Musan av Jessie Burton

Årets bästa bok… 2017

För många år sedan insåg jag det ointressanta i att utse ”årets bästa bok” och faktiskt syfta på de böcker som kommit ut under året. Jag läser böcker från blandade år, så därför har jag istället valt att plocka fram mina favoriter från årets läsning, vilket såklart kan vara en bok utgiven för 100 år sedan likväl som en nyare titel. Men det sagt så är det ju fortfarande lite kul att vaska fram bra böcker från enskilda år. Jag har därför lite av en tradition att utse favoriter för tre år sedan. 🙂 På tre år hinner jag läsa ikapp och få ihop fler böcker från just det utgivningsåret. Nu har turen alltså kommit till 2017, ett utgivningsår från vilken jag har läst 46 böcker.

En kul grej med att blicka bakåt är att en del böcker tenderar att växa medan andra med tiden inte visar sig vara fullt så minnesvärda som jag kanske först trodde. Efter att ha vänt och vridit på 2017 års böcker så fastnade jag i alla fall till slut för Musan av Jessie Burton, mest för att den var en sådan härlig bladvändare och för att jag älskade att läsa om skapandets kraft. Boken handlar också om kärlek och om inbördeskrigets Spanien. En bok med flera lager, med andra ord, men främst en bok som helt enkelt är fängslande och svår att lägga ifrån sig. Ibland älskar jag att läsa böcker där mycket utspelar sig mellan raderna och där språket är något speciellt, men ibland vill jag verkligen bara läsa de här bladvändarna. Så, ja, det fick bli Musan!

Några andra riktigt läsvärda böcker från 2017 är i mitt tycke En enastående karriär, Jag har inte råd, Den rödhåriga kvinnan, Det förlorade barnet, Paris passion, Livet går så fort. Och så långsamt, Nötskal, Just nu är jag här, Ett jävla solsken, Allas älskare, ingens älskling, Tretton dagar med John C, Julklappsboken, Törst, Vi mot er, Naturbarn, Naturlig skönhet, Ditt liv och mitt, Frågor jag fått om förintelsen, Det var vi, Hemmet, Ett nytt Atlantis.

Har du någon favorit från 2017?


Kommentarer

2 svar till ”Årets bästa bok… 2017”

  1. Profilbild för Lisa Jansson
    Lisa Jansson

    Jag tycker också om Musan. En av få böcker som jag läst de senaste åren. Jag lyssnar mest.

    1. Har du lyssnat på något bra på sistone då? 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.