Brev från min barndom av Emma Reyes

Brev från min barndom av Emma Reyes

Brev från min barndom av Emma Reyes är en självbiografisk roman. Den berättar om ett liv och en värld som känns totalt främmande, väldigt beklämmande och som samtidigt väcker mycket fascination.

Brev från min barndom är en självbiografisk brevroman om och av den colombianska konstnären Emma Reyes. Den är fascinerande från första sidan. Vilket liv! Reyes föddes 1919 i Bogotá och kom att leva sina första år i ett riktigt kyffe. Några föräldrar finns inte med i bilden, men en prostituerad kvinna, Maria, ser till att Emma, hennes syster och ytterligare en pojke får mat. Kanske är ändå Maria barnens mor, men någon trygg mamma är hon inte. Det är en helt otroligt torftig tillvaro – barnen är ofta inlåsta och leker gör de på soptippen. Så småningom lämnas barnen åt sitt öde och Emma och hennes syster hamnar på ett kloster, där man tar de två flickorna till sig, men också har en stark gräns. Föräldralösa barn! Vem vet vad de har för bakgrund! På klostret är det viktigt att ha den rätta kristna tron och uppfattningen är att alla andra kommer att hamna i helvetet. Inte heller klostret är en bra miljö för barn – oj, vad barnen tvingas jobba hårt. De utnyttjas som arbetskraft under långa dagar med sömnadsarbeten och annat.

Emma Reyes berättar om ett liv och en värld som känns totalt främmande, väldigt beklämmande och som samtidigt väcker mycket fascination. Tänk att man kan leva upp som Emma Reyes utan att gå under!

Brev från min barndom

Översättare: Manni Kössler.
Uppläsare: Nina Haber (Radioföljetongen, Sveriges radio).
Förlag: Norstedts (2019).
ISBN: 978-91-1-307119-0.

Emma Reyes

Emma Reyes (1919–2013) var en colombiansk konstnär och författare.

Bokrecension
Datum
Bok
Brev från min barndom av Emma Reyes
Betyg
41star1star1star1stargray
Format
Radioföljetong

Kommentarer

2 svar till ”Brev från min barndom av Emma Reyes”

  1. Håller med! Beklämmande elände och befriande friskhet.

    1. Verkligen! Den gjorde mig också nyfiken på hennes konst.

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.