I december har jag varje söndag njutit av Stunder i advent, fyra noveller och passande te i en tjusig ask. En mycket trevlig adventskalender! Här kommer några ord om novellerna som nu är utlästa. Snart är det jul, hör ni!

Granen av H.C. Andersen

Granen är en riktig julklassiker av H.C. Andersen och en novell jag faktiskt har läst som barn. Det var mycket fint att få återvända till den, särskilt eftersom jag minns den så väl! Här är det en gran som har huvudrollen, en liten gran som på något sätt alltid längtar bort. När det blir jultid och han har vuxit sig lite större blir det plötsligt hans tur att få testa något annat i sitt granliv. Han hamnar i en vacker sal, blir uppklädd på finaste vis och står i centrum. Sedan tar julen slut. Ja, ni förstår att det inte kan sluta helt lyckligt. Det är ingen komplicerad berättelse, men jag gillar det. Det här är en mycket fin liten berättelse om att glädjas åt det man har. Gräset är inte alltid grönare på andra sidan. En av mina favoritjullåtar är förresten Nat ”King” Coles Happiest Christmas Tree, men den är tyvärr aldrig lika festlig när man påminner sig om den här novellen. 😉

PS: Utan att på något sätt vara smaksatt av gran, så doftade det medföljande teet verkligen gran. Julmys!

Betyg: 5 förgyllda äpplen av 5.

Dansk titel: Grantræet. Översättare: Carl Johan Backman, August Strindberg. Förlag: Novellix (2020). ISBN: 978-91-7589-491-1.

Ett dystert julminne & Om vintern i de stora skogarna av Dan Anderson

I den här lilla volymen ryms två korta berättelser av Dan Andersson. Här är det dock ingen idyll och idel lycka. Ett dystert julminne är precis vad det låter som – en sorglig historia. I det här fallet handlar berättelsen om en ödesdiger färd till julottan. Om vintern i de stora skogarna är en sorglig berättelse om en mans död en kall vinterdag innan jul, ett ledsamt öde för en man som alltid varit oerhört generös och som ändå belönats med stora sorger. Samtidigt är det en novell om att alla liv tar slut någon gång och att somliga åtminstone får dö i frid. Det är dock lite extra hjärtskärande att läsa just Dan Anderssons text om döden. Han var endast 32 år gammal när han dog i en förgiftningsolycka.

Betyg: 4 kolare av 5.

Förlag: Novellix (2020). ISBN: 978-91-7589-489-8.

Tomten på Töreby av Selma Lagerlöf

Tomten på Töreby av Selma Lagerlöf är en typisk Selma Lagerlöf-novell och det är naturligtvis 100% positivt! Det är Värmland. Det är en berättelse ”som torde ha tilldragit sig för omkring tvåhundra år sedan”. Det är en stor gård (med tillhörande Gamle-far, hustomten). Det är en stormig natt. Och slarvern till husbonde är, till tjänstefolkets förtvivlan, på väg att spela bort precis hela gården på tärningsspel. Här finns många av de ingredienser man vill ha i en novell av Selma Lagerlöf. En riktigt bra novell!

Betyg: 4+ ridhästar av 5.

Förlag: Novellix (2020). ISBN: 978-91-7589-490-4.

Lille Viggs äventyr på julafton av Viktor Rydberg

Lille Viggs äventyr på julafton av Viktor Rydberg är en riktig julklassiker, som säkerligen många lite äldre har hört otaliga gånger eftersom den tydligen brukade sändas i radio på julaftnarna på 50-talet. Det är lätt att förstå varför den här berättelsen gått rakt in i hjärtat hos många. Novellen handlar om den fattige pojken Vigg som en julafton blir upplockad av julvätten, som tar honom med till andra fattiga stugor, liksom till prästgården och slott och herrgårdar. Det är dags att dela ut julklappar – det som var och en behöver och det var och en har gjort sig förtjänt av. Kommer någonting att gå till Vigg själv? En typiskt julig berättelse om godhet och tacksamhet.

Betyg: 4+ snokar av 5.

Förlag: Novellix (2019). ISBN: 978-91-7589-402-7.

Bokrecension
Datum
Bok
Stunder i advent
Betyg
51star1star1star1star1star
Format
Ask med noveller

Kommentarer

Ett svar till ”Stunder i advent: Fyra noveller”

  1. […] Nu kommer en hel samling med Selma Lagerlöfs jul. Innehåller bland annat En underlig julgäst, Tomten på Töreby och […]

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.