Tänk om... av Randall Munroe

Tänk om…: seriösa vetenskapliga svar på absurda hypotetiska frågor av Randall Munroe

Tänk om… av Randall Munroe är en kul bok där författaren ger ambitiösa och seriösa svar på knasiga frågor i stil med vad som skulle hända med jorden om solen plötsligt släcktes.

Tänk om… av Randall Munroe är en bok där författaren ger ambitiösa svar på knasiga frågor som han fått skickat till sig. Munroe är skaparen till nörd-serien xkcd, som är fantastiskt populär bland många naturvetare och teknologer, och jag kan verkligen tänka mig att många har utmanat honom med knäppa funderingar genom åren. Med sin bakgrund på NASA är författaren förmodligen väl rustad att räkna och fundera på saker. Således finns här svar på allt från hur fort man kan köra över fartgupp och överleva till hur länge en atomubåt skulle klara sig i omloppsbarna runt jorden.

Jag tycker att översättarna har gjort ett gott jobb med översättningen och jag blir extra glad över att de inte fallit i fällan och använt engelska facktermer där det faktiskt finns svenska översättningar (något som är förvånansvärt vanligt bland både forskare och studenter, tycker jag). Ändå känns det som att en hel del av humorn har gått förlorat. Det finns populärkulturella referenser och skämt som känns så främmande och/eller interna att de är obegripliga för mig. Bortsett från detta tycker jag att det här är en härlig bok. Författaren har tagit sig tid till att göra datorsimuleringar, beräkningar med mera och det märks verkligen att han har lagt ned ett jobb på att försöka ge seriösa svar även på de mest knäppa frågorna. Det är kul och tänkvärt på samma gång. Är man bekväm med att läsa på engelska kan jag dock tänka mig att det är värt att läsa den på originalspråk istället.

Tänk om…

Tänk om… av Randall Munroe

Amerikansk titel: What if?.
Översättare: Gabriel Setterborg, Helena Sjöstrand, Gösta Svenn.
Förlag: Volante (2014).
ISBN: 9789187419577.

Randall Munroe

Randall Munroe (född 1984) är en amerikansk serietecknare och författare, bland annat känd för serien xkcd.

Bokrecension
Datum
Bok
Tänk om… av Randall Munroe
Betyg
31star1star1stargraygray
Format
Bok

Upptäck mer från Bokblomma

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.