). Men vad? Jo, jag kommer förhoppningsvis få Marcus Stenbergs Jag har inte råd som jag har köat på biblioteket. Jag följde hans fantastiska blogg Sorrow No. 5 under det år Marcus använde bloggen som kanal för att skildra sitt år med köpstopp. Det är en av de finaste bloggar jag har läst och ärligt talat tänkte jag ibland att bloggen var så fint skriven, att ångesten var så exakt skildrad, att bloggen kanske var en roman snarare än en blogg, att det kanske var fiktion snarare än verklighet. Nu är det ju inte så att Marcus Stenberg har skrivit fiktion i bloggform, men en bok blev det och den vill jag såklart läsa!

Jag har inte råd av Marcus Stenberg
Jag har inte råd av Marcus Stenberg

Vad läser du i november?


Kommentarer

4 svar till ”Böcker i november”

 1. Tack för bloggtipset om Sorro No.5. Ska kolla in. I november läser jag Samtal med vänner, Törnfåglarna (för att kryssa i rutan Tantsnusk i Bokbingo) och förhoppningsvis en del andra överraskningar. 🙂

  1. Oj, är Törnfåglarna tantsnusk! 😮 Jag är sugen på att läsa den. 😀 Det är så många som tycker att den är bra.. 😀 Men jag har ärligt talat inte haft så stor koll på vad den handlar om.. 🙂

 2. Åh vad härligt med opera! Har varit på opera tre gånger och älskar det!
  Jag har hittills haft en rätt seg bokläsningshöst så jag hoppas egentligen mest på läslusten som nu smugit sig på ska hålla i sig. Prioriterad läsning i november blir alla rec.ex som inte blivit lästa hittills under hösten.

  1. Kul med en till som gillar opera! Jag fastnade inte efter den första föreställningen jag såg, men sedan har jag verkligen kommit att uppskatta opera. Opera är så härligt maxat! Symfoniorkester, klassisk sång, kostym, scen… Det är så maffigt!

   Min läsning går också rätt segt för stunden.. Jag har lyckats påbörja för många böcker och det blir för splittrat för mig. Jag tycker egentligen bäst om att läsa en bok i taget, men rätt var det är så kommer det en bokcirkelbok eller något annat och pockar på uppmärksamheten.. Recensionsexemplar är också en sådan där grej som kan göra mig närmast stressad faktiskt. Så jag brukar inte ta emot så mycket sådant. Det är kul att få chansen att läsa nya böcker, men man ska ju hinna läsa också.. :/

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.