Hyllvärmare: Hon, Den felande länken, Skuggland, Kungens födelsedag, Bokcirkeln vid livets slut

(Ännu fler) hyllvärmare

För cirka ett år sedan skrev jag ett inlägg om några av mina värsta så kallade hyllvärmare, d.v.s. olästa böcker som har blivit stående i bokhyllan i åratal. Hur har det gått? 😉

Jag är helt emot att läsa sådant jag inte är sugen på att läsa och det är väl tyvärr så att nyare böcker ofta framstår som lite mer lockande än gamla, halvt bortglömda titlar från hyllan. Med andra ord har jag inte direkt betat av mina hyllvärmare (inte de allra äldsta i alla fall).

Yarden har jag i alla fall läst! Kristian Lundbergs kortroman läste jag ut i somras och den håller jag faktiskt för en av årets starkaste läsningar. Det är en fantastisk liten bok om klass och rasism. Johanna Thydells novell Han tänkte på dem som färger har jag också läst ut (men inte bloggat om ännu).

De övriga hyllvärmarna från förra årets inlägg, Den felande länken, Skuggland och Bokklubben vid livets slut, får fortsätta in i 2019, antar jag. Skuggland är jag fantastiskt peppad på att läsa, egentligen, så den kommer jag nog att påbörja ganska snart.

En annan hyllvärmare som jag borde överväga att läsa är Kungens födelsedag av Hans Koppel. Framsidan är helt underbar och vad som också känns lockande är att jag redan har läst Vi i villa av samma författare och den tyckte jag var kanonbra. MEN. Jag har tyvärr läst ett och annat dåligt omdöme om Kungens födelsedag, så jag har på känn att den inte kommer att bli en lika stark upplevelse som Koppels tidigare roman. Kanske ska man inte gå så mycket på recensioner och andras omdömen, men…

Ytterligare en riktig hyllvärmare som jag borde läsa är Hon av av Viktor Andersson, en bok som jag fick som obeställt recensionsexemplar för drygt fem år sedan (!). Att jag inte har kommit mig för att läsa den beror nog mycket på att den faktiskt inte fick speciellt stort utrymme på kultursidorna och sådant. Ibland har jag en väldig hög tröskel för att läsa något som är helt okänt. Jag vill gärna ha ett pålitligt tips eller en recension med mig innan jag gör den tidsinvestering det innebär att läsa en bok. Men herregud, det är kanske just därför jag borde läsa Hon. Den har ju potential att bli en riktigt bra överraskning.

Har du några hyllvärmare som det börjar bli dags att ta tag i?

Hyllvärmare: Hon, Den felande länken, Skuggland, Kungens födelsedag, Bokcirkeln vid livets slut
Hyllvärmare: Hon, Den felande länken, Skuggland, Kungens födelsedag, Bokcirkeln vid livets slut

Kommentarer

7 svar till ”(Ännu fler) hyllvärmare”

 1. […] För över ett år sedan bloggade jag om några av mina värsta hyllvärmare och nu inser jag att jag fortfarande inte har läst en enda av dem. Jag har dessutom identifierat ytterligare några olästa böcker inköpta vid 10-talets början: Agaat och Ypsilon. Jag ser att en del bokbloggare gör en rensning emellanåt, att de helt enkelt erkänner att vissa böcker aldrig kommer att bli lästa. Kanske borde jag göra något liknande? Det är dock på det viset att i stort sett alla mina böcker är sådana som jag har skaffat mig för att jag verkligen vill läsa (eller önskat mig av samma anledning). Jag brukar inte impulsköpa böcker och brukar inte ta emot recensionsexemplar heller, för den delen. Så mina böcker får allt stanna i hyllan och vänta på sin tur! […]

 2. Jag har faktiskt precis läst både Den felande länken och Bokklubben vid livet slut. Ingen av dem var väl riktigt vad jag hade hoppats på.

  Det är onekligen bra att ha de två tidigare delarna av trilogin i hyfsat färskt minne när man läser Den felande länken. Jag hade i alla fall läst andra delen ganska tätt inpå.

  Bokklubben vid livets slut blev en rejäl besvikelse. Jag tyckte inte den handlade om bokklubben och några bokdiskussioner tycker jag inte heller att det var.

  1. Vad synd att du kände så! Nu blev jag ju inte så peppad på att läsa heller. ;D Det var ordentligt länge sedan jag läste de tidigare delarna i trilogin, så det kanske är en dum idé att läsa den. 😮 Vad tråkigt att höra att Bokklubben vid livets slut var en sådan besvikelse. Jag trodde verkligen att den skulle kretsa kring böcker! Hade hoppats på att den skulle vara en härligt boknördig roman..

 3. orkade inte se på Yarden när den visades i svt i sommar, boken finns överatt till esperanto.

  1. det okända är oftast mest intressant

   1. Jag tycker att det okända är lite 50:50 och det är inte alltid jag har lust att lägga tid på en chansning.. :/

  2. Ojdå, ja, filmen vet jag ju inte så mycket om, för den har jag ju inte sett. Men boken tycker jag är helt fantastisk! 🙂 Hade ingen aning om att den finns översatt till esperanto. Udda! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.