Smartare än din telefon av Siri Helle

Smartare än din telefon: Hur du använder din telefon för att må bättre, bli effektivare och stärka dina relationer

Smartare än din telefon av Siri Helle är en tipsfylld bok om hur man kan använda tekniken bättre (än att fastna i oändliga flöden och liknande). Betyg: 3 pushnotiser av 5.

Smartare än din telefon av Siri Helle är en bok som jag blev inspirerad till att läsa efter att ha läst Anders Hansens Skärmhjärnan. Båda böckerna handlar om hälsa och skärmanvändning, men de är skrivna från två olika vinklar och av personer med olika bakgrund och synsätt. Medan Anders Hansen, som är psykiatriker, har en medicinsk synvinkel och ser stora hälsorisker med frekvent skärmanvändande så är Siri Helle psykolog och framhåller att det viktigaste inte är att använda telefonen (och andra skärmar) utan till vad. När jag hade läst Hansens bok och tipsade om den så fick jag en kommentar om att den är kritiserad (av bland annat Helle). Det kan vara klokt att lyssna på båda sidor och nu har jag gjort det!

Helles bok innehåller, precis som Hansens, en mängd referenser till studier och forskning. Det hänvisas dock inte till dem med samma tydlighet som i Hansens bok, men de finns i alla fall prydligt nedtecknade i en förteckning i slutet. Boken bygger alltså på vetenskapliga studier, vilket känns tryggt. I sak tar Helles upp liknande saker som Hansens, som att appar är designade för att vara lockande och hålla oss kvar, men istället för att skriva om eventuella risker med detta ger Helle tips på konkreta saker man kan göra om man upplever att det är ett problem. Det är i allmänhet ganska självklara saker det rör sig om, som att stänga av pushnotiser eller gömma undan appar så att de inte är så lättillgängliga.

I grunden märks det att Helle gillar teknik och gärna ser lösningar till att använda den så mycket som möjligt. Jag är själv väldigt förtjust i teknik (är ju faktiskt ingenjör i grunden), så det känns peppigt och skönt med någon som är lösningsorienterad och inte ägnar sig åt skräckpropaganda. I det stora hela tycker jag verkligen att boken är bra, men ibland känner jag att det blir lite väl hurtigt. Boken innehåller en hel del inslag där Helle berättar om positiva effekter av ny teknik och som så ofta när folk hyllar framtidens teknik så blir det lite för mycket, i alla fall i mitt tycke. Nog för att teknik är bra och kul, men det finns också risker och problem (som den här boken till stora delar också tar upp, i och för sig).

Smartare än din telefon av Siri Helle
Smartare än din telefon av Siri Helle

Utgivningsår: 2019 (första utgåvan, Natur och kultur).
Antal sidor: 182.
ISBN: 9789127824362.

Det sägs att mobiler och sociala medier gör oss stressade, ytliga och ofokuserade. Men det är bara halva sanningen. Forskning visar att problemet egentligen inte är mobilen, utan vad du använder den till. Våra mobiler kan faktiskt göra oss gladare, mer produktiva och föra oss närmare människorna vi älskar. Det handlar bara om att lära sig hur. Att outsmarta telefonen, helt enkelt.

I denna praktiska guide rensar psykologen Siri Helle bland myterna och missförstånden kring hur vi påverkas av våra smartphones. Du får råd och tips på hur du bryter osunda teknikvanor och får ut det bästa av din mobil. Genom att ta kontroll över det kraftfulla verktyget i din ficka kan du närma dig det liv du vill leva.

Förlagets beskrivning

Siri Helle

Siri Helle (född 1991) är en svensk psykolog och författare. 2017 belönades hon med Lilla pyskologpriset för sitt arbete med att sprida psykologisk forskning till allmänheten. Siri Helle har en hemsida och instagrammar under @psykologsiri.

Bokrecension
Datum
Bok
Smartare än din telefon av Siri Helle
Betyg
31star1star1stargraygray