Glöggfika

Böcker i november

Jag har bott i Umeå i närapå halva mitt liv, men för varje år känns vintrarna bara längre och hemskare?! Kylan, mörkret. Blä. Trots detta tycker jag att november har sina poänger. Framför allt tycker jag att det är mysigt att man (nästan utan att skämmas) kan börja preppa inför jul. Jag kan erkänna att jag drack glögg redan i oktober, men det lär nog bli ännu mer av varan nu i november. Ljus, glatt pynt, poppig och oförarglig julmusik samt glögg (helst alkoholfri, om någon undrar) – man får göra vad man kan för att göra november lite mer uthärdlig.

Den här månaden ser jag också fram emot att gå på Ordcafé på Bokcafé Pilgatan och lyssna på Anna-Karin Palm, som kommer dit och berättar om sin nya Selma Lagerlöf-biografi Jag vill sätta världen i rörelse. Det är ungefär allt som finns i kalendern, men man måste försöka hålla det fluffigt och tomt i kalendern såhär års. Det gäller att ha energi över till julbakning, julpynt, julklappsinköp etc.

Svartvita bilder & andra noveller av Bodil Malmsten
Svartvita bilder & andra noveller av Bodil Malmsten

Förra året lät jag november bli en novelläsningsmånad och jag tänkte faktiskt göra en favorit i repris. Jag har många novellsamlingar och enstaka noveller som ligger och väntar på att bli lästa, så jag ska absolut ha som mål att läsa noveller nu i november. Förra året plockade jag fram tio noveller från mina hyllor och det har jag även gjort i år. Jag kommer att läsa Sandhamn av Jens Liljestrand och därutöver har jag tittat ut ett antal noveller ur:

  • Irakisk Kristus av Hassan Blasim,
  • Noveller av Katherine Mansfield,
  • Skyddsrummet Luxgatan av Jerker Virdborg och
  • Svartvita bilder och andra noveller av Bodil Malmsten.

Uppdateringar kring detta lilla projekt kommer på Instagram. 🙂

I november gissar jag annars att många kommer att läsa Matilda Gustavssons Klubben, som såklart handlar om avslöjandet kring våldtäktsmannen på kulturklubben Forum och hans kopplingar till Svenska Akademien. Ett otroligt avslöjande och säkerligen en extremt intressant bok!

Vad läser du i november?


Kommentarer

2 svar till ”Böcker i november”

  1. Jag är också pepp på att börja få förbereda julen lite 😀 Lite glögg kommer det nog bli under november! Vad roligt att få gå och lyssna på Anna-Karin Palm prata om boken om Selma Lagerlöf! Det låter väldigt intressant. Jag vill gärna läsa boken själv någon gång 🙂

    1. Jul är mysigt och välbehövligt under den här mörka tiden på året.. Jag har faktiskt inte läst boken (än), men det ska bli jättekul att gå på författarsamtal ändå. Det brukar alltid vara inspirerande. Och Selma Lagerlöf är såklart fantastisk. 🙂 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.