En paus från ljudboksapp. Kanske måste man ha Storytel/BookBeat/Nextory. Kanske inte.

Jag lyssnar på en hel del ljudböcker i mobilen och sedan ett antal år tillbaka har jag främst lyssnat genom en ljudboksapp. Det finns många aktörer som erbjuder abonnemang på strömmade ljudböcker (och e-böcker). Jag har betat av BookBeat, Storytel, Nextory och Mofibo (som köptes upp av Storytel för något år sedan och lades ned). Jag har tyckt bra om  allihop (även om de har lite varierande utbud) – apparna är lättanvända, snygga och inspirerande. Framför allt har jag uppskattat att alldeles purfärska och spännande böcker har funnits bara ett klick bort.

Krokas av Elin Olofsson
Krokas av Elin Olofsson i BookBeat-appen

Någonting som alltid har fascinerat mig är dock priset. Av en slump 😉 har samtliga jämförbara abonnemang kostat 169 kr/mån (helt nyligen sänkte dock BookBeat priset till 149 kr/mån). Det är egentligen mer än vad jag tycker är helt rimligt, med tanke på vad det kostar att t.ex. ha Spotify premium eller abonnemang för strömmade filmer & TV-serier. Jag har i och för sig råd att betala 169 kr/mån, men jag hade eventuellt prioriterat annorlunda om jag hade varit student, haft barn, varit pensionär eller varit sjukskriven. Nu tänkte jag hur som helst avstå från betal-appar ett tag. Varför? Jo:

 1. Jag har haft ett samarbete med BookBeat, men nu har det gått ut, och då känns det lägligt att säga upp och börja med något annat. Jag har verkligen gillat BookBeat och jag har inte haft något ont att säga om de andra aktörerna heller, men min erfarenhet är att det aldrig lönar sig att vara en ”trogen kund”. Prenumerationer är till för att sägas upp. Hur gärna man än vill ha de där prenumerationerna så måste man säga upp dem med jämna mellanrum, för annars får man aldrig ta del av ”välkommen tillbaka!”- eller ”prova på!”-kampanjer.
 2. I år har jag tydligen bara läst två e-böcker på mobilen. Jag läser morgontidningen i mobilen och tycker inte att jag har tid/lust att läsa så mycket mer än så på den enheten. Det är med andra ord ganska poänglöst att betala för tillgång till e-böcker som jag ändå inte läser…
 3. Jag har hittills i år lyssnat på 16 ljudböcker. För samma kostnad som 8 månades lyssning i ljudboksapp hade jag kunnat köpa ca 11 topplisteljudböcker. Det kanske framstår som glasklart att jag ”tjänar” på att ha en bokapp istället för att köpa böckerna separat, men det är faktiskt inte givet att det lönar sig att betala för en app, särskilt inte om man, liksom jag, gärna lyssnar & läser lite äldre böcker (de är ofta billigare än topplistan & nyheterna).
 4. Nu för tiden har faktiskt även biblioteket en ljudboksapp värd namnet (Biblio) och i den kan man lyssna på 4 böcker i månaden och till och med ha dem nedladdade offline. Det enda det kostar mig är den skatt jag betalar. 🙂 Det här gäller mig, som bor i Umeåregionen, men Biblio, eller andra tjänster för lån av ljudböcker, finns säkerligen även i andra delar av Sverige (med lite olika utbud och begränsningar i antalet lån). Obs: jag har förstått från säkra källor att Biblio inte är så bra (särskilt inte med avseende på utbudet), men äh! Det är förmodligen en tillräckligt bra tjänst för att förtjäna en ärlig chans!
 5. Ljudboksapparna, särskilt Storytel, verkar mer intresserade av andra målgrupper än den jag tillhör. Några anledningar till att abonnemangen kostar så mycket som de gör är för att en hel del av pengarna går till att expandera och till att utveckla nya produkter, produkter som känns irrelevanta för mig, men som såklart är tänkta att locka nya målgrupper. Storytel producerar t.ex. sina egna ”Originals”-serier, med följetonger som släpps säsongsvis, superkomprimerade snabbversioner av populära böcker (”brief”) och podcastliknande dokumentärer (”dox”). Storytel är särskilt duktiga på att producera eget material, men varenda ljudboksapp kommer troligen att gå i deras fotspår inom kort. Min farhåga är att ljudboksapparna främst kommer att lyfta fram sitt plattformsexklusiva material, medan ”vanliga” böcker blir ett lull-lull vid sidan av. Jag gillar inte den utvecklingen och jag har, för den delen, ingen lust att betala extra för en dussindeckare i följetongformat eller ett podcastliknande avsnitt ”true crime”. Faktum är att jag helst läser ”vanliga” böcker. Och det är knappast de där ”vanliga” böckerna som apparna kommer att tjäna pengar på i framtiden.
 6. Jag vet inte riktigt hur/när/varför, men min podcastapp är just nu sprängfylld av poddar som jag inte hinner lyssna på. Jag har funderat tio varv på vad som har hänt, men jag vet inte! Hur hann jag lyssna så mycket förr i tiden?! Jag skulle i princip behöva en ljudbokspaus för att lyssna ikapp lite. Bland annat har jag flera Radioföljetonger som ligger och väntar och det är ju också en form av ljudböcker, som man dessutom får tillgång till gratis (förutom att man troligast betalar en public service-avgift).

