Träd i höstskrud

Böcker i september

Nu i september kommer det ut så många nya böcker att jag kände att de behövde ett eget tips-inlägg. Här är de titlar jag är mest nyfiken på:

 • Den autofiktiva romanen Gift av Tove Ditlevsen är det mest drabbande jag läst om att vara beroende. Boken kretsar kring Ditlevsens liv som ung vuxen och en bra bit framåt. Hon har även skrivit Barndom. Ungdom. som är aktuell på svenska nu i september. Det är de böcker som föregår Gift i det som kallas Köpenshamnstrilogin. Vill läsa!
 • En av de förra årets mest intressanta bokcirkelböcker är i mitt tycke The Hate U Give av Angie Thomas, en fantastisk bok om rasism och om att vara ung. I september kommer prologen: Betongrosor.
 • Ibland längtar man verkligen efter en riktigt mysig och okomplicerad feelgood, känner jag! Och då brukar Jojo Moyes vara ett säkert kort. I september kommer Bortom horisonten. Den är egentligen inte ny, inte ens ny på svenska, för den har utkommit tidigare under titeln Brudskeppet, men nu kommer den alltså igen. Det är en bok som bygger på verkliga historiska händelser och som handlar om några av de många ”krigsbrudar” som gift sig under Andra världskriget och som efter dess slut ska återförenas med sina män.
 • Jag ligger lite efter i den här serien… Men nu kommer alltså den andra delen i Tove Folkessons trilogi om moderskap: Den stora kyrkan. Den första delen heter Hennes ord och den har jag faktiskt inte läst (ännu). Däremot har jag läst annat av henne och tycker att hon är fantastisk. Nu när jag själv är mamma känns det lite extra aktuellt att läsa just den här trilogin.
 • Jag trodde nästan att Jonas Gardell hade slutat skriva (eftersom han påstod att hans förra roman var hans sista… ;)). Men tack och lov kommer det mer! I september kommer Ett lyckligare år, som handlar om HBTQ-liv på 1800-talet och 1970-talet. I boken figurerar bland annat den verkliga personen, filosofen Pontus Wikner, som var homosexuell.
 • Sara Stridsberg är fenomenal! Många med mig blev säkert berörda av Kärlekens Antarktis som kom för några år sedan. Nu är hon aktuell med Hunter i Huskvarna, en bok om elva olika livsöden.
 • Liv Strömquist! Finns det någon som är bättre på att folkbilda och att skapa rolig och vass satir? Jag älskar hennes seriealbum, varenda en, och ser fram emot att kasta mig över Inne i spegelsalen, som handlar om skönhet (inte skönhetstips då, som ni säkert förstår).
 • Jag tror att de här böckerna är mer för (konstintresserade) vuxna än för barn, men ändå! Allt med Lars Lerins akvareller är oemotståndligt! I september kommer hans nästa illustrerade barnbok: Kråksommar.
 • Jonas Karlsson är så himla bra på att skriva roliga och knasiga noveller och kortromaner! Han har en alldeles egen stil. I september kommer Nya människor i fel ordning, som handlar om ett gäng människor som vill bli något annat än vad de är.
 • Jag läste en hel del böcker om graviditet och förlossning när jag var gravid och den första jag kastade mig över var Stark, glad, gravid av Maria Wigbrant. Lämpligt nog kommer Stark, glad, mamma av samma författare nu i september. Som nybliven mamma känns det såklart som en given läsning!
 • Svartsjukemannen av Jo Nesbø är jag såklart nyfiken på! Han är ju författaren bakom en av förra årets favoriter för min del: Kungariket. Nesbø skriver så otroligt bra tycker jag och jag vet knappt någon annan författare som lyckas hålla uppe spänningen ända till sista sidan. Det gäller både hans renodlade deckare och hans andra spänningsromaner.

Ja, det finns många böcker att se fram emot i september, som sagt! Är det någon bok du längtar efter lite extra?


Kommentarer

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.