Vattnet drar i Biblio-appen

Att lyssna på ljudböcker med Biblio, bibliotekets ljudboksapp

Efter många, många år med ljudboksappar (BookBeat, Storytel, Nextory) valde jag i höstas att ta en paus. Min tanke var att testa bibliotekets ljudboksapp, Biblio och att lyssna ikapp på podcasts som samlats på hög (bland mycket annat lyssnar jag förresten på Dagens dikt och Radioföljetongen, vilka ju kan ses som ljudböcker i poddversion). Hur har det gått? Jo, tack, bra!

Att komma igång med Biblio var enkelt, faktiskt mycket enklare än att komma igång med en kommersiell ljudboksapp. Jag hade redan ett bibliotekskort med pin-kod och det var allt som behövdes. Ingen registrering, inget kontokort som skulle letas fram, ingenting sådant.

Dags att hitta en bok då! En del tycker nog att det är hjälpsamt med kategorier och topplistor och sådant finns även i Biblio: Topplista, Biblioteket tipsar, Romaner, Deckare & spänning, Dramatik, Barn & ungdom, Samhälle & politik, Matlagning, mat & dryck, Medicin & hälsa, Psykologi, Resor & geografi samt Lättläst heter kategorierna. En del kategorier är lite mer otippade än andra och det hade kanske varit mer hjälpsamt om den stora kategorin Romaner hade varit uppdelad i underkategorier, hellre än att det fanns 5 fackbokskategorier, men det är lugnt för min del. Jag har hur som helst aldrig varit en sådan som klickar fram böcker från topplistor eller väljer utvalda titlar i en app. Nej, nej, jag är en sökare. Jag har redan en lång lista med böcker som jag vill läsa, så började helt enkelt med den översta boken i min lista och började söka.

Jag sökte alltså efter böcker som jag var sugen på att lyssna på. Det tog tid. Utbudet är faktiskt ganska dåligt i Biblio, åtminstone om man jämför med betalappar. Här finns inte speciellt många av de böcker som det skrivs om i tidningarna eller snackas om på TV, men det hade jag inte väntat mig heller. Till slut hittade jag i alla fall Vattnet drar av Madeleine Bäck, en skräckroman som jag har tänkt läsa ett tag. Det bästa är att hela fortsättningen av trilogin finns att lyssna på i appen, även den senaste delen, Berget offrar, som kom ut i somras/höstas. Vill du ha någon slags känsla för utbudet så säger topplistan en del. På topplistan finns följande titlar just nu (och här finns ju en hel del snackisar och hyfsat nya böcker ändå!): 1. Pärlfarmen av Liza Marklund, 2. Det som göms i snö av Carin Gerhardsen, 3. Jag som var så rolig att dricka vin med av Rebecka Åhlund, 4. Jag for ner till bror av Karin Smirnoff, 5. Nora eller Brinn Oslo brinn av Johanna Frid, 6. Factfulness av Hans Rosling, 7. Dödstvätterskan av Sara Omar, 8. Vajlett och Rut av Karin Alfredsson, 9. Flickan i isen av Robert Bryndza, 10. Lupus av Jens Henrik Jensen.

Topplistan i Biblio
Topplistan i Biblio

Jag hittade alltså en bok. Ett knapptryck senare var boken nedladdad i offlineläge och jag kunde börja lyssna. Otroligt smidigt, må jag säga. Några timmar in i boken råkade jag dock ut för en uppdatering och plötsligt hade Biblio tappat ”bokmärket” och jag fick försöka spola fram och tillbaka för att hitta tillbaka till den tidpunkt där jag hade slutat lyssna senast. Lite frustrerande! Men det hände faktiskt bara den enda gången och det var en större uppdatering som uppenbarligen inte gick helt smärtfritt, men som eventuellt inte borde ställa till med besvär igen. Det är också det enda trassel jag har stött på hittills. Apropå bokmärken förresten. På den tiden jag använde betalappar för att lyssna på ljudböcker så fanns det ingen möjlighet att lägga till bokmärken på egen hand (inte vad jag hittade i alla fall), men det kan du faktiskt göra i Biblio.

Mina lån i Biblio
Mina lån i Biblio

Sedan tog boken slut. Dags att hitta någon ny! Eller nej, det gick faktiskt inte. Jag hade redan förbrukat veckans nedladdning. 😉 Jag är imponerad över att det över huvud taget finns en app där man kan lyssna på böcker helt gratis (d.v.s. skattefinansierat), så jag tjurar verkligen inte över att det finns en begränsning i antalet lån per vecka, men jag kan ju konstatera att man behöver välja böcker med viss omsorg och att man inte kan hänge sig åt gratis maratonlyssnande hur som helst. Här i Umeåregionen får man låna 1 elektronisk bok i veckan.

