Nya julböcker och böcker som utspelar sig i vintertid

Här om dagen postade jag ett inlägg med nyutkomna böcker jag är nyfiken på i oktober. Men det finns mer! Det här är faktiskt årets mesta julboksmånad. I god tid inför december kan du nu låna eller köpa böcker som kretsar kring snö, vinter och julmys. Kul! Här är de jag är mest sugen på!

  • I Mumintrollen och den första snön har Alex Haridi, Cecilia Davidsson och Maya Jönsson tolkat Tove Janssons berättelse ur Trollvinter. Jag älskar den underbara bildvärlden hos Mumintrollen. Fin bok!
  • Jag längtar tills vår dotter är tillräckligt stor för att uppskatta lite mer komplicerade julböcker! Nu firar vi jul känns precis som en sådan antologi jag vill ha hemma och plocka fram år efter år. Det utlovas berättelser, sånger, pyssel och recept. Här ryms Astrid Lindgren-klassiker som Titta Madicken, det snöar och Jujja Wieslanders och Sven Nordqvists berättelse om när Mamma Mu och Kråkan firar jul. Mys!
  • Jag är uppvuxen i norra Roslagen, en miljö inte helt olik den i Saltkråkan (Saltkråkan är faktiskt delvis inspelad i min hemort, Öregrund). Av Astrid Lindgrens berättelser känner jag lite extra för Saltkråkan, helt klart. Sedan några år tillbaka kommer berättelserna ut i bilderboksform. Det är fortfarande för mycket text för att läsa för dottern, men tids nog! Saltkråkan: Jul i Snickargården kan bli en ny julfavorit! Maria Nilsson Thore har illustrerat.
  • Julsäsongen är här! Jag har i alla fall druckit julmust sedan september..! Jag kan inte tänka mig en bättre julbok/vinterbok än Snöa på! av Anna-Clara Tidholm: en bilderbok i samma anda som klassikern Knacka på! Har du blivit förälder någon gång kring 1992 eller senare har du läst Knacka på!, visst har du?
  • Selma Lagerlöf, som så ofta väver in sägner och folktro i sina berättelser, är skickligare än de flesta på att få till riktigt stämningsfulla julberättelser. Nu kommer en hel samling med Selma Lagerlöfs jul. Innehåller bland annat En underlig julgäst, Tomten på Töreby och Julklappsboken.
  • Har man vuxit upp i närheten av Uppsala klappar hjärtat såklart lite extra för Gösta Knutssons böcker om Pelle Svanslös och hans vänner. Jag tycker det är jättehärligt att berättelserna om Pelle Svanslös har kommit i nya, moderna versioner. Vinter med Pelle Svanslös innehåller ”vintriga sagor med julklappsrim, mumsiga recept och stämningsfulla sånger”. Det låter som en perfekt samling att ha hemma och plocka fram vid jultid. Maria Frensborg, Åsa Rönn, Michael Rönn, Lovisa Lesse och Ingrid Flygare har skrivit och illustrerat.

Kommentarer

2 svar till ”Nya julböcker och böcker som utspelar sig i vintertid”

  1. Visst gör den! Har inte sett den i verkligheten (än), men framsidan ser åtminstone otroligt julmysig ut. 🙂

  2. Boken med Selma Lagerlöfs berättelser blir jag väldigt nyfiken på! Den ser dessutom otroligt fin ut.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.