Den här boken utspelar sig i en framtid där nästan alla djur är utrotade och nästan alla skogar är skövlade för att ge plats åt människorna.

Boken handlar om 13-åriga Eva, som vaknar och inte kan röra sig. Hon får reda på att hon har varit med om en allvarlig olycka och att hon har legat i koma mycket länge. Snart går det också upp för henne att hon inte längre är en människa utan en schimpans. Efter olyckan blev Evas kropp så förstörd att den aldrig skulle ha kunnat bli frisk igen, så en forskare gjorde ett experiment och lyckades flytta över all Evas hjärninformation till en schimpanskropp.

Allting i Evas liv blir plötsligt väldigt förändrat. Någonstans inom henne lever en schimpans, med schimpanstankar och schimpansdrömmar, medan hon samtidigt är en människa. Ett annat problem är att hon inte längre kan tala människornas språk. Som en kompensation har hon fått ett tangentbräde, där hon kan knappa in allt hon vill säga. Trots att alla kämpar för att underlätta för Eva blir det givetvis svårt att anpassa sig till det nya livet och extra svårt blir det eftersom hon även måste tackla massmedia.

Eva får ofta hälsa på aporna i ”apreserven”, där de få kvarlevande schimpanserna lever. De känner inte till något annat än ”apreservens” metallträd, men med Evas hjälp kanske de kan få leva i sin rätta miljö igen.

Eva är en fantastiskt bra bok om människans sätt att leva och glömma bort ”moder natur”. Framtiden, som den beskrivs i Eva, är skrämmande och det får en verkligen att fundera kring hur vi egentligen lever.


Kommentarer

2 svar till ”Eva”

  1. […] Eva av Peter Dickinson är en ungdomsbok som jag blev väldigt berörd av i tonåren. Jag vet inte om den fortfarande håller, men jag tror det. Boken är en SciFi där läsaren får följa 13-åriga Eva som vaknar upp efter en allvarlig olycka och bli varse att hennes medvetande och hjärninformation har flyttats över till en schimpanskropp. Nu lever hon ett liv där det någonstans i djupet även finns schimpanstankar och schimpansdrömmar. När jag läste Eva tyckte jag verkligen att boken väckte många tankar om människan och djuren och vårt gemensamma liv här på planeten. […]

  2. […] jag verkligen tycker fantastiskt mycket om och som har getts ut av EBFA: Fallet av Anne Provoost, Eva av Peter Dickinson, En liten kärlekssång och Godnatt mister Tom av Michelle Magorian, Vi kallar […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.