Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg

Nya böcker hösten 2018 (del III)

Det finns väldigt många böcker att se fram emot i höst. Här kommer del 3 i min serie med böcker som jag ser fram emot lite extra (här hittar du del 1 och del 2).

Sara Stridsberg är mångas favoritförfattare. Jag har testat någon enstaka av hennes romaner, men jag har inte blivit frälst (ännu?). Nu i september kommer i alla fall en ny roman, Kärlekens Antarktis, som förlaget beskriver som en roman ”om grymhet, ensamhet och moderskärlek”. Jag kanske får ge den en chans!

Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg
Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg

Förra året läste jag den mäktiga släktkrönikan Middlesex av Jeffrey Eugenides. En riktigt bra bok! För den som inte har läst den ännu kan jag tipsa om att den kommer i nyutgåva i september.

Middlesex av Jeffrey Eugenides
Middlesex av Jeffrey Eugenides

För ganska många år sedan läste jag Fördjupade studier i katastroffysik av Marisha Pessl och blev verkligen fängslad. Författaren hade ett så lekfull och eget sätt att berätta att jag blev megasugen på att läsa mer av henne. Det dröjde dock länge innan jag fick chansen att läsa något mer… Det dröjde nämligen 7 år innan hon till slut blev aktuell med nästa titel, Nattfilm. I september kommer nästa bok (bara 4 års väntan! 😉 ): thrillern Neverworld. Kul!!

Neverworld av Marisha Pessl
Neverworld av Marisha Pessl

För några år sedan var vi många som golvades av Ann-Helén Laestadius Augustprisbelönade ungdomsroman Tio över ett, om Maja, som lever i skräck för att hennes hemstad, Kiruna, ska rasa när de spränger i gruvan. Det var fantastiskt att få följa Maja i hennes tankar kring rivningen av Kiruna och det kändes som en oerhört viktig bok och en ärlig och intressant skildring av vad som kan hända när en hel stad försvinner. Vi var nog många som ville följa Maja lite till. I höst kan vi göra det! I september kommer den fristående fortsättningen, Inte längre min.

Inte längre min av Ann-Helén Laestadius
Inte längre min av Ann-Helén Laestadius

Arkan Asaad har skrivit Stjärnlösa nätter, en bok som verkligen väckte tankar hos mig och gav mig nya vinklar om hederskultur och en insikt om att alla inblandade är förlorare. Boken följdes upp med ytterligare en bok om Amàr, huvudpersonen i Stjärnlösa nätter. Jag har ärligt talat inte läst tvåan, men i september kommer alltså del tre: Bortom solens strålar, som påminner mig om att jag vill läsa mer.

Bortom solens strålar av Arkan Asaad
Bortom solens strålar av Arkan Asaad

I oktober kommer Sex och lögner av Leïla Slimani på svenska. Jag läste hennes genombrottsroman, Vaggvisa, i våras/somras och det är nog fler än jag som är nyfikna på att läsa mer av henne. Vaggvisa är en smart skriven och klaustrofobisk bok om en barnskötare och två mördade barn. Med Sex och lögner kan vi vänta oss något helt annat, men säkert något verkligt intressant, för det är en reportagebok där Slimani reser runt i Marocko och försöker att förstå de två roller som står till buds för marockanska kvinnor: oskuld eller hustru.

Sex och lögner av Leïla Slimani
Sex och lögner av Leïla Slimani

Vad läser du i höst?


Kommentarer

4 svar till ”Nya böcker hösten 2018 (del III)”

  1. spännande

    1. Ja, en spännande bok-höst! 🙂

  2. Neverworld och Inte längre min ser jag verkligen fram emot!

    1. Kul! Tillsammans med Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri är det de böcker jag längtar efter mest i höst. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.