Det här blev ett långt inlägg..! Men jag tänkte att det kunde vara kul att posta något som är en liten motvikt till all den reklam som skriks ut för de här betal-apparna vid varje busshållplats, i varje TV-apparat och hos varje stor influencer. Nu blir det här såklart lite patetiskt eftersom jag själv har gjort reklam för en av de här apparna (jag har som sagt haft ett längre samarbete med BookBeat). Jag har ju också verkligen använt och haft en enorm glädje av ljudboksappar och har absolut ingen anledning att kritisera någon av de här aktörerna. Det här handlar absolut inte om det.

Charlotte Löwensköld av Selma Lagerlöf
Charlotte Löwensköld av Selma Lagerlöf i BookBeat-appen.

Jag vill bara lyfta fram att det allra viktigaste egentligen är själva böckerna och själva läsningen/lyssningen. Det finns faktiskt flera alternativ till att lyssna via betal-appar, även om de här alternativen kanske inte marknadsför sig själva lika effektivt som apparna. Sedan behöver det inte vara så att de här billigare alternativen är bättre eller rimligare, men det kanske kan vara trevligt att påminna sig om att de ens finns. Jag misstänker att en och annan har ett gammalt ljudboksabonnemang som bara rullar på. En fråga man kan ställa sig är hur många ljudböcker man hade kunnat köpa för samma summa? Och hur många av de ljudböckerna som finns på biblioteket…

1793 av Niklas Natt och Dag
1793 av Niklas Natt och Dag i BookBeat-appen.

Jag hör till den kategori människor som tycker att man bör vara lite skeptisk till konsumtion i allmänhet. Visst kan det vara kul att köpa en massa grejer och tjänster, men handen på hjärtat behöver vi sällan ens en bråkdel av allt vi skaffar oss (många har heller inte råd!). Det kan, av många skäl, vara värt att fundera kring det, tycker jag. Sedan är det såklart lite kluvet, för i slutändan finns det ju förlag och författare som måste tjäna sina pengar någonstans, så självklart kan man tycka att de här apparna tillför mycket gott. Det har trots allt visat sig att många är villiga att öppna plånboken för just sådana här appar, men att det är ganska få som är villiga att lägga liknande summor på böcker från bokhandeln.

Vaggvisa av Leïla Slimani
Vaggvisa av Leïla Slimani i BookBeat-appen.

Nu har jag i alla fall punktat upp några argument som i alla fall motiverar mig att ta en paus från betal-appar. Kanske får den någon annan att reflektera över hur mycket hen egentligen använder sin app. Kanske får den någon att rent av skaffa en sådan här app. 🙂

Själv kanske jag blir så frustrerad över Biblio, poddar och köpeböcker att jag är tillbaka hos BookBeat inom en månad. 😉 Men äsch. Hur länge tror du att jag håller ut? 🙂


Kommentarer

13 svar till ”En paus från ljudboksapp. Kanske måste man ha Storytel/BookBeat/Nextory. Kanske inte.”

 1. 1973 är i princip den enda deckaren jag verkligen gillat, har du tips på flera?

