Livet går så fort och så långsamt av Martina Haag

5 böcker som utspelar sig på 80-talet

Jag är född i slutet på 80-talet, så jag har av naturliga skäl inga minnen från det här decenniet. Däremot har jag läst en hel del böcker som utspelar sig vid den tiden (men som inte nödvändigtvis skrevs precis då). Här kommer mina tips på böcker som utspelar sig på 80-talet!

Livet går så fort. Och så långsamt. av Martina Haag

Alla som har gått på högstadiet kommer nog att känna igen sig, på ett eller annat sätt, i den här berättelsen om att försöka navigera bland hierarkier och att passa in i en högstadieklass där det finns extremt snäva definitioner för vad som är ”inne” och ”rätt”. Men det är också en roman med otroligt många 80-talsreferenser (som flyger mig över huvudet). Musik, mat, mode – det här är en bok för nostalgiker, men också för den som helt enkelt vill läsa en riktigt bra bok om en tuff högstadietid.

Livet går så fort. Och så långsamt. av Martina Haag
Livet går så fort. Och så långsamt. av Martina Haag

Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell

80-talet var en omvälvande tid, på många sätt. Det gäller inte minst alla de som förlorade nära och kära i AIDS. Det här är något som Jonas Gardell har skildrat väldigt fint i trilogin Torka aldrig tårar utan handskar. Det märks att han själv har drabbats av förluster och att berättelsen ligger honom nära. Det här var en tid när hela vänskapsgäng kunde dö ut: unga människor, som bara bara dog, den ena efter den andra. Så hemskt.

Torka aldrig tårar utan handskar 1. Kärleken av Jonas Gardell
Torka aldrig tårar utan handskar 1. Kärleken av Jonas Gardell

Ögonblicket av Douglas Kennedy

I slutet av 80-talet skulle Berlinmuren äntligen falla, men innan dess fanns det en lång tid av spänningar och hård kontroll. DDR-tiden har skildrats i en lång rad romaner (och filmer) och jag skulle kunna rada upp många exempel på bra böcker på temat. En lättläst och fängslande bok är i alla fall Ögonblicket, som (vid sidan av en ganska ointressant kärleks-berättelse) berättar väldigt gripande om en tid där det inte gick att lita på någon och där vem som helst kunde trilla dit och börja spionera.

Ögonblicket av Douglas Kennedy
Ögonblicket av Douglas Kennedy

Rosario är död av Majgull Axelsson

Majgull Axelsson är en fenomenal författare, tycker jag. Få har samma förmåga att skildra människor och relationer och få har samma öga för att på olika sätt skildra förtryck och dra fram svåra, verkliga händelser i ljuset. Rosario är död är en av hennes mest smärtsamma böcker. Här berättar hon rakt och plågsamt om exploatering av barn och barnprostitution. Den kom ut första gången -89 och skildrar verkliga händelser från den tiden. Tyvärr, får man väl säga, så är boken knappast inaktuell. Barn blir alltjämt utnyttjade och idag sker till och med live-sända övergrepp. Tekniken och nya medier verkar bara ha flyttat övergreppen till nya arenor. Fruktansvärt!

Rosario är död av Majgull Axelsson
Rosario är död av Majgull Axelsson

Underdog av Torbjörn Flygt

Det finns många uppväxtskildringar av olika slag och en hel del av dem utspelar sig såklart på 80-talet. En gammal favorit är Underdog, som handlar om en uppväxt i 70- och 80-talets Malmö. Det är tacksamt med den här ”coming of age”-litteraturen, för det är ett allmänt tema som vi alla kan relatera till. Jag tyckte verkligen om Underdog, en bok som både är underhållande och innehåller en del svärta.

Underdog av Torbjörn Flygt
Underdog av Torbjörn Flygt

Har du någon favorit som utspelar sig under 80-talet?


Kommentarer

6 svar till ”5 böcker som utspelar sig på 80-talet”

 1. […] har en liten miniserie med böcker från olika decennier (här hittar du 90-talet, 80-talet, 70-talet). Den här gången har turen kommit till 60-talet, ett årtionde jag inte har upplevt […]

 2. […] följer jag upp mitt tidigare inlägg om böcker som utspelar sig på 80-talet. Den här gången är det 90-talets tur. Jag är född 1987 och det innebär att jag såklart inte […]

 3. Profilbild för Henrik Ingvarsson
  Henrik Ingvarsson

  Min egen nyligen utgivna ”Det enda jag hör i mitt huvud är ett lockrop från himlen” utspelas till rätt stor del under denna tid.

  Kan rekommenderas :).
  https://www.adlibris.com/se/bok/det-enda-jag-hor-i-mitt-huvud-ar-ett-lockrop-fran-himlen-9789177653288

  1. Tack för tips!

 4. Profilbild för Felicia
  Felicia

  Låt vargarna komma av Carolf Rifka Brunt. Borde läsa om den känner jag…

  1. Åh, hur kunde jag glömma den? Den hör till mina favoriter. En så himla fin bok om systerskap, sorg och vuxen-blivande.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.