Vad jag vill läsa 2009

Efter en inspirationsrunda bland bloggarna på min länklista har jag så sammanställt en liten lista på böcker jag vill läsa. Jag har en del andra ”att läsa”-böcker på listan sedan tidigare. Få se vilka böcker jag sätter tänderna i till sist!

Ett antal år efter alla andra…
Mina vana trogen läser jag bestsellers långt efter det att alla andra har läst dem. Jag är så efter! Men nu har jag redan börjat med Män som hatar kvinnor och jag lär nog läsa överföljande böcker i Stieg Larssons Millenniumtrilogi.

Fortsättningar…
Ja, nog måste jag fortsätta att följa familjen Neshov i Ragdes böcker. Vila på gröna ängar står på tur.

Inspirerad av andra böcker av samma författare…
Du rêve pour les oufs vill jag såklart läsa efter att ha läst och uppskattat Kiffe kiffe demain så mycket.

Lära sig mer…
Salvekvick och kvacksalveri (av Simon Singh och Edzard Ernst), om alternativmetoder och naturläkemedel m.m. vore intressant att läsa för en sådan skeptiker som jag!
Vad jag också vill läsa är Stulet land av Lennart Lundmark, för jag tycker att det är så förskräckligt att jag har lärt mig så himla mycket mer om indianer och aboriginer än om samer i grundskolan. Jag behöver nog den här boken. Köp inte den här boken av Ann-Christine Gramming skulle också vara bra att läsa. Efter att ha ägnat december åt att packa ned mitt liv i lådor inser jag att jag har väldigt mycket prylar och kläder. I år ska jag inte handla så mycket och den här boken är nog en bra inspiration. Jag kanske inte lär mig så jättemycket nytt, men *Den hemlige kocken* av Mats-Eric Nilsson skulle jag också vilja läsa.

Klassiker…
Efter många tips vill jag läsa Med kallt blod av Truman Capote, trots att Frukost på Tiffany’s imponerade föga.

Om jag behöver något lättsamt och roligt…
I sådana fall tror jag att någon av David Batras böcker, Den som inte tar bort luddet ska dö! eller Vän av ordning, är rätt för mig. Jag älskar David Batra som komiker, särskilt i Kvarteret Skatan, så jag tror att hans böcker kan vara riktigt roliga.

Mina vänners rekommendationer…
Filmen baserad på John Ajvide Lindqvists bok Låt den rätte komma in var tydligen någonting i hästväg. Jag vill gärna läsa boken (och eventuellt se filmen). Av samma författare är jag också sugen på Människohamn. En annan rekommendation är Paulo Coelhos Brida. Jag har bara läst Alkemisten av denne författare. Vet egentligen inte varför! Det vore helt klart intressant att läsa något mer. Boktjuven av Markus Zusak minns jag inte ens vem som tipsade mig om, men det verkar helt klart läsvärd.

Prisbelönt…
Nobelpristagare brukar jag inte läsa, men Augustpriset brukar ju faktiskt delas ut till riktigt bra författare och riktigt bra böcker. Per Olov Enquists Ett annat liv måste ju vara bra!

De som alla talar om…
Johan Theorin! Man kommer inte undan! Jag måste nog faktiskt läsa både Skumtimmen och Nattfåk. Om jag vågar?

Bloggtips…
Efter ett idogt surfande bland bokbloggar har jag hittat ett antal böcker som kanske är läsvärda. En del har jag egentligen ingen aning om vad det är, men det är ofta kul att prova på något okänt!

Ut och stjäla hästar – Per Pettersson
Underkastelsens sötma – Amelie Nothomo
Isdraken – Mikael Engström
Det är insidan som räknas (men vem fan vågar chansa?) – Emma Hamberg
Hundhuvud – Morten Ramsland
Dårskaper i Brooklyn – Paul Auster
Älskade krig – Johanne Hildebrandt
Lejonkvinnan – Erik Fosnes Hansen
Sista boken från Finistère – Bodil Malmsten
Låt mig älska mer – Juha Itkonen
Islekar – Liselott Willén
Medan floden stiger – Henrik Kullander
Flicka möter pojke – Ali Smith
Årtusendets kärlekssaga – Märta Tikkanen
Otroligt men sant – John Searles
Namnbrunnen – Inger Edelfeldt
Den stängda boken – Jette A. Kaarsbøl
Shantaram – Gregory David Roberts
Is och vatten, vatten och is – Majgull Axelsson
Ett litet hål i mörkret – Ingrid Olsson
Tethys pool position – Gunborg Sahlin
Det andra målet – Jonas Karlsson
Hoppa hage – Julio Cortázar
Kafka på stranden – Haruki Murakami


Kommentarer

4 svar till ”Vad jag vill läsa 2009”

 1. […] början av året skrev jag en lista på böcker som jag vill läsa (de jag redan har läst har jag strukit […]

 2. Lars-Nila: Jag vet inte mycket om samer, varken om deras kultur eller det politiska. Kan du kanske tipsa om någon annan (bättre?) litteratur? 🙂 Tack för länktipsen!

 3. Hej! Hittade just din blogg och ska snabbt som ögat lägga den till mina favoriter! Jag älskar att läsa och den här bloggen ger inspiration! Jag skriver också lite om läsning på http://saber.driftig.nu
  Sara

 4. Hej!

  Trevlig blogg med intressant förslag till läsning om samerna. Jag vet inte om jag kan rekommendera den. Boken om samernas rätt till land och vatten skulle gärna kunnat vara skriven i USA eller Australien. En sorgelig läsning hur staten säljer samernas eget land till samerna, hur samerna får betala skatt till staten för sitt land och sedan stjäl staten det tillbaka landet. Historien blir inte bättre av att JK i dagens rättegångar 2009 hävdar att samerna aldrig ägt mark i fjällen och att Sverige inte vill underteckna FN konventioner om urfolk. Boken är i alla fall bra om man vill lära sig svensk kolonisering norrut.

  Läs gärna mer om samerna på http://www.lars-nila.blogspot.com, http://www.sameatnam.se/lasko eller http://www.samirights.org/lasko och lär mer om Sveriges urbefolkning.
  Lars-Nila Lasko – Din samejurist!

Kommentera & diskutera gärna!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.