Mammaroll & snippkontroll av Mia Fernando och Louise Winblad

Mammaroll & snippkontroll av Mia Fernando och Louise Winblad

Mammaroll & snippkontroll av Mia Fernando och Louise Winblad är en påläst och sympatisk bok om kroppen efter graviditeten.

Mammaroll & snippkontroll: du och din kropp året efter förlossningen av Mia Fernando och Louise Winblad kändes som en naturlig bok att plocka upp efter att ha plöjt graviditets- och barnböcker hela våren. Nu är nämligen vår dotter här, med allt vad det innebär, och de täta kontrollerna på MVC har förvisso bytts till kontroller på BVC, men min kropp är lite mer lämnad åt sitt öde.

Jag har alltid varit en aktiv person – jag mår inte bra av att vara stillasittande för långa stunder och det kryper i hela kroppen när jag bara sitter inne i timmar. Jag behöver komma ut och jag behöver röra på mig. Därför kändes det såklart som en ganska dramatisk omställning att bli gravid – plötsligt kunde jag inte räkna med att orka eller kunna någonting av det som varit vardagsmotion tidigare. Det gick dock bra det med. Nu, däremot, nu pågår den stora utmaningen: att inte göra något mer ansträngande än att promenera, vilket ju är vad som gäller månaderna efter en förlossning. Och den ännu större utmaningen, såklart: att ta hand om vår dotter, som naturligtvis har medfört att hela livet har blivit annorlunda, t.ex. med upphackad (och ibland urdålig) sömn, långa pass med amning i tveksamt ergonomiska positioner, ett litet liv att ta hand om med alla känslor det medför och så vidare, och så vidare. En graviditet kan vara tuff. Tiden efter en graviditet kan vara ännu tuffare, men det pratas det sällan om. Därför känns det verkligen välkommet med boken Mammaroll & snippkontroll, som på ett väldigt bra sätt förklarar vad som händer i kroppen efter en förlossning och vad man kan vänta sig (och inte vänta sig). Boken duckar inte för något ämne – här kan man få svar på allt möjligt som man kanske inte pratar med sina vänner om.

Boken känns pålitlig och hjälpsam. Mia Fernando är specialistfysioterapeut inom obstetrik, gynekologi och urologi och är verkligen expert på ämnet. Hon bloggar också om kvinnohälsa på BakingBabies, en hemsida jag spenderat en hel del tid på under graviditeten. Louise Edlund Winblad (som hon heter nu för tiden) bloggar och tecknar serier om familjeliv. I Mammaroll & snippkontroll delar hon med sig av personliga texter om tiden efter sina graviditeter. Hon är inte den enda som bidrar med egna erfarenheter – boken innehåller många betraktelser från olika personer, vilket känns väldigt fint. Här ryms både positiva och negativa erfarenheter och väldigt ärliga och uppriktiga berättelser som får mig som läsare att känna att jag inte är ensam.

Den här boken känns helt klart som en hjälpsam och bra bok för många nyblivna mammor där ute.

Mammaroll & snippkontroll

Mammaroll & snippkontroll av Mia Fernando och Louise Winblad

Förlag: Fri tanke förlag (2018).
ISBN: 9789188589040, 9789178197262.

Bokrecension
Datum
Bok
Mammaroll & snippkontroll av Mia Fernando och Louise Winblad
Betyg
41star1star1star1stargray
Format
E-bok

Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.