Bättre begagnat av Johan Tell

Bättre begagnat: Vårda och laga det du har av Johan Tell

Bättre begagnat av Johan Tell är en bok om att vårda sina prylar och få dem att hålla länge.

Bättre begagnat av Johan Tell är en bok fylld med husmorstips och knep för att få grejer att hålla länge. Boken har tagits fram i samarbete med Blocket, vilket kanske förklarar titeln. Jag tycker dock att titeln är ganska missvisande, för det här handlar inte nödvändigtvis om att handla second hand utan om att helt enkelt vårda de grejer man har, oavsett hur de har skaffats.

Det här är verkligen en bok som ligger helt rätt i tiden. Slit och släng känns helt ute och nu växer det upp nya generationer som ser det som självklart att laga och ta hand om grejer snarare än att konsumera mera. Samtidigt misstänker jag att många av de gamla husmorsknepen har fallit i glömska. I den här boken kommer de fram på nytt och på så sätt fyller den verkligen en lucka. Många har nog bra koll på delar av bokens innehåll, men alla kan nog hitta någonting smart som de inte tänkt på själva. Hur tar man hand om sina trämöbler? Hur räddar man stoppade möbler som har sjunkit ihop? Vad kan man passa på att diska i diskmaskinen – och vad bör man absolut inte diska i den? Hur ofta ska man egentligen ladda ett litiumjonbatteri? Hur polerar man guldsmycken? Vad gör man åt noppriga kläder? Hur lagar man sina skor? Vad ska man tänka på när det gäller säkra barnprylar? Hur förvarar man sin cykel? Hur impregnerar man sina kläder? Hur underhåller man utemöblerna? Det är några av många frågor som får svar i den här sympatiska och lättlästa boken.

Bättre begagnat är ingen bok man kanske läser från pärm till pärm, men det är en trevlig bok att bläddra i när behov uppstår. Som vanligt när det gäller sådana här böcker inser jag att det mesta säkert finns på nätet, men för den som ska ge sig ut på nätet gäller också att man vet vad man ska söka efter. Här har jag fått svar på mycket jag inte ens visste att jag undrade! Ett extra plus förresten för alla enkla tumregler och tydliga instruktioner som författaren slänger in. Har man noll koll är det skönt att författaren inte bara skriver ”sandpappra” utan ”Slipa med mycket fint sandpapper, P240–400.” och liknande. Tydligt och bra!

Bättre begagnat

Bättre begagnat av Johan Tell
Bättre begagnat av Johan Tell

Förlag: Max Ström (2020).
ISBN: 9789171265296.

Johan Tell

Johan Tell (född 1959) är en svensk författare och journalist.

Bokrecension
Datum
Bok
Bättre begagnat av Johan Tell
Betyg
41star1star1star1stargray
Format
Bok