Böcker i september

Här om veckan tipsade jag om böcker som kom ut i augusti. Bjuder september på några spännande nyheter? JA! Här kommer nio boknyheter som jag är extra nyfiken på.

Sanningens kalas av Marie Lundström
Sanningens kalas av Marie Lundström
  • Jerker Virdborg har skrivit Skyddsrummet Luxgatan, en novellsamling som jag har läst flera noveller ur. Jag har verkligen gillat det jag läst hittills: tänkvärda och vassa noveller om ett Sverige i krig och konflikt. Nu är jag nyfiken på att läsa en roman av samma författare. Nu i september har jag chansen, för då kommer Mamma i soffa, som beskrivs som både dröm- och spöklik. Låter som en udda läsupplevelse.
  • En del barnböcker är mer för vuxna än för barn. Jag tror att min sambo, 34 år gammal, skulle bli mycket glad över Hilma af Klint: Kartor över osynligheten av Ylva Hillström och Karin Eklund. Han tycker nämligen att Hilma af Klints konst är fantastisk. Det här är den första barnboken om henne och den är säkert spännande. Allt jag vet om Hilma är att hon var väldigt före sin tid.
  • Brukar du också lyssna på Lundströms bokradio? Nu debuterar programledaren Marie Lundström med Sanningens kalas. Jag hoppas att hon besöker Lundströms bokradio och berättar mer om sin bok. Marie kommer nämligen att vara tjänstledig under några veckor i höst och ersätts då av en annan Lundström (!) – Kristofer Lundström. Boken beskrivs som en ”dråplig och drabbande roman om livsval och kärlek, om det svåra i att vara kvinna, mamma och dotter”.
  • Jag tyckte väldigt mycket om Brun flicka drömmer av ALMA-pristagaren Jacqueline Woodson. Nu kommer en ny vuxenroman på svenska, Genom märg och ben, som handlar om medelklassfamiljs resa från 1920-talet och framåt. Den vill jag läsa!
  • Har ni läst Tripprapporter av Tone Schunnesson? Det är verkligen en annorlunda och fascinerande roman. Nu kommer Dagarna, dagarna, dagarna som beskriv som ”en studie i framgång och undergång, beroende och svek, medialitet och osynlighet”. Hoppas den är lika stilistiskt spännande som Tripprapporter.
  • Jag tycker att Agneta Pleijel ska speeda på och skriva klart sin självbiografiska trilogi. Spådomen var ju SÅ bra! I väntan på del tre kommer nu Dubbelporträtt: En roman om Agatha Christie & Oskar Kokoschka. Säkerligen mycket läsvärd!
  • Helena von Zweigbergk är så bra! Hon skriver fint om människor och relationer och hon är också mycket trevlig att höra på radio; Hon verkar vara så sympatisk. Nu kommer något som hon kallar för ”en självbiografisk inventering”: Mitt liv om dront. Låter intressant!
  • Majgull Axelsson har lyckats skriva flera riktigt bra bästsäljare. Aprilhäxan, Jag heter inte Miriam… Och många andra. Nu kommer Inställd resa till Sabarmati, som handlar om en mor och hennes adoptivdotter. Hoppas att den är lika läsvärd som så många av hennes andra böcker.
  • Nu har jag förvisso inte läst Lena Anderssons roman Sveas son, men nu kommer i alla fall uppföljaren Dottern. Eftersom jag verkligen uppskattade Andersson böcker om Ester så är jag såklart nyfiken på både Sveas son och Dottern. Underrubriken är En berättelse om folkhemmets upplösning.
Dagarna, dagarna, dagarna av Tone Schunnesson
Dagarna, dagarna, dagarna av Tone Schunnesson

Har du någon bok du längtar efter lite extra i september?


Kommentarer

4 svar till ”Böcker i september”

  1. Profilbild för Åsa m r
    Åsa m r

    Kul att Lena Andersson kommer med en fortsättning på Sveas son. Jag tyckte att den boken var väldigt bra. Den skildrade samhällsutvecklingen i både det lilla och det stora. Kanske en tanke att läsa om den inför Dottern.
    Jag vill inte avslöja handlingen, det ska du ha kvar.

    1. Sveas son låter som en bok för mig. 🙂 Jag älskade t.ex. Mina drömmars stad – och den handlar ju också om samhällsutveckling. Och Bomullsängeln av Susanna Alakoski tyckte jag också var bra. 🙂 Den är ju första delen i en tänkt serie som spänner över 1900-talet.

  2. Tack för många intressanta tips.

    1. Kul att du uppskattade dem! 🙂

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.