Agaat, Ypsilon, Bokklubben vid vägens slut, Skuggland

Olästa böcker: status för mina hyllvärmare

Har ni också ett helt gäng olästa böcker i bokhyllan? Jag har en hel bokhylla fylld av dem (obs: en extra smal hylla, så den rymmer inte många böcker) och jag har även en ”hel del” e-böcker. Så många böcker, så lite tid. Jag är faktiskt rätt duktig på att läsa böcker jag har hemma, men jag läser inte i någon speciell ordning, så det finns tyvärr en del böcker som har blivit stående i många år. Och då menar jag många år.

För över ett år sedan bloggade jag om några av mina värsta hyllvärmare och nu inser jag att jag fortfarande inte har läst en enda av dem. Jag har dessutom identifierat ytterligare några olästa böcker inköpta vid 10-talets början: Agaat och Ypsilon. Jag ser att en del bokbloggare gör en rensning emellanåt, att de helt enkelt erkänner att vissa böcker aldrig kommer att bli lästa. Kanske borde jag göra något liknande? Det är dock på det viset att i stort sett alla mina böcker är sådana som jag har skaffat mig för att jag verkligen vill läsa (eller önskat mig av samma anledning). Jag brukar inte impulsköpa böcker och brukar inte ta emot recensionsexemplar heller, för den delen. Så mina böcker får allt stanna i hyllan och vänta på sin tur!

Jag har redan plockat fram böcker jag vill läsa i sommar, men i höst ska jag definitivt läsa en riktigt gammal hyllvärmare. Något förslag på vilken?

  • Marlene van Niekerks hyllade roman Agaat om apartheid, Sydafrika och om en lantbrukarhustru och hennes svarta skötare.
  • P. C. Jersilds Ypsilon, där han återvänder till tidigare romanfigurer. Jag tror den är riktigt underhållande, kanske i klass med den finfina novellen Författarnas himmel, som jag läste för inte så länge sedan.
  • Jonas Bruns Skuggland, som belönades med Sveriges radios romanpris 2013 med motiveringen ”för en bråddjup berättelse om längtan och svek där läsaren själv får förtroendet att lägga pusslet”.
  • Bokklubben vid livets slut av Will Schwalbe känner jag i ärlighetens namn inte till så mycket om. Men den har en så lockande form tycker jag. Det är ofta ett gott tecken.

Kommentarer

4 svar till ”Olästa böcker: status för mina hyllvärmare”

  1. Jag vill inte räkna alla mina olästa böcker! Det är många, men de flesta har jag förstås haft intentionen att läsa när jag fick eller köpte dem. Men brukar ändå ibland rensa ut även olästa böcker när jag rensar i hyllorna.

    1. Kul att höra hur du gör! Hur väljer du ut vilka böcker som ska rensas bort då? Jag tycker sådant är så svårt…

  2. Jag har över 200 olästa men det känns mest mysigt att ha så mycket att se fram emot! Jag vill läsa dem alla 🙂

    1. Det var en rejäl samling! Och ja, det är såklart lyxigt att ha mycket att se fram emot. 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.