Efter några månader med Biblio är alltså mitt omdöme i några korta punkter:

 • Superduperenkelt att komma igång (om du redan har bibliotekskort med inloggning).
 • En spelare som har allt vad som krävs: du kan spara böcker offline, använda timer, ställa uppspelningshastighet (0,75, 1 eller 1,5), hoppa fram eller tillbaka 30 s (eller spola framåt/bakåt genom att dra i ett reglage), lägga till egna bokmärken.
 • Rätt basic kategorier som lyfter fram utbudet. Det finns förmodligen ingen redaktion som lägger ner stor kärlek på att plocka fram titlar.
 • Skralt utbud om man jämför med betalappar. De flesta böckerna har några år på nacken, men det finns faktiskt en hel del guldkorn också.
 • Inga E-böcker (än så länge).
 • Ingenting för storkonsumenten (här kan man lyssna på 1 bok i veckan).
 • Gratis!

Det var det hela! Jag kan sakna att spontant klicka runt bland en massa böcker, som jag kunde göra med betalappar, när hela utbudet låg fritt framför mig. Framför allt kan jag sakna att klicka runt bland alldeles nya och purfärska böcker eller att omedelbart kunna klicka fram nästa bokcirkelbok. Men jag måste ändå säga att jag är positivt överraskad av Biblio. Jag har hört så mycket negativt om den här appen (från diverse folk om arbetar på bibliotek 😮 ) att jag eventuellt hade onödigt låga förväntningar. Jag är faktiskt imponerad av Biblio, särskilt med tanke på att den inte kostar mig någonting (vad den här tjänsten kostar för biblioteken är en annan fråga!). Nu har jag varit utan betalappar i flera månader och trots att de numera lockar mig med allt generösare välkommen tillbaka-erbjudanden så måste jag erkänna att jag fortfarande känner mig rätt nöjd med min biblioteksapp. Min paus från prenumerationstjänster fortsätter.

Hur lyssnar du på ljudböcker? Jag kan tänka mig att ljudböcker är lite av en vattendelare. En del lyssnar hur mycket som helst, medan andra tycker att det är hopplöst svårt att komma in i att lyssna istället för att läsa. Eli läser och skriver tycker jag skrev ett träffande inlägg här om veckan: allt för komplicerade böcker är sällan någon hit i ljudboksversion, men det finns verkligen böcker som kan vara fantastiskt avkopplande och härliga att lyssna på, bota en lässvacka med eller att lyssna på medan man pysslar på med hushållssysslor eller något annat.


Kommentarer

5 svar till ”Att lyssna på ljudböcker med Biblio, bibliotekets ljudboksapp”

 1. […] är inte så många veckor sedan jag bloggade om mina erfarenheter av att lyssna på ljudböcker genom bibliotekets app. Därför känns det kanske lite ironiskt att jag redan har gått tillbaka till att lyssna genom en […]

 2. Profilbild för Lisa Jansson
  Lisa Jansson

  Vad bra med så mycket information om biblio. Jag har undrat en del om hur den funkar. Jag har ju använt Storytel och bookbeat länge. Men jag har nu kommit till ett läge där det kan vara svårt att välja bok, jag lyssnar inte klart. Utan byter bok. Kanske jag skulle välja bok med mer omsorg om jag bara får välja en i veckan. Något att fundera över.

  1. Biblio är nog ingenting för dig, du som lyssnar så mycket och påbörjar så många! 😀 Men välja med omsorg kan du ju testa. Ibland måste man ju traggla på med en bok innan det lossnar. Man får inte ge upp för lätt. 😉

 3. Profilbild för Ellen

  Jag lyssnar på ljudböcker i perioder. Men oftast föredrar jag pappersbok.
  En bok jag däremot uppskattat mer som ljudbok är Att föda ett barn av Kristina Sandberg. Jag började läsa den som pappersbok men tappade bort mig hela tiden i det långa långa meningarna. Sen började jag lyssna på den och den duktiga uppläsaren gjorde ett toppenjobb och som uppläsning blev de där långa långa inre monolog-meningarna jättelyckade i min mening. Sen när jag lyssnat mig igenom den första boken gick det jättebra att läsa den andra boken som pappersbok för då hade jag liksom kommit in i och fattat berättartekniken!

  1. Vad kul att du har den erfarenheten av Att föda ett barn. Jag läste den som e-bok, men sedan lyssnade jag på Sörja för de sina som ljudbok och jag tyckte, precis som du, att uppläsningen förhöjde. Det är ju en bok där berättelsen ”maler på” rätt mycket: det är mycket hushållssysslor och middagsbjudningsbestyr etc. som ältas. Det gör sig lite bättre och får bättre flyt i ljudbok tycker jag. Jag älskar i och för sig pappersböckerna också, men ljudböckerna alltså.. De är riktigt bra!

   Jag tycker även att uppläsningen av Jens Lapidus Snabba cash verkligen höjde berättelsen. Jag hade förmodligen inte läst boken själv, men i Morgan Allings uppläsning kunde jag knappt sluta lyssna!

   Så en del böcker vinner faktiskt som ljudbok. 🙂 Men jag föredrar nog också pappersbok egentligen. Jag tycker om att få ta till mig en text själv, känna på språket och rytmen själv. Fördelen med ljudböcker är att jag kan ”läsa” när jag annars inte hade kunnat göra det, t.ex. när jag springer eller städar. Så för mig är det verkligen bonus-böcker.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.