Sekvenser mot Omega av Göran Sonnevi

Nomineringarna till Augustpriset: mina gissningar

Som jag har skrivit många gånger förut så älskar jag Augustpriset, som årligen delas ut till de bästa böckerna i kategorierna årets svenska skönlitterära bok, årets svenska fackbok och årets svenska barn- och ungdomsbok. Priset lyckas alltid pricka in titlar med hög kvalitet, men som inte är lika pretto som exempelvis nobelpristagarböcker. 😉 Nu läser inte jag speciellt många fackböcker eller barn- och ungdomsböcker, men jag roar mig gärna med att gissa nomineringar i skönlitteraturklassen. Förra året lyckades jag pricka in 2 av mina gissningar. Här kommer årets spekulation från mig!

En given Augustpriskandidat är Johannes Anyuru med De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, som låg på kritikertopplistor vecka efter vecka efter vecka tidigare i år. Det är en dystopisk bok om terror och fascism. Jag har inte läst den själv, men jag tror verkligen att den platsar bland årets nomineringar.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru
De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru

En annan kritikerälskling är Göran Sonnevi, som under året har varit aktuell med diktsamlingen Sekvenser mot Omega. Det känns som ett verk som kan charma en och annan i juryn, särskilt eftersom att det inte hör till vanligheterna att lyrik belönas med ett Augustpris. (Ett helt irrelevant ps: har Sonnevis bok den tråkigaste framsidan i världshistorien?)

Sekvenser mot Omega av Göran Sonnevi
Sekvenser mot Omega av Göran Sonnevi

Det här är kanske ett lite djärvt val med tanke på att Agnetia Pleijel redan har nominerats för en tidigare del i sin självbiografiska trilogi, men jag kan mycket väl tänka mig att hon blir nominerad för Doften av en man i år. Hon kanske rent av vinner, som en slags samlad belöning. 😉

Doften av en man av Agneta Pleijel
Doften av en man av Agneta Pleijel

Isabelle Ståhls debutroman Just nu är jag här tycker jag är värd en augustprisnominering. Den är vasst skriven och skildrar samtiden (i Stockholm) på ett träffande sätt när den följer bokens huvudperson bland Tinderdejter och instagrammande.

Just nu är jag här av Isabelle Ståhl
Just nu är jag här av Isabelle Ståhl

Allas älskare, ingens älskling av Per Hagman känns på sätt och vis som en av årets härligaste utgivningar eftersom det var så länge sedan Hagman var aktuell med något nytt och eftersom hans språk och generöst personliga berättande känns alldeles eget. Jag tycker att hans skrivande borde uppmuntras med en nominering. 🙂

Allas älskare, ingens älskling av Per Hagman
Allas älskare, ingens älskling av Per Hagman

Hemmet, Mats Strandbergs skräckroman om äldreboendet Tallskuggan, vore en överraskande och härlig nominering. 2015 var det nog många som blev lite förvånade över att John Ajvide Lindqvists skräckroman Rörelsen blev nominerad, men jag hör till de som tycker att juryn borde fortsätta att vara öppen för litteratur från många olika genrer. Hemmet är dessutom en verkligt bra skräckis, särskilt eftersom den också skildrar demens, som berör så många, både drabbade och anhöriga.

Hemmet av Mats Strandberg
Hemmet av Mats Strandberg

Ja, det var mina gissningar. Vilka är dina? 🙂 Imorgon kommer facit, för då tillkännages alla nominerade.


Kommentarer

5 svar till ”Nomineringarna till Augustpriset: mina gissningar”

  1. […] tillkännagavs det vilka titlar som blivit nominerade. Om någon har undrat hur det gick med min tippning så kan jag alltså stoltsera med 2 rätt av 6 (i och för sig inte så bra, antar jag ? ) och […]

  2. Om dina gissningar stämmer har jag inte läst någon av de nominerade. Skulle ju inte vara första gången i och för sig. Jag läser alldeles uppenbart fel böcker om man ska gå efter vilka som nomineras till diverse olika priser. 🙂

    1. Jag brukar inte heller ha läst så många av de nominerade.. Men genom att läsa kultursidorna kan man få en viss känsla för vad som går hem ändå.. 😉 Får se om jag prickar in några rätt i år! 🙂

  3. Ja, hoppas Hemmet blir nominerad! Det vore fantastiskt roligt. Jag gissade på bloggen tidigare idag 🙂

    1. Kul med en till gissare! Ska genast spana in dina spaningar inför morgondagen. 🙂
      Det vore riktigt kul om Strandberg fick en nominering!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.