  1. Gillade du 1793 hoppas jag att du också har hittat uppföljaren, 1794? Annars kanske Dödens mästarinna av Ariana Franklin kan vara något? Det är en annan historisk deckare (medeltid).

 2. Biblio är bra, absolut, men kan väl ändå inte mäta sig med till exempel Storytel?

  1. Det beror helt på vad man är ute efter. Biblio har sämre utbud och saknar plattformsexklusivt material, men kostar å andra sidan 2028 kr mindre än vad Storytel gör. Biblio duger gott för mig. Jag har inte haft Storytel på åratal och saknar det inte alls. Efter Storytel har jag haft BookBeat och Nextory i perioder. Det är kul med utbudet, men känns inte som någon stor grej att avstå för min del. Här har jag skrivit mer om Biblio: https://www.bokblomma.com/20026/blogg/att-lyssna-pa-ljudbocker-med-biblio-bibliotekets-ljudboksapp
   Självklart är inte Biblio ett bra alternativ för alla, men Storytel är absolut inget måste om du frågar mig.

 3. […] många, många år med ljudboksappar (BookBeat, Storytel, Nextory) valde jag i höstas att ta en paus. Min tanke var att testa bibliotekets ljudboksapp, Biblio och att lyssna ikapp på podcasts som […]

 4. Det låter vettigt! Jag hade en flera år lång paus från Storytel innan jag hoppade på igen. Biblio är ju, som du säger, rätt dåligt ännu men det är en ny app och jag hoppas att appen kommer utvecklas och förbättras (även om jag egentligen inte har så mycket tilltro till utvecklaren….). Jag skulle också vilja få ändan ur att säga upp mitt Storytel och testa Biblio. Det är ju sällan en tänker på att alla de här abonnemangen också är konsumtion, samtidigt är de för mig nästan den enda konsumtionen jag har (rent prylmässigt), jag köper nästan aldrig fysiska saker. Det är väldigt skönt. Kanske skulle det vara skönt att säga upp en del av abonnemangen också. Jag gillar verkligen inte heller Storytels inriktning på egenproducerat material, kommer aldrig falla mig in att lyssna på det….

  1. Får se hur länge jag ”står ut” med Biblio, när jag nu har vant mig vid Bookbeat och andra… Den senaste tiden har jag lyssnat på en massa radioföljetonger som jag har haft liggande, men snart ska jag ge Biblio en ärlig chans. 🙂

   Egentligen är det inte fel med konsumtion, men för egen del behöver jag nog stanna upp ibland och fundera på vad jag verkligen vill ha och behöver.. Du gör det verkligen bra som avstår en massa konsumtion av prylar! Jag är verkligen en samlare.. 😮 Jag skulle nog må bra av att ha några köpfria månader..

   Vad gäller Storytels egna material har jag ju egentligen inte testat det, men spontant så känner jag mig inte så lockad. Det finns så många ”vanliga” böcker jag vill läsa och lyssna på hellre än följetonger och annat ljudboksanpassat material…

 5. e-böcker lånar jag gratis till mini iPad.

  1. Jag lånar både e-böcker och ljudböcker nu. 🙂 Brukade alltid låna e-böcker tidigare. Det är ju väldigt smidigt!

 6. Ibland behöver man ha en dos tystnad också. Tillhörde dem som alltid hade bok eller podd i lurarna tills mitt hörlursuttag gick sönder (ve och fasa!), och jag har både börjat tänka och läsa mer.

  1. Jag har också varit en sådan. Jag brukade ta på mig lurarna det första jag gjorde när jag gick upp på morgonen och sedan ta på dem igen när jag kom hem från jobbet.. Det var inget problem, i och för sig, men nu har jag sedan en tid tillbaka valt att inte lyssna så mycket. Ibland har man perioder när man behöver tystnad, som du säger. 🙂 Det kan vara riktigt skönt!

 7. Tycker att det är vettigt att stanna upp ibland och ifrågasätta dessa abbonemang man är fast i – allt från ljudboksappar till spotify och world of warcraft. Använder jag inte det så är det inte värt det just nu. Och kanske missar jag något annat roligt alternativ, som du säger?

  1. Håller med! Det gäller inte bara abonnemang egentligen. Det är inte fel att fundera lite då och då över sina vanor. Ibland är det inte fel att ta paus från något och kanske få tid till att testa något annat. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.