1793 av Niklas Natt och Dag är en deckare och historisk roman där tortyr och sadism får lite väl mycket plats. Betyg: 2 bärstolar av 5.

1793 av Niklas Natt och Dag
1793 av Niklas Natt och Dag

1793 av Niklas Natt och Dag är en historisk roman och deckare i ett. Den utspelar sig i ett sengustavianskt Stockholm, där ett stympat lik precis har flutit upp i den igenslammade sjön Fatburen och blir bärgad av palten Cardell. Tillsammans med Cecil Winge, som hjälpt poliskammaren förut, börjar han undersöka vad som egentligen har hänt och vem den döde mannen är.

Boken innehåller också berättelsen om Anna Stina, som pekas ut som prostituerad och hamnar på spinnhuset, och fältskärlärlingen Kristofer Blix, som hamnar i olyckligheter när han blir skyldig en ockrare en massa pengar. Cardells och Winges sökande leder till bordeller och skumrask och i slutändan vävs berättelserna ihop.

Den här boken är en riktig bästsäljare och den har hyllats mest överallt. Bland annat har den vunnit pris för Årets bästa svenska debut 2017 av Svenska deckarakademien. Jag kan tycka att det är en originell berättelse och att författaren på många sätt lyckas levandegöra platsen och tiden. Annars blev jag ärligt talat inte så imponerad. Jag förväntade mig att den skulle beskriva en tid då man dumpade skräp och avföring direkt på gatan. Däremot förväntade jag mig inte att boken skulle ge så många och ingående beskrivningar av tortyr och sadism. Visst kan böcker skildra även de mest fasansfulla händelser, men jag tycker det är elegantare att lämna lite åt läsaren och att låta det värsta utspela sig mellan raderna. Jag tycker att den här boken gång på gång blev ”för mycket” och osmaklig.

Jag är rätt ensam om min åsikt, men jag gillade faktiskt inte den här boken speciellt mycket. Visst var den spännande, men i mitt tycke hade boken vunnit på att man utelämnat en hel del onödiga scener.

1793 av Niklas Natt och Dag
1793 av Niklas Natt och Dag

1793

Uppläsare: Martin Wallström.
Utgivningsår: 2017 (första utgåvan, Forum), 2017 (den här ljudboksutgåvan, Bonnier Audio).
Antal sidor: 451 (ca 13 h lyssning).
ISBN: 9789137150253, 978-91-7651-989-9.
Andras röster: CrimegardenFru E: böckerJohannas deckarhörna, Läsvärd eller inte?.

Niklas Natt och dag

Niklas Natt och Dag (född 1979) är en svensk författare och skribent. 1793 är hans debutroman.

Förlagets beskrivning

”Bellman noir i makaber historisk mordhistoria

Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia.

Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya.

Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande.

Ur fyra berättarperspektiv klär Niklas Natt och Dag av den sen­gustavianska tiden dess prakt och ståtlighet, och avtäcker en era av kött och blod, nöd och förtvivlan, men också förhoppningar och den vilja till förändring som sått fröna till vårt eget samhälle.

1793 är Bellman noir, en beckmörk sentida ättling till Drottningens juvelsmycke och ett knytnävsslag mot den idylliserade bilden av svenskt 1700-tal.”

Bokrecension
Datum
Bok
1793 av Niklas Natt och Dag
Betyg
21star1stargraygraygray

Kommentarer

10 svar till ”1793”

 1. […] jag inte att läsa, men jag vet att många, däribland Leif GW Persson, blev väldigt förtjusta i 1793, som kom här om året, så jag tipsar om den här uppföljaren ändå. 1793 tycker jag var en […]

 2. Jag hade först tänkt läsa denna men låter bli då du är den andra boktipsaren av boktipsare jag verkligen litar på som sagt precis samma sak. Den första boktipsaren var ingen bloggare dock. Men helt ensam är du inte 🙂

  1. En pålitlig boktipsare. Känner mig smickrad. 🙂

   Jag kan förstå att man gillar den här boken, men den var ingenting för mig, som sagt. Jag tycker att det nästan alltid blir bäst och mest berörande när de svåraste bitarna får utspelas mellan raderna. Här blir det… för mycket!

   1. 🙂

 3. Hmmm … Det där låter inte så lockande. Hade tänkt läsa boken framåt hösten, men det du skriver får mig att tveka. Alltis skönt när någon nyanserar hyllningskören. 🙂

  1. Du ska nog ge den en chans. Det verkar bara vara jag som inte har fastnat för den..! 🙂

 4. Kul att läsa någon som har så vitt skilda åsikter mot vad en själv hade. Jag förstår vad du menar, men älskade den ändå.

  1. Ja, jag är nog rätt ensam.. Men faktiskt, jag tycker att den innehöll alldeles för mycket utstuderad sadism och äckel för att vara intressant för mig.

   1. Profilbild för Ingrid Ek
    Ingrid Ek

    Hej! Tänk om jag läst dina rader innan jag köpte boken!! Hatar onödigt våld och särskilt tortyr! Men bra med beskrivning av att ”det inte var bättre förr” och att samhällsutveckling behövs. Din våldskritik borde finnas i beskrivningen av boken så man inte köper grisen i säcken.

    1. Ja, visst känner man att ”det inte var bättre förr”! Det här är verkligen en hemsk bok. Jag tycker gott att författaren hade kunnat skriva fram miljöerna och händelserna utan att skriva ut alla detaljer. Det blev för mycket för min smak. Skönt att jag inte är helt ensam om att känna så.. 😉

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.