The Best Little Girl in the World

13-åriga Francesca är den perfekta och duktiga dottern i familjen. Storasystern har alltid ställt till bråk, men Francesca gör inte mycket väsen av sig. Hon försöker att bli sedd och få uppmärksamhet, men lyckas inte riktigt.

Fritiden ägnar hon åt att dansa balett. Hon ser upp till balettläraren som är vacker och perfekt. Det börjar som ett försök att bli lite mer lik dansläraren, men urartar och utvecklas till en livsfarlig sjukdom: Francesca faller offer för anorexia nervosa.

Det här är en ganska rå och otäckt realistisk berättelse om en flicka som nästan svälter sig själv till döds. Liksom Evelyn Spöke, som också handlar om ätstörningar, är det här en bok som både ger mig mer förståelse och mer oförståelse. På ett sätt har jag efter att ha läst boken fått en bra inblick i vad anorexia är, men sjukdomen ter sig fortfarande lika obegriplig och skrämmande som tidigare.

Vad jag tycker är lite extra bra med den här gripande och fantastiska boken är att den belyser de anledningar som kan ligga bakom den här sjukdomen. Andra gånger får man mest höra att det är de sjuka skönhetsidealen och modeindustrin som är boven i dramat, men i den här boken är det egentligen helt andra saker som ligger till grund för anorexin. Det känns bra att det finns en bok där det framkommer att anorexi egentligen kanske inte har något med utseendet att göra utan är en ganska komplex psykisk sjukdom.

Kort sagt är det här en bok jag rekommenderar varmt. Den är trovärdig och fantastisk. Läs den! Författaren är psykolog och jobbar med personer som lider av anorexia, så det här är en bok av en person som verkligen vet vad han snackar om.


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.