Mamma är galen och pappa är full av Fredrik Sjöberg

Nya böcker hösten 2018 (del II)

Det kommer många spännande böcker i höst. Här kommer del 2 i min serie med böcker som jag ser fram emot lite extra i höst (del 1 hittar du här).

Det enda jag har läst tidigare av Fredrik Sjöberg är hans essäsamling Varför håller man på? (en fantastisk titel!), men jag kan inte påstå att jag vet så mycket om hans författarskap. Jag drogs ändå till boken Mamma är galen och pappa är full (titeln!!) när jag såg den i katalogen. Det var något med framsidan tror jag; Målningen som pryder framsidan är verkligen speciell. När jag läser om boken så inser jag att det verkligen är något speciellt med den här målningen. ”En försvunnen målning dyker upp efter nästan hundra år. Den föreställer två deprimerade 15-åringar på Franska rivieran, kusinerna Hanna Gottowt och Lillan Arosenius, båda födda 1906. När Fredrik Sjöberg ser tavlan anar han genast att den döljer en berättelse.”. Det är förmodligen en oväntad biografi att kasta sig över, men… Ja, jag är verkligen lockad att läsa! Boken kommer i september.

Mamma är galen och pappa är full av Fredrik Sjöberg
Mamma är galen och pappa är full av Fredrik Sjöberg

Gunilla Linn Persson har skrivit barnboksklassikern Allis med is, som väl ”alla” i min generation har läst. Jag älskade den! Persson har också varit del i duon bakom Skärgårdsdoktorn, denna underbara TV-serie från slutet av 90-talet (nej, jag ironiserar inte nu!). Jag inser att jag har missat det mesta i Perssons bibliografi, men med tanke på vilka ikoniska böcker och TV-serier hon har bakom sig så måste det ju finnas många bra romaner att läsa också… I september kommer en rykande färsk: Jakten efter vind. Förlaget börjar sin beskrivning med orden ”Året är 1910. Från skärgårdsön Hustrun längst ut i havsbandet via det akademiska Uppsala hamnar den föräldralösa Colombine och den lilla harmynta Ursula på klippern Arkansas of Copenhagen…” Skärgården. <3 (PS: den andra halva i Skärgårdsdoktor-duon, Lars Bill Lundholm var aktuell med en deckare redan i våras: Skärgårdsmorden 😀 ).

Jakten efter vind av Gunilla Linn Persson
Jakten efter vind av Gunilla Linn Persson
Skärgårdsmorden av Lars Bill Lundholm
Skärgårdsmorden av Lars Bill Lundholm

Björn Ranelid är en författare som jag är extremt sugen på att läsa. Efter hans medverkan i Melodifestivalen och diverse andra TV-produktioner tror jag att han för många helt enkelt har blivit en ”kändis”, till på köpet en kändis som många verkar irritera sig på?! Jag tycker att det skrivs och sägs alldeles för mycket skit om Ranelid, för när jag lyssnar på honom så tycker jag att han framstår som både klok och ödmjuk. Sedan är han ju inte ”bara” en kändis, utan en seriös författare, en författare som även har belönats med ett av de tjusigaste priser som delas ut i det här landet (Augustpriset 🙂 ). Så självklart vill jag läsa honom! I september har jag chansen att läsa hans nya roman Fantastiska kvinnor i vattentornet med berättelser från Malmö.

Fantastiska kvinnor i vattentornet av Björn Ranelid
Fantastiska kvinnor i vattentornet av Björn Ranelid

I september kommer en nyutgåva av kortromanen/novellen Gräns av John Ajvide Lindqvist. Berättelsen finns sedan tidigare utgiven i samlingen Pappersväggar, men det passar såklart bra att ge ut den på nytt nu när filmatiseringen av Gräns går på biograferna. Jag kommer kanske inte att skaffa boken, men jag vill definitivt se filmen, som vann pris i Cannes tidigare i år (Un certain regard). Nu är jag i och för sig på tok för mörkrädd för skräckfilmer, men jag ska försöka göra ett undantag… Ajvide Lindqvist är ju lite av en favoritförfattare, trots allt. Och apropå Ajvide Lindqvist… I september kommer dessutom Misslyckas igen, misslyckas bättre, där Ajvide Lindqvist berättar om arbetet med sina romaner. Spännande!

Gräns av John Ajvide Lindqvist
Gräns av John Ajvide Lindqvist
Misslyckas igen, misslyckas bättre av John Ajvide Lindqvist
Misslyckas igen, misslyckas bättre av John Ajvide Lindqvist

Har du några höstnyheter som du ser fram emot lite extra?


Kommentarer

5 svar till ”Nya böcker hösten 2018 (del II)”

  1. […] finns väldigt många böcker att se fram emot i höst. Jag har hittills matat ut 3 inlägg (del 1, del 2, del 3) med böcker som jag ser fram emot i höstens utgivning. Här kommer den avslutande […]

  2. […] om höstens böcker, men nu är jag uppe i del 3 och jag är inte ens klar än (här är del I, II, III; del IV kommer till veckan). ? Jag har alltså många spännande böcker att se fram emot i […]

  3. […] Det finns väldigt många böcker att se fram emot i höst. Här kommer del 3 i min serie med böcker som jag ser fram emot lite extra (här hittar du del 1 och del 2). […]

  4. Profilbild för Lisa Jansson
    Lisa Jansson

    En hel del böcker som jag blir sugen på. Tack för alla tips!

    1. Det kommer massor med kul i höst! 🙂 Kul att du gillade tipset. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.